Vágólapra másolva!
Szombaton Kazincbarcikán immár harmadszor rendezik meg a súlyemelő Világkupa-sorozatba bekerült BorsodChem Magyar Nagydíjat, amelyen két olimpiai bajnok, a német Ronny Weller és a mexikói Soraya Jimenez is indul.

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség tavaly határozott úgy, hogy ismét életre hívja a 90-es években már sikerrel lebonyolított Világkupát, s ennek keretében idén márciusban először Katarban, majd Oroszországban, Szalehardban találkoztak a földkerekség legjobb emelői. A sorozat harmadik, egyben záró versenye a BorsodChem Magyar Nagydíj, amelyet immár harmadszor rendeznek meg Kazincbarcikán. Az első viadalon, 2000-ben többek között indult az iráni Hosszein Rezazadeh is, aki nem sokkal később a sydneyi olimpián világrekorddal győzött a nehézsúlyban. Megelőzve azt a német Ronny Wellert, aki az idei verseny legnagyobb csillaga.

Weller már az 1988-as szöuli olimpián is indult, ahol 19 évesen harmadik lett (110 kg-os súlycsoport: 425 kg-os eredmény), négy év múlva Barcelonában viszont már aranyérmet nyert (110 kg: 432,5 kg). Az atlantai játékokon a második helyen zárt (+108 kg: 455 kg), s ugyancsak ezüstérmet vehetett át a Sydneyben is (+105 kg: 467,5 kg). A "mellesleg" hatszoros világbajnok, 33 éves német a tavasszal az antalyai Eb-n a +105 kg-os súlycsoportban 450 kg-os teljesítménnyel nyerte meg az Eb-t, s gőzerővel készül a 2004-es athéni olimpiára. A súlyemelés történetében rajta kívül csupán az egyesült államokbeli Norbert Schemansky rendelkezik négy olimpiai éremmel (arany: 1952, ezüst: 1948, bronz: 1960, 64), de könnyen lehet, hogy Weller ebben a tekintetben két év múlva abszolút csúcstartó lesz.

A Magyar Nagydíj másik sztárvendége a mexikói Soraya Jimenez lesz, aki a Sydneyben a női mezőnyben, az 58 kg-ban győzött. Mexikó első női olimpiai bajnoka idén doppingbotrányba keveredett, de sikeresen kievickélt belőle. A súlyemelőt szeptember 4-én féléves eltiltással sújtotta a nemzetközi szövetség, ugyanis a Venezuelában rendezett Pánamerikai Játékokon elvégzett vizsgálat stimuláns nyomait mutatta ki nála. Ám kiderült, hogy a szervezők bizonyíthatóan hibát követtek el a mintavétel alkalmával, ezért Jimenezt fel kellett menteni.

A Magyar Nagydíjon a mezőnyt illetően nem a mennyiségre, hanem a minőségre került a hangsúly, így csak öt súlycsoportban rendeznek versenyt (férfi 105, +105, női 58, 69 és 75 kg), s kizárólag meghívott emelők indulhatnak: 13 országból 32-en. A külföldiek közül Weller és Jimenez mellett a meg kell említeni a Sydneyben 105 kg-ban ezüstérmes bolgár Cagajevet, valamint három világbajnokot: a lengyel Gotfriedet (női 58 kg), a görög Tatsit (női 69 kg) és az olasz Carusót (férfi 105 kg). A héten zajló Ázsia Játékok miatt erről a kontinensről csupán egy versenyző érkezik Kazincbarcikára.

A sportág legnagyobb hazai csillaga, a világ- és Európa-bajnok Likerecz Gyöngyi csuklóműtéte után még nem versenyezhet, de őt leszámítva a magyar élvonal zöme indul; így az idei Eb-n szakításban aranyérmes, éppen kazincbarcikai Ráki Henrietta (58 kg), a korábbi világbajnok Dankó Ilona (75 kg), s a vb-2. Krutzler Eszter (69) is.

A szombaton 11 órakor kezdődő versenyen a súlycsoportonkénti összetett dobogósok 1500, 1000 és 500 euró pénzdíjban részesülnek. De aki érem nélkül marad, az is kap 200 euró "rajtpénzt", amennyiben mindkét fogásnemben érvényes gyakorlatot mutat be.

A Magyar Nagydíj programja és a magyar indulók:

nők
58 kg: (Ráki Henrietta) 11 óra
69 kg: (Krutzler Eszter) 12.30 óra
75 kg: (Dankó Ilona, Laczi Katalin) 15 óra

férfiak
105 kg: (Gyurkovics Ferenc) 16.30 óra
+105 kg: (Likerecz Attila) 18.30 óra.