Vágólapra másolva!
Münchenben jövő héten rendezik a tizennyolcadik szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságot, amelyen harmincegy magyar versenyző vesz részt. Közülük elsőként Vaszi Tünde már kedden este elutazik a bajor fővárosba.

- Miért indul a csapat előtt? - kérdeztük a Honvéd atlétanőjét, aki a tavalyi edmontoni vb-n 686 centis országos csúccsal a negyedik helyen zárt.
- Azért, mert az elmúlt években bebizonyosodott, hogy sokkal jobb eredményekre vagyok képes, ha a helyszínen van időm ráhangolódni a versenyekre. Ezért jövő hétfőig egyénileg foglaltam szállást magamnak, s a felkészülés legutolsó szakaszában Münchenben fogok edzeni.

- Az idei fedett pályás szezont mint távolugró kihagyta, s rúdugrásban versenyzett, mondván: az elmúlt évek "taposómalmai" után szeretne feltöltődni. Mennyire sikerült?
- Úgy érzem, hogy sikerült, hiszen amit terveztem, az bejött. Csak az a baj, hogy olyan is bejött, amit nem terveztem - ínhüvelygyulladás az elugró lábam térdhajlatában. De szerencsére már majdnem felépültem belőle, hozzávetőleg 95 százalékos állapotban vagyok.

- Az Eb távolugrómezőnyéről milyen információi vannak?
- Gyakorlatilg semmilyenek. Nem az a döntő ugyanis, hogy ki milyen eredménnyel jut ki az Eb-re, hanem az, hogy ott mit teljesít. Egyvalakiről azért, az orosz Kotováról biztosan tudom, hogy ott lesz Münchenben. A többiekkel viszont nem foglalkozom, inkább magamra figyelek, hogy azt csináljam az utolsó napokban, amit kell.

- Mindezt értelmezhetem úgy is, hogy Kotovának akár előre is oda lehetne adni az aranyérmet, az ezüstre és a bronzra viszont sokan pályáznak, köztük ön is?
- Igen, pontosan erről van szó. Ha Kotova nem csinál nagy butaságot, akkor ő lesz az Európa-bajnok. A második és a harmadik helyért viszont nagy harc lesz.

- Mit szólt, amikor megtudta, hogy az orosz versenyző idén az egyik versenyén 742 centit ugrott, azaz tíz centire megközelítette Csisztjakova tizennégy éve fennálló világcsúcsát?
- Meglepődtem, s ezzel aligha voltam egyedül. Bár azt sejtettem, hogy ha egyszer minden összejön neki, akkor 720-730-at ugorhat. Úgy látszik, nagyon összejött neki.

- Ha önnek is lenne egy nagyon jó napja, akkor mekkorát ugorhatna?
- Akkor már hetes számjeggyel kezdődne a magyar csúcs.