Vágólapra másolva!
Nem kisebb meglepetéssel folytatódott a 800 ezer dollár összdíjazású, tokiói férfitenisz-torna, mint hogy a negyeddöntőben kiesett a mindkét világranglistát vezető ausztrál Lleyton Hewitt. Jevgenyij Kafelnyikov szerint Pete Sampras minden idők legjobb játékosa.

A káprázatos lábmunkája miatt sokak által csak kengyelfutó gyalogkakukknak becézett Hewitt Wimbledonban nyert utoljára tornát, legutóbb pedig a US Openen csodálhatták meg a nézők tudását. Ott az elődöntőben búcsúzott, egy rendkívül magas színvonalú csatában Andre Agassi múlta felül. Azóta egyetlen versenyen sem indult, viszont az India elleni Davis-kupa csatában ott volt hazája válogatottjában.

A tokiói viadal szervezői természetesen az első helyen emelték ki a mindössze 21 esztendős ausztrált, s a negyeddöntőig különösebb gondja nem is akadt. A visszavonulásra és hittérítői életre készülődő Michael Changot például egészen simán tángálta el, s annak ellenére sem került komolyabb veszélybe továbbjutása az előző körben, hogy az első játszmát elveszítette a chilei Massu ellenében.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Hewitt előnye jelentős/sport/egyeni/tenisz/20020930hewitt.htmlHewitt és Agassi már ott van a Mesterek Kupáján/sport/egyeni/tenisz/20020925hewitt.html

A legjobb nyolc között viszont a nyolcadik helyre rangsorolt, thaiföldi Paradorn Srichaphan várt rá, aki valósággal megtáltosodott idén. A kemény pályás szezonban, Long Islanden begyűjtötte pályafutása első tornagyőzelmét (a US Opennek titkos esélyesként futhatott neki), de ezt megelőzően már Wimbledonban is felhívta magára a figyelmet: a második fordulóban legyőzte Andre Agassit, igaz, a következő körben simán kikapott Richard Krajicektől.

Szeptember közepe felé Taskentben villant meg, a fedett pályás verseny elődöntőjében Marat Szafint gyűrte le. A döntőben ugyan alulmaradt Jevgenyij Kafelnyikovval szemben, mégis egyértelművé vált, hogy figyelni kell erre az ázsiai fiúra.

Srichaphan korábban háromszor találkozott Hewittal, győznie egyszer sem sikerült. Viszont mindkét idei találkozójuk alkalmával megszorongatta a világelsőt, ezúttal pedig ő hagyhatta el győztesen a pályát. Tulajdonképpen végtelenül simán, 6:4, 6:3-as eredménnyel biztosította helyét az elődöntőben, sikerét az alapvonalról megeresztett nyerő ütéseinek, valamint számtalan ászának köszönheti. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Hewitt nem élete legjobb formájában teniszezett, nyomát sem lehetett látni a rajta a rá jellemző precizitásnak. Bőkezűen szórta a ki nem kényszerített hibákat, száz százalékos ziccereket hibázott el. Megérdemelten kapott ki.

Elutasították Hingis keresetét/sport/egyeni/tenisz/20020925elutasitottak.html

Srichaphan győzelmével az egyetlen állva maradt kiemelt játékos a japán fővárosban. Érdemes megemlíteni a svéd Magnus Norman sikerét is, a világranglista egykori második helyezettje a selejtezőből főtáblára kerülve kopogtat immáron a döntő ajtaján. A negyeddöntőben honfitársát, Magnus Larssont búcsúztatta, a 2000-es Roland Garros döntőse kezdi meglelni tavalyi csípősérülése után elveszített formáját. Jelenleg a 210. helyen jegyzik a skandináv teniszezőt.

Moszkvában Jevgenyij Kafelnyikov a tavalyi döntő visszavágóján legyőzte a német Nicolas Kiefert, majd a találkozó után úgy nyilatkozott, maximálisan megértené Pete Samprast, ha a US Openen aratott diadalát követően bejelentené visszavonulását. "Pete hazájában nyerte meg a világ egyik legnagyobb versenyét, ezért ha év végén azt mondja, kész, nincs tovább, teljesen megérteném döntését - mondta a szintén visszavonulásra, csak előtte első Davis-kupa-győzelmére készülő orosz. - Megemelem a kalapomat Pete előtt, fantasztikus, amit eddig elért, ő a világ valaha volt legjobb játékosa."

ATP-torna, Tokió (800 ezer dollár, kemény pálya), negyeddöntő:
Srichaphan (thaiföldi, 8. kiemelt) - Hewitt (ausztrál, 1.) 6:4, 6:3
Norman (svéd) - Larsson (svéd) 7:6, 7:5
Carlsen (dán) - Dupuis (francia) 6:3, 6:2
Spadea (amerikai) - Lopez (spanyol) 6:3, 6:0

ATP-torna, Moszkva (1 millió dollár, fedett pálya, szőnyeg), 2. forduló:
Kafelnyikov (orosz, 2.) - Kiefer (német) 6:4, 6:2
Mathieu (francia) - Novak (cseh) 4:6, 6:3, 6:4
Szafin (orosz, 1.) - Sa (brazil) 7:6, 4:6, 7:5

Negyeddöntő:
Mathieu (francia) - Schüttler (német) 4:6, 6:2, 6:3

WTA-torna, Moszkva (1,2 millió dollár, fedett pálya, szőnyeg), 2. forduló:
Dechy (francia) - Shaughnessy (amerikai) 6:3, 6:3
Matevzic (szlovén) - Szafina (orosz) 3:6, 7:5, 6:3

Negyeddöntő:
Maleeva (bolgár) - Dechy 6:4, 6:2
Coetzer (dél-afrikai) - Petrova (orosz) 6:2, 6:1

WTA-torna, Tokió (170 ezer dollár, kemény pálya), negyeddöntő:
Talaja (horvát)-Szugijama (japán, 1.) 3:6, 7:6, 6:3
Craybas (amerikai)-Kostanic (horvát, 8.) 6:2, 6:1
Tanasugarn (thaiföldi, 2.) - Molik (ausztrál) 6:4, 1:6, 6:1
Taylor (amerikai) - Josida (japán) 6:4, 6:2