Vágólapra másolva!
A tőröző Mohamed Aida és Knapek Edina is bronzérmet szerzett a lisszaboni vívó-világbajnokságon. A döntőbe kerülésért mindketten alulmaradtak orosz ellenfelükkel szemben.

Lisszabonban a női tőrözők és a férfi párbajtőrözők küzdelmeivel folytatódott a vívó-világbajnokság. Előbbiek között a magyarok jól kezdtek, egyedül Varga Katalin búcsúzott, aki az első fordulóban az idei Európa-bajnok lengyel Gruchalától kapott ki. A két körön sikerrel túljutó Lantos Gabriellát az olaszok egyik kiválósága Trillini állította meg a legjobb tizenhat között, míg Mohamed Aida és Knapek Edina bejutott a legjobb négy közé.

Mohamed a harmadik fordulóban a német Bauert, a következő körben pedig az első asszójában Varga Katalint búcsúztató Gruchalát győzte le magabiztosan. Knapek a 16 között a tavaly ezüstérmes német Bauval szemben bizonyult jobbnak meglepően könnyen, a folytatásban pedig a dél-koreai Szeo ellen nyert úgy, hogy 11-11-nél lejárt a vívóidő, s a ráadásban biztosította helyét a legjobb négy között.

Az elődöntőben aztán sem Mohamed, sem Knapek nem bírt orosz ellenfelével szemben, így bronzérmesek lettek. Mohamed a tavalyi vb harmadik helyezettjétől, Jekatyerina Jucsevától kapott ki. Az asszó elején, 3-3-ig felváltva estek a találatok, azután viszont inkább az orosz vívó elképzelései jöttek be. A magyar tőröző 11-4-es hátrányból még felzárkózott egy kicsit, de a győzelemre ekkor már nem volt esélye. Teljesítménye így is dicséretes, mert 1993 után állhatott egyéniben ismét dobogóra vb-n. Akkor Essenben ezüstérmes volt.

Knapek Szvetlana Bojkótól szenvedett vereséget, az idei Eb harmadik helyezettje esélyt sem adott neki. Azonban így is várakozáson felül szerepelt, a bronzéremért megküzdött, hiszen a verseny során korábban kétszer is ráadásban biztosította helyét a folytatásban. Lantos Gabriella a 13., Varga Katalin a 46. lett.

A döntőben a két meglehetősen passzív orosz vívó közül Szvetlana Bojko volt a szerencsésebb, s lett világbajnok.

Mohamed Aida: "Jól vívtam szinte egész nap, az utolsó asszóban viszont nem találtam a megfelelő távolságot, kicsit szétesett a mozgásom. Rengeteget szúrtam, de sajnos jobbára érvénytelen felületen találtam el az ellenfelemet. Le kellett volna szorítanom a pást szélére, talán akkor másként alakul.

Knapek Edina: "Ha valaki reggel azt mondja, hogy bronzérmes leszek, nem hittem volna el. Még a verseny közben is erősen kérdéses volt a dobogós hely, mert kétszer is majdnem kikaptam. Előbb Granbassival szemben fordítottam 10-14-ről, majd Szeo ellen nyertem úgy, hogy hét másodperccel a vége előtt egyenlítettem. Eddig ilyen helyzetekben szinte mindig vesztettem. Az elődöntőben Bojko nagyon jól vívott, akármit csináltam, nem jött be."

Bernáth Zoltán szakágvezető: "Mindketten elfáradtak a végére. Ezzel együtt nincs szégyellnivalójuk. Aida legyőzte az Európa-bajnok Gruchalát, s 1993 után újra érmes lett - ezzel mindent megtett, csakúgy mint Edina, aki eddig még a legjobb nyolc közé sem jutott be vb-n"

Eredmények
a 64 között:
Lantos Gabriella - Cross (amerikai) 15-13
Knapek Edina - Hakimova (orosz) 15-4
Mohamed Aida - Garde-Tschertok (dán) 15-3
Gruchala (lengyel) - Varga Katalin 15-12

a 32 között:
Lantos - Ljung (dél-koreai) 15-10
Knapek - Granbassi (olasz) 15-14
Mohamed - Ibrahim (francia) 15-8

a 16 között:
Mohamed - Bauer (német) 15-12
Knapek - Bau (német) 15-10
Trillini (olasz) - Lantos 15-9

a 8 között:
Bojko (orosz) - Trillini 12-11
Knapek - Szeo (dél-koreai) 12-11
Mohamed - Gruchala (lengyel) 15-10
Jucseva (orosz) - Vezzali (olasz) 4-3

a 4 között:
Szvetlana Bojko (orosz) - Knapek Edina 15-3
Jekatyerina Jucseva (orosz) - Mohamed Aida 15-9

a döntőben:
Szvetlana Bojko (orosz) - Jekatyerina Jucseva (orosz) 4-3