Vágólapra másolva!
Szombaton Kecskeméten rendezik meg a kötöttfogású birkózó magyar bajnokságot, amelyen szőnyegre lép Deák Bárdos Mihály is. A Vasas nehézsúlyú klasszisa három hete a moszkvai vb-n ezüstérmet szerzett, s az elvesztett döntő miatti bánatában azt mondta, hogy visszavonul. Szerencsére meggondolta magát.

- Hogyan sikerült ráhangolódnia a hét végi országos bajnokságra?
- Amikor hazajöttem Moszkvából, az edzőm, Bódi Jenő azt mondta, hogy egy hétig be ne tegyem a lábamat az edzőterembe, mert ha meglát, akkor azonnal kizavar... Az így kötelezően "előírt" pihenő lejártával, a múlt hét elején kezdtem el edzeni, erősíteni. Az országos bajnokságot illik komolyan venni, hiába lettem vb-ezüstérmes, nem tehetem meg, hogy csak a cipőmet küldöm fel a szőnyegre, hogy birkózzon helyettem. A szabadfogás nehézsúlyú válogatottja, Aubéli Ottó szerintem biztos indul, rá mindenképpen oda kell figyelnem.

- A moszkvai CSZKA csarnokban a vb-döntő utáni mérhetetlen csalódottságában azt találta mondani, hogy abbahagyja a birkózást, de azóta szerencsére meggondolta magát. Mennyi idő kellett mindehhez?
- A döntő utáni éjszaka egyetlen percre sem hunytam le a szememet, és nagyon sokat gondolkodtam a történteken. Még harmadnap is rettentően szomorú voltam, de aztán fokozatosan érlelődött bennem, hogy nagy hiba lenne, ha befejezném a pályafutásomat. Igaz, hogy a vb-arany megint elúszott a számomra, de a fő célom mindig is az olimpiai bajnoki cím megszerzése volt. Rengeteg biztatást kaptam, és ez is megerősített az elhatározásomban a folytatást illetően. S nem mellesleg ott lebeg előttem Polyák Imre esete, aki három olimpiai ezüst után lett olimpiai bajnok; de mondhatnám Gáspár Tamást is, ő három vb-ezüst után nyert világbajnokságot. Három vb-ezüstöm most már nekem is van, s azért dolgozom, hogy jövőre meglegyen az aranyam is. És utána majd jöhet az olimpia is.

- A három vb-ezüstje közül egyértelműen a moszkvai a legkevésbé kedves?
- Világversenyeken eddig hat érmet nyertem, Eb-n aranyat, ezüstöt és bronzot is, s a hat medált egymás mellett helyeztem el. A moszkvai ezüst valóban az utolsó a sorban, de csak abban a tekintetben, hogy ezt nyertem utoljára.

Fábik Tibor