Vágólapra másolva!
A Párizsban szombaton rendezendő atlétikai Grand Prix-döntőbe két magyar versenyző, a müncheni Európa-bajnokságon kalapácsvetésben aranyérmet nyert Annus Adrián, valamint a távolugrásban Eb-harmadik Vaszi Tünde egyaránt az első helyen került be, s mindketten úgy vélik, hogy tartják az Eb-formájukat.

A GP-fináléban összesen hat magyar atléta lesz érdekelt, kalapácsvetésben Annus mellett Kiss Balázs és Gécsek Tibor is indul, a nőknél Vaszin kívül 1500 méteren Varga Judit, gerelyhajításban pedig Szabó Nikolett kvalifikálta magát. Érdekesség, hogy a Charlety-stadionban szombaton 14 órakor kezdődő programot éppen a kalapácsvetők nyitják, s a harmadik szám a női távolugrás lesz.

"Már hozzászoktunk ahhoz, hogy minket mindig a műsor elejére száműznek, de nem baj, legalább hamar túl leszünk a versenyen" - fogalmazott Annus Adrián. Arra a kérdésre, hogy a mezőny ismeretében és a saját formája alapján milyennek találja az előjeleket, így felelt: "Az Európa-bajnokság után egyetlen nap pihenőt sem tartottam, és annyit kijelenthetek, hogy az én formámmal nincs gond, tudtam tartani az Eb után is. Az, hogy ez életem első Grand Prix-döntőjében mire lesz elég, persze egészen más kérdés. A szezon végére, szeptemberre már óhatatlanul 'leül' egy-két ember, viszont akiknek az Eb nem sikerült, most biztosan bizonyítani szeretnének. Gondolok itt például az ukrán Skvarukra, aki aligha az ötödik helyért ment Münchenbe. Rejtély Asztapkovics is, aki ott sem volt az Eb-n. A japán Murofusi pedig az egész szezonban megbízhatóan versenyzett, és szerintem Párizsban is 81-82 méter körül fog dobni" - jósolja Annus, aki szerint a nyolc indulóból reálisan öten-hatan pályázhatnak az első helyre.

Vaszi Tünde Annushoz hasonlóan először szerepel Grand Prix-döntőben: "A női távolugrás két évvel ezelőtt is GP-szám volt, s akkor lett volna esélyem, hogy bejussak a fináléba. De megsérültem, három nagy versenyen nem tudtam elindulni, s így nem értem el annyi pontot, mint amennyi a döntőbe kerüléshez kellett volna. Ám utólag megtudtam, hogy így is ott lehettem volna mint az olimpia nyolcadik helyezettje. Sajnos a magyar szövetségből 'elfelejtettek' szólni. Két héttel a döntő után Gyulai István, az IAAF főtitkára kérdezte tőlem, hogy miért nem indultam." A szombati várakozásairól a következőket mondta Vaszi: "Mindenképpen szeretnék az első három közé kerülni. Valószínűleg az orosz Kotova nyer, s a második helyért a brazil Maggival leszek nagy harcban. A 670 centis szintet az Eb után is tudtam tartani, de ha minden összejön, akkor talán még nagyobbat is ugorhatok. Annak mindenesetre örülök, hogy a női távolugrás kora délután lesz, mert az esti versenyeket nem igazán szeretem."

Fábik Tibor