Vágólapra másolva!
Bledben, a 35. sakkolimpián férfi válogatottunk Venezuela elleni 4-0-s győzelemmel rajtolt. Kevésbé sikerült a bemutatkozása női csapatunknak, csak döntetlent ért el Bangladesh triójával szemben. Riválisaink közül a címvédő orosz együttes, az ukránok, örmények, Izrael, Anglia is leadott fél pontot, a hollandok és a németek egyet, az amerikaiak 4-0-ra nyertek. Húsz válogatott aratott maximális győzelmet, a nőknél 19 csapat nyert 3-0-ra.

Férfi válogatottunk jól kezdte a 35. sakkolimpiát, a 14 fordulós svájci rendszerű versenyt. A Venezuela elleni mérkőzés korántsem volt sétagalopp, az első fordulóban pihenő, de a versenyterembe belátogató Lékó Péter kissé ráncolta a homlokát, amikor látta az állásokat. Szerencsére a rutin az időzavar fenyegető árnyékában érvényesült. A győzelmek sorát Gyimesi Zoltán nyitotta meg, egy kicsit bosszankodott, hogy nem a leggyorsabb nyerést választotta. Almási Zoltán nyerése is csak idő kérdése volt. Izgalmasan alakult Polgár Judit partija, Alvarez királyát középen hagyta, Judit gyalogot, majd minőséget áldozott és nyert. Kállai Gábor csapatkapitány legtöbbet az újonc Ács Péterért aggódott, nem volt éppen egyszerű feladata, hogy győzelemmel mutatkozzon be pályafutása első olimpiáján. A mérkőzésen az első és harmadik táblán volt együttesünk világos.

Vietnám következik a sakkolimpián/sport/sakk/20021027vietnam.html

Riválisaink közül csak az Amerikai Egyesült Államok válogatottja tudott 4-0-ra nyerni. A címvédő orosz csapatban nem játszott az első két tábla, Kaszparov és Barejev távollétében nem hozták a papírformát, elhullajtottak egy fél pontot. A "bűnös" Morozevics volt, aki ráadásul a kibicek szerint totálisan vesztésre állt. Az ukrán együttesben Ponomarjov kihagyta az első fordulót, Ivancsuk azonban csak remizett. Az izraeli csapatban Gelfand nem játszott, Pszahisz remizett. A hollandoknál Tiviakov és Ernst csak döntetlent ért el, az angoloknál Short nem tudott nyerni. Még nagyobb meglepetés, hogy a kínai négyes csak minimális arányban győzött a legutóbbi olimpia házigazdája, Törökország ellen. Joggal idegeskedett az örmények csapatkapitánya, Arshak Petroszjan, Fortuna segítségével nyertek.

Az első forduló érdekesebb eredményei:
Magyarország - Venezuela 4-0
Polgár Judit (2685) - Alvarez (2382) 1-0
Almási Zoltán (2672) - Sequera (2378) 1-0
Gyimesi Zoltán (2596) - Rohl (2379) 1-0
Ács Péter (2591) - Prasca (2352) 1-0

Costa Rica - Oroszország 0,5-3,5
Mongólia - Ukrajna 0,5-3,5
Izrael - ICSC 0,5-3,5
Katar - Hollandia 1-3
Anglia - Szlovénia B 3,5-0,5
Törökország - Kína 1,5-2,5
Németország - Andorra 1-3
Dominikai Köztársaság - Örményország 0,5-3,5
Amerikai Egyesült Államok - IPCA 4-0

A női olimpián kisebb hidegzuhannyal ért fel a Bangladesh elleni 1,5-1,5-ös eredmény. Dembo Jelana világossal nem tudta megtörni Zakia ellenállását, Gara Anita lendületes játékkal begyűjtötte a teljes pontot. Az első táblán lépésenként változott a helyzet, de Vajda Szidónia nagyon rosszul bonyolított, s a vezérvégjátékot nem tudta megmenteni. A címvédő kínai válogatott magabiztosan nyert 3-0-ra, korántsem volt meggyőző a grúzok teljesítménye. Felcsattant a taps, amikor a veteránnak számító Ankerst legyőzte Alekszijevát, a bolgárok buktak egy teljes pontot a rajtnál. Aligha gondolták a tavalyi Európa-bajnok francia együttes, hogy Iránnal szemben lehet gondjuk, pedig mázlival mentették döntetlenre a meccset.

Az első forduló érdekesebb eredményei:
Bangladesh - Magyarország 1,5-1,5
Hamid (2148) - Vajda Szidónia (2365) 1-0
Zakia (-) - Dembo (2375) döntetlen
Khanam (2029) - Gara Anita 0-1

Bosznia - Kína 0-3
Grúzia - Kanada 2,5-0,5
Macedónia - Oroszország 0-3
Ukrajna - Mexikó 2,5-0,5
Szlovénia C - Bulgária 1-2
Románia - Brazília 3-0
Singapore - Jugoszlávia 0-3
Franciaország - Irán 1,5-1,5
IBCA - Lengyelország 0,5-2,5
Németország - Ausztria 3-0

Kisebb zökkenőkkel, negyedórás késéssel kezdődött az első forduló, s a szakmai szervezés sok kívánnivalót hagyott maga után. A csapatok igen későn tudták meg a párosítást, ráadásul csak a tábla mellett tudhatták meg ellenfeleiket. Régi történet már, hogy a sakkozók nem igazán vannak tekintettel egymásra, játszmáikat már befejezettek meglehetősen hangosan beszélgettek. A legizgalmasabb játszmákat sokan vették körül, nem hagyva levegőt a küzdő feleknek. A főbíró, a holland Geurt Gijssen már-már eldöntötte, hogy a második fordulóra a legjobbakat kordonnal védi meg az érdeklődőktől, az eredmények láttán azonban kissé csalódott volt, hiszen az orosz válogatott valahol a 11. asztalon játszik majd. Sokan fogalmaztak nemes egyszerűséggel, hogy még egy nyílt tornán is jobbak a körülmények. Remélhetőleg vasárnapra javul a helyzet.

Verőci Zsuzsa