Vágólapra másolva!
Az évezred első sakkolimpiáját október 25-től Bledben, a szlovéniai turistaparadicsomban rendezik meg. A Magyar Sakkszövetségben csütörtökön délután sajtótájékoztatót tartottak, ahol a magyar csapatok összeállításairól, az esélyekről Kállai Gábor, a férfi csapat kapitánya mellett az első táblán játszó Lékó Péter és a harmadik táblára jelölt Almási Zoltán nyilatkozott. A tájékoztatón Köpf Károly, a GYISM sportért felelős államtitkár-helyettese bejelentette, hogy a minisztérium a bledi olimpiától kezdve a sakkozást a nyári olimpiai sportágakkal egyenrangúan kezeli, s eredményességi juttatást ajánlott fel.

A Magyar Sakkszövetségben sajtótájékoztatót tartottak az október 25-én, Bledben kezdődő 35. sakkolimpia előtt. Köpf Károly, a GYISM sportért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy minisztérium a sakkozást a nyári olimpiai sportágakkal egyenrangúan kezelve, eredményességi juttatást ajánlott fel a csapatok tagjainak. A sakkolimpiát kétévente rendezik meg, így a jutalom éppen fele a nyári olimpiai csapatsportágak jutalmainak. Aranyérem esetén a hatfős férfi, illetve a négyfős női csapatok tagjai 2 millió 450 ezer forintot kapnának, ami nettó összeg. Az ezüstérem 1 millió 625 ezer forintot ér, a harmadik helyezés pedig 1 millió 150 ezret. Hatodik helyezésre 250 ezret fizetnének, az már a Sakkszövetség szakmai vezetésének belügye, hogy az egy-egy főre kitűzött jutalmat miként osztja el. A válogatott remélhető sikereinek kovácsai, a szakmai felkészítők között a játékosok eredményességi jutalmának negyven százalékát oszthatják szét.

Az évezred első olimpiáján szereplő magyar csapatok összeállításairól, az esélyekről Kállai Gábor nemzetközi nagymester, szakmai igazgató, csapatkapitány mellett két szupernagymesterünk, Lékó Péter és Almási Zoltán is nyilatkozott. Értékelésük összecsengett, a jól felkészült, 25 év alatti átlagéletkorú férfi válogatottunk dobogóra esélyes, de a svájci rendszerű lebonyolítás, a rövidített gondolkodási idő még a legnagyobbak számára is rejtegethet buktatókat. Az ötödik sakkolimpiáján szereplő Almási a 3-10. hely valamelyikére várja a csapatot, természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy végre sikerüljön a hőn áhított érem megszerzése. Férfi válogatottunk az 1980-as máltai olimpián állhatott utoljára dobogón, két éve nagy balszerencsével, Bucholz-számítással lett negyedik az ukránok mögött.

A negyedik olimpiáján sakkasztalhoz ülő Lékó Péter hosszasan ecsetelte, hogy a rendkívül kiegyensúlyozott élmezőnyben még a párosításnak is óriási szerepe van. Nagyon kemény egyhónapos felkészülési időszakon van túl, lassan a pihenés, a ráhangolódás napjai következnek. Kállai Gábor lesz a férfi csapat kapitánya és fiatal válogatottnak szavazott bizalmat. A magyar sakkozás "három tenorja", Lékó Péter, Polgár Judit és Almási Zoltán mellett Gyimesi Zoltánt, Ruck Róbertet és Ács Pétert jelölte a csapatba. Lékó nagy elismeréssel szólt csapattársairól, dicsérte Gyimesi legutóbbi eredményeit, Ruck az idei bajnok, míg Ács tavaly nyert junior világbajnokságot.

Az orosz válogatott, a világranglista-vezető Garri Kaszparov vezetésével kiemelkedik a mezőnyből, de még ők sem sebezhetetlenek. Ezt jól bizonyította a világválogatott négypontos győzelme a szeptemberi rapid mérkőzésen. Lékó nem mulasztotta el megemlíteni, hogy győzelmükhöz csak a mérkőzést megelőző edzőtábori focizásnál megsérült, és mankóval közlekedő Szvidler gratulált, a koronájától megfosztott király, Kaszparov elmulasztotta a kötelező gesztust. Természetesen nehéz elképzelni, hogy a 14 fordulós, svájci rendszerű lebonyolítás során bárki is megszoríthatná azt a címvédő válogatottat, ahol a csapat leggyengébb tagja is 15. a világranglistán. Lékóék nagy riválisa lesz a Ponomarjov vezette ukrán csapat, a Szokolovval megerősödött hollandok, a németek, az örmények, de minden csapatban van már két-három olyan sakkozó, akik még a legnagyobbak életét is megkeseríthetik.

A női válogatott tagjai "igazoltan" voltak távol, Vajda Szidónia, Dembo Yelena, Lakos Nikoletta és Gara Anita a kapitány, Horváth József nemzetközi nagymester vezetésével Sopronban, a Hotel Szieszta vendégszeretetét élvezik és készülnek a megmérettetésre. A női válogatott esélyei szerényebbek, az első tízbe kerülés jó eredmény lenne, az első hatban végezni pedig már kitűnő teljesítmény. A címvédő a kínai válogatott, a női sakkozást hosszú ideig uraló grúz nagymesternők pár napja igen nagy fiaskót szenvedtek el. Az orosz, az ukrán, Szkripcsenkóval megerősödött francia csapat küzdhet az érmekért.

Szlovéniában nemzeti ügy a sakkolimpia sikeres megrendezése, Bled 1998 óta készül arra, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A szlovén turizmus egyik fellegvárának számító városban november 10-én ér véget a sakkozás nagy seregszemléje.

Verőci Zsuzsa