Vágólapra másolva!

Lékó Péter a világ legjobb sakkozója lehet

A dortmundi győztes, Lékó Péter egyenesen a repülőtérről érkezett a Magyar Sakkszövetségbe, hogy sajtótájékoztatón válaszoljon a nagyszámú újságíró kérdésére, állja a fotóriporterek rohamát s interjúkat adjon. Első számú nagymesterünk nemcsak a sakktábla mellett vizsgázott kitűnőre, a sikerhez vezető nehéz útról, a világbajnok-jelölti versenyről tartott beszámolója joggal aratott általános elismerést. Lékó Péter az első magyar férfi sakkozó, aki a világbajnoki címért megmérkőzhet.

A Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója, Kállai Gábor nemzetközi nagymester rövid bevezetője után Lékó Péter "szimultánja" következett. A kéthetes torna fáradtsága, a jól végzett munka öröme, a még feldolgozandó siker nagyon látszott Péter arcán. Ennek ellenére állta a sajtó szépszámú képviselőjének rohamát, higgadtan válaszolt a kérdésekre, nem hallgatta el a nehéz pillanatokat, felcsillant a szeme, amikor sikeres felkészülési munka eredményeiről beszélhetett. Pályafutásában nagy változást jelentett, amikor tavaly tavasszal apósa, Arshak Petroszjan vette át edzéseinek irányítását. Az örmény válogatott egykori kapitánya más sakkszemléletet sugallt. A túlságosan óvatos megnyitási repertoárt egyre élesebb változatokkal színesítették.

Péter Dortmund előtt kevéssé gondolt az eredményre, úgy gondolta, hogy játszani kell, akkor nem maradhat el az eredmény. Kedvezőtlen volt a sorsolása, az első két játszmában a sötét bábukat vezette. A második fordulóban az orosz Barejevtől elszenvedett veresége szinte jótékony hatású volt, feléledt, és egyre jobban játszott. Lékót kevéssé zavarta, hogy egyes riválisával szemben kedvezőtlen volt a mérlege. A világ legfiatalabb nagymestereként már korán bedobták a mélyvízbe, akkori tudása még kevésnek bizonyult a legjobbakkal való sikeres vetélkedésben. A spanyol Alekszej Shirov ellen különösen rossz volt az egyéni eredménye, de szerencsére agresszív játékkal sikerült őt alaposan meglepni. Az elődöntő első játszmája méltán nyerte el a verseny fővédnökének, Gerhard Schröder kancellárnak a különdíját.

"Topalov elleni döntő első két játszmájában csak a partikra koncentráltam. Az első megnyerése nagy öröm volt, a másodikban nem volt okom arra, hogy a Shirov ellen már bevált változaton változtassak. Mindent alaposan kielemeztünk, világos támadása csak látszatra volt veszélyes. Egyre közelebb kerültem az áhított nyeréshez, és ez bizonytalanná tett. Az óriási küzdő Topalov veszélyes fenyegetéseket teremtett, ráadásul időzavarba is kerültem. Már azt sem bántam volna, hogy ellenfelem örökös sakkal döntetlent ér el, de szerencsére a bolgár nagymesternek megnőtt az étvágya. Egy lépéspár múlva már ismét biztos voltam a pont megszerzésében" - mondta Lékó.

"A harmadik parti balszerencsés elvesztése után Arshak megtiltotta, hogy bekapcsoljam a számítógépet, hogy készüljek. Nem elemeztük a játszmát sem, semmi értelme nem lett volna tovább nehezíteni helyzetemet. A rutinos edző megérezte, hogy Topalov valami meglepetéssel próbál meglepni, mindenre lehetetlenség lett volna felkészülni. A partiban Topalov mindent megtett az egyenlítésért, de a 61. lépésben, a hatórás játékidő végén a szája sarkában egy kesernyés mosollyal maga kínálta a döntetlent" - értékelt nagymesterünk.

Lékó Péter hosszasan dicsérte a dortmundi világbajnok-jelölti verseny rendezését. Óriási érdeklődés kísérte a tornát, az interneten naponta milliónyi sakkrajongó követte a sakktörténelemben még sohasem látott óriási csatározást, ahol a nagymesterek minden idegszálukkal a győzelemre törtek.

A világbajnoki döntőt Lékó Péter az orosz Vlagyimir Kramnyikkal vívja. A tervek szerint jövő tavasszal 16 játszmás páros mérkőzést játszanak, a helyszínről természetesen később kezdődnek meg a tárgyalások. A közösen megtartott sajtótájékoztatón Kramnyik elismerően szólt Péter megújult játékáról, kiegyenlítettnek ítélte meg az esélyeket. Lékó még nem alakította ki versenyprogramját, ideális egyensúlyt szeretne a versenyzés és a készülés között. Nem kerüli el a Kramnyikkal való egy tornán való szereplést sem. Szomorúságunkra még nem adott egyértelmű választ, hogy játszik-e a bledi sakkolimpián. A vezető nagymesterekkel együtt tiltakozik a Nemzetközi Sakkszövetség által bevezetett gyorsított tempó miatt, amely nem ad igazán lehetőséget a kritikus állásokban a legjobb lépések megtalálására. Lékó Péter augusztusban pihenni szeretne, sakk nélkül eltölteni egy hónapot, hogy újult erővel megkezdhesse a felkészülést. Még csak kétnapos a siker, sok mindenről dönteni kell, többek között, hogy Arshak Petroszjan mellett még kik legyenek a segítők. Kállai Gábor a magyar sakkozók nagy tábora nevében maximális segítséget ígért.

Verőci Zsuzsa