Vágólapra másolva!
Bahrein fővárosában, Manamában a Deep Fritz számítógépes program világossal elszenvedte második vereségét is. Az Einstein csoport világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a nyolcjátszmás páros mérkőzés harmadik partijában korai vezércsere után ismét bizonyította, hogy  a program "gondolkodása" túlzottan is sablonos, a királyszárnyi duplagyalog gyengeségét túlértékelte. Kramnyik a futópár erejét kihasználva sikerrel ostromolta a világos gyalogcentrumot, majd bástyáival betört a Fritz állásába. A döntő áttörés után rövid ideig tartott a program ellenállása, Kramnyik 2,5-0,5-re vezet.

Az Einstein csoport 26 éves világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik kitűnően készült a sakkvilág legerősebb programjának vélt Deep Fritz ellen. Kramnyik stratégiája egyszerű, de igen hatásos. Korai vezércserével ismét megoldhatatlan problémák elé állította ellenfelét. Hiába a nyolc processzor, ha a sakktábla másik oldalán a szovjet-orosz sakkiskola egyik legnagyobb sztárja ül, aki a változatokon túl mélyen érti ennek a gyönyörű játéknak a lényegét. Kramnyik felfedezte, hogy a program ellen nem kell mattra játszani, hanem korai vezércserével ki kell ölni az állásból a taktikai lehetőségeket és a pozíciós játékban a legnagyobbak verhetetlenek.

A ChessBase hamburgi cég programozói ezúttal azt az utasítást adták a Fritz-nek, hogy kerülje el a spanyol megnyitás berlini változatát, hanem a skót megnyitásban próbálkozzon. Az adatbázisban nyilvánvalóan megtalálták a tavalyi asztanai szuperversenyen játszott Szadvakaszov-Kramnyik játszmát, ahol az orosz világelső 6. ... bxc6-tal reagált. Egypontos vezetésének birtokában Kramnyik hasonló kalandra most nem vállalkozott, hanem az elmélet által legerősebbnek tartott 6. ... dxc6-ot játszotta meg. Bátran vállalta a királyszárnyi duplagyalogot, hiszen pontosan tudta, hogy a Fritz ezt saját szempontjából túlbecsüli, holott a sötét futópár, a világos gyalogcentrum elleni robbantási lehetőség sötétnek bőséges ellenjátékot biztosít.

A Deep Fritz jóval gyorsabban játszott, mint Kramnyik, de az orosz világbajnok alaposabb volt, kikerülte az apróbb csapdákat, ahol eltékozolhatta volna előnyét. A végjátékot fölényes biztonsággal nyerte meg. Bahreinben egyelőre a Deep Fritz csalódást okozott, már-már katasztrofális vereség fenyegeti, hiszen a csütörtöki negyedik játszmában Kramnyik vezeti a világos bábukat.