Vágólapra másolva!
Amit évek óta rebesgettek, március elsején valósággá válik: Roy Jones Jr., napjaink legnagyszerűbb ökölvívója a félnehézsúlyból - átugorva a közbeeső cirkálósúly-kategóriát - felmegy a nehézsúlyba és világbajnoki döntőt bokszol a Las Vegas-i Thomas & Mack Centerben John Ruizzal, a WBA címvédőjével.
A Jones-Michalczewski meccs még odébb van

A középsúlyból indult, s a nagyközépsúlyon át a félnehézsúlyig erősödő 33 éves, pensacolai virtuóz - az IBF, a WBC és a WBA világbajnoka - már évekkel ezelőtt is kacérkodott a nehézsúllyal, nem lévén megfelelő ellenfél számára egy-két kategóriával lejjebb. A kilencvenes évek elején szó volt arról, hogy kihívja a fénykorában lévő Mike Tysont, de végül ez az összecsapás csak terv maradt.

Most Don Kingnek sikerült megszerveznie az oly régen várt "kiránydulást" a legnehezebbek közé. A 30 éves John Ruiz nem akárki, jóllehet az összevont nehézsúlyú rangsorban csupán a hetedik Lennox Lewis, Vlagyimir Klicsko, Chrys Bird, Evander Holyfield, David Tua és Mike Tyson mögött, Vitalij Klicsko előtt.

A San Juan-i (Puerto Rico) születésű Ruiz a történelem első latin nehézsúlyú profi bajnoka, mérlege 38 győzelem, négy vereség és egy döntetlen, hét KO mellett. Ehhez képest Jones-é 47 győzelem, egy vereség, 38 KO. (Azt az egy vereséget Montell Griffin ellen úgy szedte össze Jones, hogy egy gyomrosát mélyütésnek könyvelték el, Griffin hagyta magát kiszámolni, s ezzel őt hirdették ki győztesnek.)

A nehézsúly helyzete - ki az igazi klasszis ma?http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=47825

A márciusi összecsapásról a felek már aláírták a szerződést. Jones garantáltan 10 millió dollárt kap, plusz a tévébevételek egy részét, Ruiznak nincs fix bére, csak a közvetítési bevételek 40 százaléka illeti meg őt. King bizakodó, úgy véli, hogy a fizető (pay-per-view) közvetítést másfél millió háztartásnak el tudja adni.

Bár Jones sokkal jobb ökölvívó Ruiznál, ne feledjük: az ő versenysúlya 173 font (77,85 kiló), Ruiz pedig általában 90 kiló körül szokott mérlegelni.

Ch. Gáll András