Vágólapra másolva!
Bledben látványos megnyitóünnepséggel megkezdődött a 35. sakkolimpia. Zsúfolásig megtelt a Jégcsarnok, ahol november 10-ig zajlik a nagy érdeklődéssel várt viadal. Kulturális program, élősakk bemutató szórakoztatta a megjelenteket, többek között a szlovén politikai és társadalmi élet jeles személyiségeit. A Szlovén Köztársaság államfője, Milan Kucsan üdvözölte a rekordlétszámban megjelent országok sakkozóit és nyitotta meg a 35. sakkolimpiát. Az ünnepséget a fantasztikus panorámájú bledi tónál megtartott tűzijáték tette még emlékezetesebbé. Férfi válogatottunk az első fordulóban Venezuelával játszik, női együttesünk Banglades ellen kezd.

A FIDE nevében a tiszteletbeli elnök, a fülöp-szigeteki Florencio Campomanes mondott köszönetet a rendezőknek, hogy óriási anyagi áldozattal, az egész világot sújtó gazdasági krízisben megszervezi a sakkolimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov hétéves regnálása alatt első alkalommal nem vett részt sakkolimpia megnyitó ünnepségén, a Kalmük Autonóm Köztársaságban vasárnap választásokat tartanak, a köztársaság elnökeként most fokozottan belpolitikával kell foglalkoznia. A Szervező Bizottság elnöke, Milan Knezsevics beszédében külön is köszöntötte a FIDE világbajnokait, a kínai Zsu Csent és az ukrán Ruszlan Ponomarjovot. A világranglista-vezető Polgár Juditot és Garri Kaszparovot. A Szlovén Köztársaság államfője, Milan Kucsan nyitotta meg a 35. sakkolimpiát.

Szlovéniában, de különösen Bledben a sakknak szép hagyományai vannak. A világbajnok Alekszander Aljechin győzelmével fejeződött be 1931-ben a nagyszabású torna, ahol Maróczy Géza és Asztalos Lajos is játszott. 1959-ben a világbajnok-jelöltek versenye több, mint egy hónapig tartotta izgalomban a sakkozás szerelmeseit. Bled volt az első állomása a három városban megrendezett a nyolc résztvevős, négyfordulós viadalnak, amelyet végül Tal nyert meg, 28 partiból gyűjtött 20 ponttal. A sakktörténelem egyik leghíresebb versenyén még Zágráb és Belgrád látta vendégül az akkori világnagyságokat.

Bled 1961-ben ismét csodálatos versenyt szervezett, a torna megfelelő lebonyolítására építették a Fesztiválpalotát, ahol most a sajtóközpont dolgozik, és a FIDE 73. Kongresszusának ad majd otthont. A 20 résztvevős szuperversenyt Tal nyerte meg, 14,5 pontot szerzett és egy ponttal előzte meg Fischert. Az amerikai nagymesternek sikerült a visszavágás, a győztes egyetlen vereségét tőle szenvedte el, sőt Fischer a harmadik helyezett Petroszjan ellen is nyert. (1959-ben, a négyjátszmás mini páros mérkőzésen Tal győzött 3-1-re.)

A megnyitó ünnepség után megtartott kapitányi értekezleten a főbíró, a holland Geurt Gijssen megelőzte a csapatvezetők kérdéseit és bejelentette, hogy a doppingellenőrzéssel foglalkozó bizottság tagjai csak november 1-én érkeznek meg, az olimpia idején 14 próbát végeznek majd, értesülései szerint nem várnak különösebb szankciók az esetleg "megbukott" sakkozókra. Megdöbbenéssel láttuk, hogy a kapitányok milyen nagy számban adtak le csapatösszeállításokat, amely előrevetette árnyékát, hogy korán nem lesz meg az első forduló párosítása. Komoly homokszemek is kerültek a gépezetbe, az egyre türelmetlenebb csapatvezetők végül nem sokkal 9 óra előtt megkapták az olimpia nyitófordulójának párosítását. A férfiak mezőnyében végül 132 csapatot párosítottak be, sok válogatott érkezését még mindig várják. A nők mezőnyében 90 együttes van már Bledben.

A magyar válogatottaknál már nyugalom van, Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója sikerrel vívta meg a Grand Hotel Toplice-ben z első csatát, nagymestereink végül jó szobákat kaptak, s felkészülten várják a rajtot. Az első fordulóban a nagy csapatok könnyebb ellenfelekkel szemben "melegíthetnek", még fél pontot sem szabad hullajtani. Férfi válogatottunk a 71.-nek rangsorolt Venezuela ellen kezd, míg női csapatunk az 58. Banglades ellen törekszik majd az elvárható 3 pont megszerzésére. Az előzetes rajtlistához képest a nagy változás, hogy a francia együttes Élő-pontátlaga alaposan megszenvedte Lautier és Fressinet távolmaradását.

A férfi olimpia első fordulójában az élcsoport párosítása:
Costa Rica - Oroszország
Magyarország - Venezuela
Mongólia - Ukrajna
Izrael - ICSC
Katar - Hollandia
Anglia - Szlovénia B
Törökország - Kína
Németország - Andorra
Dominikai Köztársaság - Örményország
Amerikai Egyesült Államok - UPCA

A női olimpia első fordulójában az élcsoport párosítása:
Bosznia - Kína
Grúzia - Kanada
Macedónia - Oroszország
Ukrajna - Mexikó
Szlovénia C - Bulgária
Románia - Brazília
Szingapúr - Jugoszlávia
Franciaország - Irán
IBCA - Lengyelország
Németország - Ausztria
Banglades - Magyarország

Verőci Zsuzsa