Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) internetes honlapján szerdán nagy terjedelmű cikk jelent meg Fazekas Róbertről, aki idén diszkoszvetésben megnyerte az Európa-bajnokságot, a Világkupa-döntőt, s megközelítette a világcsúcsot is.

Az IAAF honlapján magyar atlétáról a közelmúltban nem jelent meg ilyen nagy terjedelmű írás, de Fazekas Róbert kétségkívül megérdemelten került a középpontba. A müncheni Eb-n 68,83, a madridi Világkupa-döntőben 71,25 méteres dobással győzött. Július 14-én, Szombathelyen pedig 71,70 méterre hajította a diszkoszt, és ezzel az eredménnyel az örök-világranglista 4. helyére ugrott. S edzésen már sikerült túlszárnyalnia a német Jürgen Schult 74,08-as világcsúcsát is! A Haladás atlétája az idei világranglista legjobb tíz eredményéből hetet birtokol, és minden jelentősebb versenyét megnyerte, csupán két viadalon szorult a második helyre.

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29233

"Nem gondoltam volna, hogy 71 méter fölé jutok, mindössze a magyar csúcsot szerettem volna megjavítani" - idézi a cikk a Herkules méretűként aposztrofált Fazekas nyilatkozatát, amelyet a 71,70-es dobása után tett Szombathelyen. Az írás kiemeli, hogy a magyar város a dobóatlétika fellegvára. Itt dolgozik Vida József, aki Fazekas mellett a kalapácsvető Európa-bajnok Annus Adriánnak is az edzője, valamint Németh Pál, aki kalapácsvetésben 1998-ban Gécsek Tibort Eb-aranyhoz, Németh Zsoltot pedig 1999-ben vb-ezüsthöz segítette.

"A tíz legjobb idei dobásom átlaga 69 méter fölött van, korábban ehhez hasonlót csak a litván Alekna produkált 2000-ben, amikor megnyerte a sydneyi olimpiát" - nyilatkozta Fazekas, aki a jövőbeli terveiről merészen, de 2002-es produkciója alapján vitathatatlanul megalapozottan beszél: "Most 27 éves vagyok, s úgy gondolom, hogy legalább még tíz évig fogok versenyezni. Még rengeteg célom van. Jövőre Párizsban rendezik a világbajnokságot, s bízom benne, hogy Adriánnal együtt újra sikerül nyernünk. De ezzel még nem érem be, szeretném megjavítani Schult világcsúcsát. Két év múlva pedig megnyerni az olimpiát is."

Fábik Tibor