Vágólapra másolva!
Lólengésben ő az aktuális olimpiai, világ- és Európa-bajnok, s hogy még egy aktualitást adjunk Marius Urzica eredménysorának, ő a november 20-24. közötti debreceni tornász-vb egyik legnagyobb aranyesélyese. Aki a vb múlt hét végi főpróbáján, a magyar nemzetközi bajnokságon a lólengés mellett nyújtón is győzött.
Forrás: EPA
A debreceni vébén lólengés mellett korláton és nyújtón is indul
Fotó: Epa


- Mennyire elégedett a szereplésével? - kérdeztük Urzicát az idei magyar nemzetközi bajnokság eredményei kapcsán.
- Egyáltalán nem vagyok elégedett, még a lólengésgyakorlatom sem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Több kisebb hibát elkövettem, így az orosz kanyarnál néhol hozzáértem a szerhez, amikor nem lett volna szabad, s ezeket bizony a pontozók is észrevették. De szerencsére a világbajnokságig még van egy hónap, ezalatt keményen edzek, s remélem, sikerül kiküszöbölni a hibákat. Mindenképpen szeretném megvédeni a vb-címemet ebben a gyönyörű csarnokban.

- Hány szeren indul majd?
- Három szeren, a lólengés mellett korláton és nyújtón.

- Lólengésben két éve megnyerte a sydneyi olimpiát, tavaly a genti világbajnokságot, s idén tavasszal a patraszi Eb-t. Emlékszik még egyáltalán rá, mikor kapott ki utoljára?
- Hogyne, már csak azért is, mert ez ebben a periódusban, tavaly történt, a stuttgarti Világkupán. A döntőben én kaptam a legmagasabb pontszámot, de a Világkupa-fordulókban az a rendszer, hogy az első két helyezett még külön versenyt vív az aranyéremért, s ebben alulmaradtam honfitársammal, Ioan Suciuval szemben. A ráadásra már elfáradtam, s hibáztam. De ez bárkivel előfordulhat. Én is ember vagyok, nem robot, akit kulccsal felhúznak, felteszik a szerre, és ott minden elemet tökéletesen megcsinál.

- Azért ön, amikor nagyon muszáj, lólengésben mostanában nem szokott hibázni. Bár már 1994-ben világbajnok volt, s ugyanabban az évben az Eb-t is megnyerte, mégis most van a pályafutása csúcsán.
- Hát igen, úgy tűnik, s 2004-ig mindenképpen szeretnék is ezen a csúcson maradni. Vagyis az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címemet is megvédeni.

- Mivel az atlantai olimpián ezüstérmes volt, ha Athénban nyer, lólengésben minden idők legeredményesebb versenyzője lesz, megelőzi a "csak" két-két olimpiai arannyal rendelkező Miroslav Cerart és Magyar Zoltánt is. Belegondolt már ebbe?
- Komolyan mondom, hogy erre még sohasem gondoltam.

- A sydneyi olimpián Románia 11 aranyérmet szerzett, de a férfiaknak csak három jutott: a Pricop, Popescu kenukettősnek, a kardozó Covaliunak és önnek. Marius Urzica mekkora sztárnak számít Romániában?
- Sokszor hívnak különböző helyekre, televíziós műsorokba is, de kimondottan nagy sztár nem vagyok. Az utcán persze gyakran megállítanak, gratulálnak, érzem a felém áradó szeretetet, ami nagyon jólesik.

- Azt olvastam, hogy a kisfia az egyik legnagyobb szurkolója.
- Így igaz, Andrei ebben a hónapban, 28-án lesz kétéves, s ha a televízió közvetíti a versenyemet, akkor el sem lehet mozdítani a készülék elől. Lelkesen tapogatja, és mindenáron ki akar szedni belőle.

- Azzal is kezdhettem volna a beszélgetést: honnan a magyar nyelvtudása?
- Gyergyóban nőttem fel, ahol a lakosság nyolcvan százaléka magyar. Szüleim is nagyon jól beszélnek magyarul, s természetes volt, hogy én is megtanulok.

Fábik Tibor