Vágólapra másolva!
A világelső Lleyton Hewitt után sérülés miatt Gustavo Kuerten, illetve a Roland Garros idei nyertese, Albert Costa is búcsúzott a torontói, három millió dollár összdíjazású férfitenisz-torna első fordulójában. Továbbjutott viszont Pete Sampras, aki mumusát, Wayne Ferreirát verte.  

Miközben a legnagyobb esélyeseknek nem okozott gondot a továbblépés a Master Series-sorozat torontói állomásán, a világelső Lleyton Hewitt után máris összecsomagolhatott a brazil Gustavo Kuerten és a spanyol Albert Costa. Emlékezetes, Hewitt még tegnap szenvedett vereséget a spanyol Mantillától, mentségére szól azonban, hogy a versenyt megelőzően hosszú ideig betegséggel küszködött, felkészülése ilyenformán korántsem volt tökéletes.

Tulajdonképpen Kuerten és Costa vereségén sem lehet csodálkozni, a brazil hosszú ideig sérült volt, Costa pedig inkább a salakon mozog otthonosan, a kemény pálya nem az ő világa. Amúgy sincsen éppen kirobbanó formában, a múlt heti, kitzbüheli tornán első kiemelt létére alapos verést kapott legjobb barátjától, a végül a tornagyőzelmet is besöpört Corretjától. Torontóban az az amerikai Spadea volt az ellenfele, aki a férfi mezőny egyik legkiszámíthatatlanabb játékosa. Az egyik percben zseniális megoldásokra képes, a következőben viszont a legkönnyebb ütést is képes a hálóba terelni. Sok klasszis orra alá tört már borsot, de amiért soha nem lett igazán nagy játékos, a könnyebb ellenfelek ellen ezután rendre alulmaradt. Most igazi tenisz sulit tartott Costának, sima, 6:3, 6:1-es győzelmet aratott, a spanyolnak szemernyi esélyt sem adott.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=31016

Kuerten a múlt heti, Los Angeles-i tornán tért vissza hosszabb kihagyás után az elitmezőnybe, a legjobb nyolc között Andre Agassi állította meg. A szurkolók szerint az volt a verseny legjobb találkozója, egymást követték a briliáns megoldások. Torontóban a román Pavelt vezérelte a sorsolás a brazil útjába, aki az első, 7:5-re elveszített játszma után feladta a mérkőzést. Csipősérülése kiújult, ennek következtében nem tudta folytatni a játékot.

"Nem tudtam végigjátszani a meccset, elviselhetetlen fájdalmaim voltak" - kesergett az interjúszobában. Hogy a közönségkedvenc a jövő heti, cincinnati tornának neki tud-e vágni, egyelőre erősen kérdéses.

Továbbjutott viszont Pete Sampras, aki kőkemény, három szettes csatára kényszerült mumusa, Wayne Ferreirával szemben. Az amerikai játékos kevés teniszező ellen rendelkezik a dél-afrikaihoz hasonlítható pocsék mérleggel, az összecsapásnak 6-6-os "állással" vágtak neki. Nos, Sampras most kicsinyke előnyt szerzett, 7:6, 5:7, 6:4-re legyőzte riválisát. Kellenek is neki az ehhez hasonló, önbizalomnövelő mérkőzések, a 2000-es wimbledoni torna óta nem szerzett újabb elsőséget, s idén is csak 18 találkozót nyert 14 elveszítettel szemben. Nem találja régi önmagát, ezért kétségbeesésében folyamatosan váltogatja trénereit, most az év végéig újra régi mestere, Paul Annacone irányítja felkészülését.

Pete Samprashttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=36440Andy Roddickhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=36436

"Azt hiszem, mindketten remekül játszottunk, magas színvonalú teniszt láthattak a nézők" - értékelt Sampras, aki a következő fordulóban a selejtezőből érkezett koreai Leevel találkozik. "Jól szerváltam és röptéztem, az önbizalmamnak jót tett ez a siker. Mentálisan erősnek érzem magam, éhes vagyok az újabb győzelmekre."

A Sampras utódjának tartott Andy Roddick is bejutott a második fordulóba, simán, 6:2, 6:4-re verte a szlovák Hrbatyt. A fiatal amerikainak nagyon oda kell tennie magát a kemény pályás szezonban ahhoz, hogy kivívja a részvételt az év végi világbajnokságon, a kezdés mindenesetre imponáló volt. Következő ellenfele az ecuadori Lappenti lesz.

Eredmények, 1. forduló:
Spadea (amerikai) - Costa (spanyol, 6.) 6:3, 6:1
Ferrero (spanyol, 8.) - Enqvist (svéd) 7:6, 6:7, 7:5
Grosjean (francia, 11.) - Ulihrach (cseh) 3:6, 7:6, 6:4
Roddick (amerikai, 12.) - Hrbaty (szlovák) 6:2, 6:4
Sampras (amerikai, 13.) - Ferreira (dél-afrikai) 7:6, 5:7, 6:4
Pavel (román) - Kuerten (brazil) 7:5-nél Kuerten feladta
el-Ajnaui (marokkói) - Kiefer (német) 6:4, 2:6, 6:4
Pless (dán) - Nestor (kanadai) 6:3, 4:6, 6:2
Lapentti (ecuadori) - Gaudio (argentin) 7:6, 7:6

Koncz Dávid