Vágólapra másolva!
Az első helyen kiemelt Marat Szafin és a második helyre rangsorolt Tommy Haas is elbúcsúzott a taskenti, 550 ezer dollár összdíjazású férfitenisz-tornától, miután előbbi kikapott Paradorn Srichaphantól, utóbbi pedig sérülés miatt feladta mérkőzését Vlagyimir Volcskov ellen. Kapros Anikónak sem jött össze a továbbjutás Bordeauxban, s a Római Teniszakadémián zajló challenger versenyen sem maradt magyar résztvevő.

A legutóbbi két taskenti viadal nyertesét, Marat Szafint már az előző fordulóban is teljes erőbedobásra késztette a jóformán ismeretlen, szlovák Karol Beck, aki nem kevesebb, mint 140 hellyel áll mögötte a világranglistán. Az orosz nincs jó passzban, ezt láthattuk a US Openen is: ott végül egy kört ment, a másodikban a brazil Gustavo Kuerten búcsúztatta, de néhány felvillanáson kívül nem sokat mutatott.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Dokic Bernoldival randevúzgat/sport/egyeni/tenisz/20020911dokic.html

Taskentben kívánt hangyányit javítani a pocsék összképen, pechjére azonban összeakadt Paradorn Srichaphannal. A thaiföldi egészen kiváló formát mutat az elmúlt hetekben, legutóbbi 17 kemény pályás találkozójából 15-öt megnyert. Egyszer a washingtoni döntőben szenvedett vereséget James Blake-től, majd a US Open második fordulójában Greg Rusedski győzte le hatalmas csatában. Szafin sem nehezítette meg különösebben a dolgát, 6:3, 7:6 arányban nyert.

"Nem csináltam semmi különöset, figyeltem a szervámra s az alapvonalról is igyekeztem pontosan játszani" - mondta Srichaphan, aki Indian Wellsben idén már kikapott Szafintól. "Akkor elkövettem néhány hibát, most nem. Megérdemelten nyertem."

Sampras és Agassi nélkül az amerikai DK-csapat/sport/egyeni/tenisz/20020911sampras.htmlPete Sampras ismét a csúcsra ért/sport/egyeni/tenisz/20020909pete.html

Az ötödik helyen kiemelt thaiföldi játékos az első játszmát egyszer elvéve ellenfele adogatását 26 perc alatt nyerte meg, a második rövidítését pedig egy erőteljes, vonalra helyezett tenyeressel takarította be. A döntőbe jutásért a szintén orosz Jevgenyij Kafelnyikovval kell megmérkőznie, aki június óta, mikor is megnyerte a hallei viadalt, nem tudott egymás után három mérkőzést nyerni. Most igen, utolsó áldozata a horvát Ljubicic volt 6:3, 6:2 arányban. "Őszintén megmondom, nem volt ez olyan sima, mint gondolnák. A fontos pontoknál a szerencse mindig mellém állt, ezért nyertem ilyen könnyedén" - összegzett Kafelnyikov, aki amint végzett Taskentben, utazik Moszkvába az argentinok elleni Davis-kupa elődöntőre.

Tommy Haas könyöksérülése miatt nem tudta befejezni a fehérorosz Volcskov elleni csatáját, aki 2000-ben elődöntőt játszott Wimbledonban, azóta viszont a 153. helyig esett vissza a világranglistán. Taskentben viszont remekül megy neki, az első szettben háromszor vette el a német adogatását, majd miután a második elején is megtette ugyanezt, Haas bejelentette, hogy nem folytatja tovább a kilátástalan küzdelmet. "A sérülés súlyos is lehet, de remélem, nem befolyásolja különösebben a versenynaptáramat. A múlt hónapban, Indianapolisban is a könyömmel volt gondom, s a Long Island-i elődöntőt is emiatt kellett feladnom. Alapos kivizsgálásnak vetem alá magam" - mondta Haas.

Stich helyett Kühnen a német DK-kapitány/sport/egyeni/tenisz/20020910stich.html

A párosverseny negyeddöntőjében kikapott a Hultai Gergely, Jaross Gábor duó, így a folytatásban már nem lesz magyar részvevője az 50 ezer dollár összdíjazású budapesti ATP-challenger tenisztornának. Bordeauxban, a 75 ezer dollár összdíjazású viadalon kikapott Kapros Anikó is, miután a harmadik játszmában, sérülés miatt fel kellett adnia mérkőzését.

Eredmények:

Taskent, 550 ezer dollár összdíjazás, negyeddöntő:
Volcskov (fehérorosz) - Haas (német, 2. kiemelt) 6:2, 2:1-nél Haas feladta
Srichaphan (thaiföldi, 5.) - Szafin (orosz, 1.) 6:3, 7:6
Kafelnyikov (orosz, 3.) - Ljubicic (horvát, 6.) 6:3, 6:2
Sanguinetti (olasz, 8.) - Pless (dán) 4:6, 7:6, 6:2

Bukarest, 381 ezer dollár összdíjazás, negyeddöntő:
Pavel (román, 1.) - Portas (spanyol) 4:6, 6:2, 6:4
Squillari (argentin) - Vicente (spanyol, 4.) 7:6, 5:7, 6:1
Acasuso (argentin, 5.) - Hanescu (román) 6:4, 6:1
Giner (spanyol) - Labadze (grúz) 6:3, 6:2

Salvador de Bahia, 571 ezer dollár összdíjazás, nyolcaddöntő:
Kuerten (brazil, 6.) - Washington (amerikai) 6:0, 7:5
Etlis (argentin) - Meligeni (brazil, 9.) 6:1, 7:6
Delgado (paraguayi) - Zabaleta (argentin, 4.) 6:2, 7:5
Sa (brazil, 8.) - Bastl (svájci) 6:1, 7:5

Budapest, 50 ezer dollár összdíjazás, páros negyeddöntő:
Delfino, Garcia (argentin, chilei, 2.) - Hultai, Jaross 7:5, 7:5

Big Island, 140 ezer dollár összdíjazás, nyolcaddöntő:
Raymond (amerikai, 2.) - Harkleroad (amerikai) 6:3, 7:6
Lihovceva (orosz, 4.) - Cargill (amerikai) 6:3, 6:3
Craybas (amerikai) - Tu (amerikai, 5.) 7:6, 2:6, 6:0
Martinez (spanyol, 7.) - Taylor (amerikai) 6:1, 2:0-nál Taylor feladta

Salvador de Bahia, 650 ezer dollár összdíjazás, negyeddöntő:
Seles (amerikai, 2.) - Nagyova (szlovák) 6:0, 6:4
Dokic (jugoszláv, 1.) - Coetzer (dél-afrikai) 6:2, 5:7, 6:4
Miskina (orosz, 3.) - Matevzic (szlovén) 7:5, 6:1
Daniilidu (görög) - Schnyder (svájci, 4.) 2:6, 6:2, 6:4

Bordeaux, 75 ezer dollár összdíjazás, nyolcaddöntő:
Kariskova (orosz) - Kapros 3:6, 6:4, 4:0-nál Kapros visszalépett