Vágólapra másolva!
Holtverseny után a Szombathelyi Haladás VSE nagymesternője, Lakos Nikoletta nyerte meg az 50. női sakkbajnokságot. Vajda Szidóniával mindketten hét pontot gyűjtöttek, de Lakos alacsonyabb Élő-pontszámmal érte el, így performance teljesítménye jobb. Vajda Szidónia a záró fordulóban hét lépésben remizett Dembo Yelenával, míg Lakos a címvédő Gara Anita ellen bátran nyerésre tört. Nikoletta gyalogot áldozott, tisztet nyert, de az időzavar fenyegető árnyékában megijedt a sötét gyalogoktól, s remivel bebiztosította a bajnoki címet, amelyre öt évet kellett várnia. A cím olimpiai csapattagságot is jelent számára.

A Magyar Sakkszövetségben, az 50. női sakkbajnokság utolsó fordulójában gyorsan eldőlt a bajnoki cím sorsa. A Nagykanizsai Tungsram SK nagymesternője, Vajda Szidónia világossal hét lépésben remizett Dembo Yelenával, s ezzel tálcán kínálta a lehetőséget Lakos Nikolettának, hogy már döntetlennel is bajnok legyen. Niki azonban nem akart küzdelem nélküli döntetlent, a címvédő Gara Anitával szemben győzelemre tört. A szicíliai védelem Paulsen változatának divatos folytatásában előnybe került, gyalogot áldozott, s előnyösebb körülmények között is nyerhetett volna tisztet. A partiban választott folytatásban is komoly nyerőesélyei voltak, de az időzavar fenyegető árnyékában végül maga kínálta a döntetlent, s ezzel át is vette a stafétabotot Anitától.

A Szombathelyi Haladás VSE nagymesternője 1997 után másodszor lett bajnok, s címe egyúttal számára olimpiai csapattagságot is jelent. Nikoletta nem lesz újonc a csapatban, 1996-ban Jerevánban tartalékként kezdte az olimpiát, de remek formában játszott, így tizenegy partiban is játéklehetőséget kapott. A bizalmat hét ponttal hálálta meg. Az elisztai olimpiára aligha emlékezik vissza szívesen, gyengébb eredményében a hibás volt csapatösszeállítás is szerepet játszott. Nikit az első táblára nevezték, de a nagy terhet nem viselte el. A bakui Eb-n közepesen szerepelt, az osztravai egyéni Eb-ről kiharcolta a továbbjutást. Az isztambuli olimpián második táblán +1-gyel zárt. A kieséses rendszerű világbajnokságon, Újdelhiben a sorsolás már az első fordulóban a svéd Pia Cramlinggal hozta össze. Nagy esélyt elszalasztva végül csak a "hirtelen halál" partiban szenvedett vereséget. A tavalyi bajnokságon erőtlenül, nagyon rossz formában játszott, s Élő-pontszáma is 2300 pont alá süllyedt.

Lakos Nikolettának a gyengébb év után lélektanilag is fontos volt, hogy a tíz résztvevős bajnokságot hármas nyerősorozattal kezdte. Egy fordulót leszámítva hol egyedül, hol holtversenyben vezetett, a kisebb megingásokat átvészelte, két rossz állást nagy lelkierővel "megúszott". A Haladás VSE ritka bravúrt könyvelhetett el, a férfi bajnoki címet Ruck Róbert szerezte meg, mindkét bajnoki serleg a sakkszakosztály vitrinjébe került.

A mezőny legmagasabb Élő-pontszámú nagymesternője, a holtversenyben első helyen végzett Vajda Szidónia kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, de a performance értékeléssel végül ezüstérmes lett. Nagy esélyt hagyott ki, amikor döntetlenre rontotta nyerést ígérő állását Lakos ellen, öt nyerés és négy döntetlen a mérlege. A bronzérmes Medvegy Nóra lett, a Statisztika sakkozónője is veretlen maradt, Dembo Yelena ellen a második fordulóban értékes győzelmet aratott, de később csak a sereghajtók ellen tudott nyerni. Dembo eredménye kis csalódás, játszmáiban több volt. A címvédő Gara Anita és húga, Tícia rossz formát fogott ki, két, illetve három vereséget is szenvedtek. Meglepő, hogy a kétszeres bajnok Anita egy pillanatra sem tudott beleszólni a bajnoki címért vívott versenyfutásba. Horváth Júlia a rajtnál sokat rontott, nagy lelkierővel javított a hajrában. Két partiban győzött, mindkettőben a Gara testvérek ellen villogott.

Az október 25-én Bledben kezdődő sakkolimpián Dembo Yelena, Vajda Szidónia, Gara Anita és Lakos Nikoletta alkotja a magyar női válogatottat. A táblasorrendet a csapatkapitány, Horváth József nemzetközi nagymester dönti el.