Vágólapra másolva!
Káprázatos formában teniszezik Paul-Henri Mathieu, ismét lenyűgözte a teniszvilágot. Azok után, hogy a múlt heti, moszkvai férfitenisz-tornát a selejtezőből indulva nyerte meg, a francia fiatalember az első helyen végzett az e heti, lyoni viadalon is. Bécsben Roger Federer diadalmaskodott, míg a hölgyek filderstadti vetélkedésén Kim Clijsters ért révbe.

Paul-Henri Mathieu utóbbi két hétben mutatott játékára meglehetősen nehéz jelzőket találni, amit ugyanis a szimpatikus francia művelt, az több mint elismerésre méltó. Ott kezdődött, hogy a múlt heti, moszkvai tornát a selejtezőből indulva nyerte meg, majd pedig úgy folytatódott, hogy az e heti, lyoni versenyen sem talált legyőzőre. Akik az elmúlt két hétben játszani látták, mind úgy nyilatkoztak róla, hogy ez a húszesztendős fiú még sokra viheti.

Mathieu egyébként a Roland Garroson tűnt fel, a negyedik fordulóban Andre Agassi csak kínkeservesen, öt játszmában tudta legyőzni. Ezt követően nem nagyon lehetett róla hallani, egészen a US Opent megelőző New Haven-i viadalig: ott az első körben - világszenzációt keltve - megverte Pete Samprast. Az amerikai nyílt bajnokságon ugyan nem alkotott maradandót (az első fordulóban a chilei Gonzalez öt játszmában győzte le), de most bebizonyította, hogy szép jövő áll előtte.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Mathieu újabb nagy ugrásai/sport/egyeni/tenisz/20021014mathieu.htmlKurnyikova tétlen pihenőn év végéig/sport/egyeni/tenisz/20021008kurnyikova.htmlIvanisevic gólt lőtt Boban búcsúmeccsén/sport/egyeni/tenisz/20021007ivanisevic.html

A moszkvai torna fináléjának döntő játszmájában a holland Sjeng Schalkent lenullázó Mathieu-nek a brazil Gustavo Kuertennel kellett megküzdenie Lyonban a trófeáért, s az első játszmát 6:4-re elveszítette. Ezt követően azonban nem hagyta kibontakozni a brazilt, sima, 6:3, 6:1-gyel tolta le a pályáról, s vehette át a győztesnek járó, százezer amerikai dollárról szóló csekket. A francia zsinórban aratott két tornagyőzelme finoman szólva is figyelemre méltó, nem kizárt, hogy Forget kapitány sem huny szemet sikerei felett, s gondol rá az oroszok elleni Davis-kupa-döntőre készülő keret kihirdetésekor.

Bécsben május óta tartó tornagyőzelmi ínségnek vetett véget a svájci Roger Federer, miután a döntőben négy játszmában győzte le a cseh Jiri Novakot. Sikeréért 120 ezer dollárt tehetett zsebre, összességében negyedszer diadalmaskodott az ATP-körversenyen.

Filderstadtban a belga Kim Clijsters futott be, a fináléban a szlovák Daniela Hantuchovát gyűrte le. A versennyel kapcsolatban érdekesség, hogy miután Martina Hingis, az egykori világelső katasztrofális vereséget szenvedett az orosz Jelena Gyementyijevától, a viadal helyszínén bejelentette, hogy az év végéig nem indul több tornán. Borúlátó drukkerei szerint már a visszavonulását fontolgatja, ő azonban úgy fogalmazott, csak egy kis lazításra van szüksége.

ATP-torna, Lyon (761 ezer dollár, fedett, szőnyeg), döntő:
Mathieu (francia) - Kuerten (brazil) 4:6, 6:3, 6:1

ATP-torna, Bécs (765 ezer dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Federer (svájci, 6. kiemelt) - Novak (cseh, 4.) 6:4, 6:1, 3:6, 6:4

WTA-torna, Filderstadt (625 ezer dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Clijsters (belga, 6.) - Hantuchova (szlovák, 8.) 4:6, 6:3, 6:4

-kd-