Vágólapra másolva!
Újabb - felettébb bizarr - fordulatot vett az olimpiai történelem legsúlyosabb pontozói botránya. Mint ismeretes, a Salt Lake City-i téli játékokon hatalmas skandalum robbant ki, amikor kiderült: Marie-Reine Le Gougne francia pontozóbíró a jégtáncban a francia szövetség elnökének utasítására az orosz Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze kettőst hozta ki győztesnek a kanadai Jamie Salé, David Pelletier duó előtt, s éppen az ő döntése következtében kapott 5:4 arányú többséget az orosz egység az aranyéremre. Amikor kipattant a csalás, a kanadai kettősnek is aranyérmet adományozott a NOB. Az ügy hullámai azóta sem ültek el, s szerdán Olaszországban letartóztatták Alimzan Tohtahunov orosz maffiafőnököt, akinek a vádak szerint - sok más bűntény mellett - a pontozói csalás megszervezése is a számláján van.

A feltételezések szerint a Le Gougne által gyakorolt "szívességet" a párosban viszonozták volna az oroszok, ahol a francia Peizerat, Anissina egységnek "kellett" elnyernie az aranyat az Averbuh, Lobacseva orosz pár előtt. Az ügyet elősegítette volna az orosz pontozónő, Sekjovceva döntése, akinek elvileg Peizerat-ékat kellett volna az első helyre tenni honfitársai előtt. A franciák olimpiai bajnokok is lettek, a kilenc pontozó közül öten őket, négyen az oroszokat tették az első helyre, ám - fura módon - Sekjovceva Averbuhéket favorizálta. Más szóval: lehet, hogy "le volt vajazva" a végeredmény, de ha igen, akkor ehhez nem az orosz bírónő szavazatára volt szükség...

Ami Tohtahunovot illeti: ő már februárban, a játékok idején képbe került, hiszen az ügyben - Pelletier-ék feljelentése alapján - az FBI is nyomozni kezdett. Folyamatosan lehallgatták a közép-ázsiai származású gengsztert, aki - James Comey manhattani államügyész szerint - egy szabályos hoci-nesze ügyletet talált ki. "Az oroszok elviszik az aranyat jégtáncban, a franciák párosban, s közben nekem is csurran, cseppen valami" - áll abban a telefonbeszélgetésben, amit a maffiózó folytatott a francia szövetség egyik, egyelőre meg nem nevezett vezetőjével. Tohtahunovnak az "csurrant, cseppent" volna, hogy beutazási engedélyt kap Franciaországba, ahol korábban élt, de ahonnan időközben kitiltották.

Salt Lake Cityhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=32348Botrányok sorozata Salt Lake Cityben20020222doppingbotrany.html

Le Gougne még Salt Lake City-ben - a botrány hatására - bevallotta, hogy Didier Gailhaguet, a francia műkorcsolyázó szövetség elnöke parancsolt rá: az orosz táncospárra kell szavaznia. Később ugyan visszavonta vallomását, de ettől függetlenül kizárták a nemzetközi pontozóbírók táborából, s a francia elnököt is felfüggesztették.

Tohtahunovot szerdán egy liguriai üdülőhelyen, Forte dei Marmiban tartóztatták le. Ha a vádak bebizonyosodnak, öt év börtön és 250 000 dollár pénzbírság vár rá. A maffiózó állítólag a drogkereskedelemben és lopott autók forgalmazásában is sáros, sőt a kilencvenes években oroszországi szépségversenyek eredményét is befolyásolta némi csúszópénz mozgatásával.

Az egyik hangfelvétel tanúsága szerint a gengszter azt mondta egy francia műkorcsolyázónő édesanyjának: "Ha akarja, mi akkor is olimpiai bajnoknőt csinálunk a lányából, ha nem ő a legjobb." Hogy kiről van szó, azt most még nem hozták nyilvánosságra.

Ch. Gáll András