Vágólapra másolva!
Az amerikai Lance Armstrong nyerte a Tour de France profi kerékpáros körverseny csütörtöki szakaszát, és ezzel az utóbbi  három év győztese átvette az összetettben élen állónak járó sárga trikót az utolsó emelkedőn leszakadó spanyol Igor Gonzalez Galdeanótól. Bodrogi László a 64. helyen végzett az első hegyi szakaszon, összetettben a negyvennyolcadik helyen áll.

A szakasz gyászszünettel kezdődött: a 181 induló a szerdán elhunyt hétéves Melvin Pompele-re emlékezett. A kisfiút egy, a mezőny előtt haladó reklámautó gázolta halálra.

Bodrogi fan clubhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=34087

A Pau és La Mongie közötti 158 km volt az idei viadal első hegyi szakasza, s a papírformának megfelelően jelentősen megváltoztatta a rangsort: az amerikai Lance Armstrong nyerte az etapot, és ezzel összetettben megelőzte a spanyol Igor Gonzalez Galdeanót. Bodrogi László kissé visszaesett, a 64. helyen végzett az első hegyi szakaszon, összetettben jelenleg a negyvennyolcadik helyen áll.

Az éllovas Lance Armstrong bebizonyította, hogy a trónkövetelőknek alaposan javulniuk kell, ha meg akarják szorítani. A US Postal világsztárja a befutó előtti utolsó kilométereket csapattársa, a spanyol Roberto Heras, valamint Joseba Beloki (ONCE) társaságában tette meg, majd nem sokkal a cél előtt "robbantott", s hét másodperces előnnyel nyert. "Számomra Heras a szakaszgyőztes. Csak azért nem engedtem előre, mert Beloki a közelünkben volt. Így is ki kell emelnem teljesítményét, de a többi társamról sem feledkezek meg. Nélkülük sokkal nehezebb lenne a dolgom. Nyugodtan alhatok, mert tudom, támogatnak a sárga trikó megőrzésében. Mi vagyunk a legjobbak!"

Bodrogi László felemás érzéssel beszélt mai eredményéről: "Örülök, hogy az elején sikerült részt vennem egy sikeres szökésben, és így az első nehéz emelkedőn viszonylag gyorsan túljutottunk. Amiért nem vagyok igazán boldog: az utolsó hegyen nem tudtam tartani az iramot, ezért csak a 64. lettem, és összetettben tíz helyet visszacsúsztam. Pénteken még nehezebb nap vár ránk, ez vízválasztó lesz a mezőnynek és nekem is."

Alain Garnier, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség európai szekciójának igazgatója szerint a Touron a mai napig éllovas Igor Gonzalez Galdeano esete doppingolásnak tekinthető. A spanyol kerekesnél a hatodik szakasz után elvégzett ellenőrzés hozott pozitív eredményt, a tiltólistán szereplő salbutamol-érték a megengedett 1000 nanogramm helyet 1360 volt. A nemzetközi szövetség (UCI) azonban a negatív vizsgálatok közé sorolta az ONCE csapat klasszisának tesztjét, mivel a doppingútlevelében az szerepel, hogy asztma elleni gyógyszert használ, s ez tartalmazza a salbutamolt.

Garnier ugyanakkor azt állítja, az 1360-as érték túl magasnak számít, ezt a terápia önmagában nem indokolja. A WADA-vezető úgy véli: a 28 éves spanyol sztár tabletta formájában vette be a gyógyszert, s ezt az UCI szabályai is tiltják, asztma esetén kizárólag inhalálás alkalmazható. "Valakik bajba akarnak keverni, de ez nem fog nekik sikerülni" - mondta Gonzalez Galdeano. "Igor beteg, asztmás, ezért egész életében gyógyszert kell szednie" - szögezte le Manolo Saiz, az ONCE főnöke.

Tizenegyedik szakasz, Pau-La Mongie, 158 kilométer:
1. Armstrong (amerikai) 4:21.57 óra
2. Beloki (spanyol) 7 másodperc hátrány
3. Heras (spanyol) 13 mp. h.
4. Mancebo (spanyol) 1:16 perc hátrány
5. Rumsas (litván) azonos idővel
6. Sevilla (spanyol) 1:23 p. h.
... 9. L. Jalabert (francia) 1:49 p h.
... 11. I. Gonzalez Galdeano (spanyol) 1:54 p h.
... 64. Bodrogi László 8:53 p h.

Az összetett verseny állása:
1. Armstrong 40:47.38 ó
2. Beloki 1:12 p. h.
3. I. Gonzalez Galdeano 1:48 p. h.
4. Rumsas 3:32 p. h.
5. Botero (kolumbiai) 4:13 p. h.
6. Honcsar (ukrán) 4:29 p. h.
.... 48. Bodrogi 14:24 p. h.

Pénteken a Lannemezan és Plateau de Beille közötti 198 km vár a mezőnyre, a rajt 10.50 órakor lesz.