Vágólapra másolva!
A hollandiai kisvárosban, Hoogovenben zajló négy résztvevős, kétfordulós torna második fordulójában junior világbajnokunk, Ács Péter szenzációs győzelmet ért el a hollandok legjobbja, Van Wely ellen. A szicíliai védelem egyik divatos változatában a paksi nagymester bátran vállalta  a megnyitáselméleti párharcot, és az alapos felkészülés nagyszerű nyeréshez segítette. Az orosz ex-világbajnok, Halifman és Polgár Judit partija nem hozott igazi küzdelmet, a nagymesterek kölcsönösen tisztelték egymást.

A hagyományos Essent verseny második fordulójában a paksiak büszkesége, Ács Péter nagy skalpot gyűjtött be. Az első számú holland sakkozó, Van Wely legyőzésével letette névjegyét. A szicíliai védelem ún. angol támadásában a holland bajnok nagy "tudósnak" számít. Sokan szeretik játékát, mert bátran vállalja a legnagyobb bonyodalmakat is. Ezúttal olimpiai csapatunk legifjabb tagja, a 21 éves Ács Péter gondoskodott egy kis "hazai" meglepetésről.

A küzdő felek gyorsan megtehették az első 18 lépést, a jól ismert ösvényen haladtak. Ács Péter 19. lépése azonban eltért a januári Corus tornán játszott Halifman-Gelfand parti folytatásától, ahol a nagymesterek 19. Ba1 Vd7 20. Vxd7+ Kxd7 21. Bd1+ Kc7 22. Ff4+ Kb6 23. Fe3+ után már békét is kötöttek. A februári Aeroflot versenyen, a Jagupov-Korobov partiban sötét vesztére kipróbálta a 20. ... Hxd7 folytatást. Ács Péter azonban közbeiktatta a 19. Ha5 Fd5 lépéspárt. A parti alaposabb elemzést igényel, meglepő módon Van Wely tévedt el a bonyodalmakban, a h vonal kinyitása nagy tévedésnek bizonyult, a középen bóklászó sötét király alaposan "ráfázott" a hibára.