Vágólapra másolva!
A november 20-24-ei debreceni torna-világbajnokságon nemcsak a szereken, hanem a nézőtéren is sztárparádé lesz. A vb-re ellátogat többek között az olimpiák történetének legeredményesebb versenyzője, a kilencszeres aranyérmes orosz Larissza Latinyina, valamint az ötszörös ötkarikás győztes, román származású, de már egyesült államokbeli állampolgár Nadia Comaneci is.

A ma már 68 esztendős Latinyina 1956-64 között három olimpián kilenc arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet szerzett, s az aranyakat és a tizennyolc érmét tekintve is vezeti az olimpiatörténet medálhalmozóinak a listáját. Az 1961-es születésű Comaneci 1976-ban három, 1980-ban két aranyat nyert, s az ugyancsak olimpiai bajnok férjével, az 1984-ben Los Angelesben két első helyet szerzett Bart Connerral érkezik Debrecenbe (Conner egyébként a vb-re eddig akkreditált 135 újságíró egyike, szakkommentátor, az ESPN csatorna munkatársa). A meghívott vendégek között szerepel Miroslav Cerar is, aki az egykori Jugoszlávia színeiben 1964-ban és 1968-ben is megnyerte a lólengést, s így a Montrealban és Moszkvában győztes Magyar Zoltán "elődjének" tekinthető.

S természetesen Magyar Zoltán is ott lesz a Főnix rendezvénycsarnokban rendezendő vb-n, mint ahogyan a sportág korábbi hazai csillagai, az olimpiai bajnok Keleti Ágnes (akinek Comaneci-hez hasonlóan öt aranya van), Korondi Margit, Tass Olga, Kertész Aliz, Köteles Erzsébet, Bodó Andrea, Borkai Zsolt és Ónodi Henrietta, valamint az Európa-bajnok Guczoghy György, Supola Zoltán és Varga Adrienn is. A szervezőbizottság az olimpiai-, világ- és Európa-bajnokságok további közel száz magyar helyezettjére is gondolt, akik szintén tiszteletjegyeket kapnak. A két évvel ezelőtt, sydneyi ötkarikás jétékokon gyűrűn győztes Csollány Szilveszternek azonban természetesen nem a nézők között, hanem a pódiumon lesz a helye.

Fábik Tibor