Vágólapra másolva!
A francia Patrice Halgand nyerte a Tour de France kerékpárverseny tizedik szakaszát. Összetettben továbbra is a spanyol Igor Gonzalez Galdeano vezet. Bodrogi László harmincnyolcadik lett a keddi etapon, és az összetettben is ezt a helyet foglalja el.

Tizedik szakasz, Bazas-Pau (147 kilométer)
1. Halgand (francia) 3:00.15 óra
2. Pineau (francia) 27 másodperc hátrány
3. O'Grady (ausztrál) 33 mp h.
...38. Bodrogi László 3:57 perc hátrány

Az összetettben:
1. I. Gonzalez Galdeano (spanyol) 36:25.5 óra
2. Armstrong (amerikai) 26 mp h.
3. Beloki (spanyol) 1:23 p h.
...38. Bodrogi László 5:37 p h

Csapatkeresetek

A Francaise de Jeux csapata 29 347 eurót keresett a Tour első kilenc szakaszán, a második helyen a német Telekom áll 27 211-gyel. A listát a baszk Euskatel zárja. A klubokat az egyes szakaszokon a befutók, illetve a beiktatott részhajrás helyezések alapján jutalmazzák. A Touron összesen 2 millió 439 ezer eurót osztanak szét a huszonegy istálló között.

NOB-elnök a kísérő kocsiban

Jacques Rogge NOB-elnök július 24-én meglátogatja a Tour de France-t. A belga sportvezető a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget (UCI) irányító Hein Verbruggen társaságában a kísérő autóból figyeli majd a tizenhatodik szakaszt. A versenyzők ekkor a Les-Deux-Alpes és La Plagne közötti 179,5 kilométeres etapot teszik meg, ez lesz a huszonhárom napos viadal egyik legkeményebb erőpróbája.

Jalabert az idény végén befejezi

Az idény végén befejezi pályafutását Laurent Jalabert, a pillanatnyilag legnépszerűbb francia kerékpáros. A CSC-Tiscali versenyzője tizennégy szezon alatt 135 viadalt nyert meg, köztük a Vueltát (1996), a sprint-világbajnokságot (1997) és a Milánó-San Remo (1995) erőpróbát is.

Galdeano szabályosan doppingolt

Tiltott teljesítménynövelő használatát mutatták ki a Tour de France-on éllovas Igor Gonzalez Galdeanónál, de a spanyol kerekesnek nem kell büntetéstől tartania. Doppingútlevelében ugyanis szerepel, hogy asztma elleni gyógyszert használ, s ez tartalmazza a salbutamol nevű tiltott anyagot.

"Igor Gonzalez Galdeano vizeletében a hatodik szakasz után végzett vizsgálat során haladta meg a salbutamol-érték a 1000 nanogrammos határt, és 1346 nanogrammot állapított meg az ellenőrzés" - nyilatkozott Leon Schattenberg, a UCI doppingellenes bizottságának vezetője. "Az ONCE csapat azonban szabályosan jelezte, hogy milyen orvosságot használ, ezért a pozitív tesztnek nem lesz következménye."

Ugyanezt a szert mutatták az olimpiai bajnok német Jan Ullrichnál a 2000-es Giro d'Italián. Az ügy akkor sem járt eltiltással, mivel az 1997-es Tour-győztes esetében is jelezték a vezetők, hogy asztmában szenved.

A múlt pénteki hatodik szakaszig egyébként minden doppingteszt negatív eredményt hozott - jelentette be a UCI szerdán. Az illetékesek közölték: az éllovas Igor Gonzalez Galdeanótól vett mintát szintén a fentebb említett okok miatt a "negatív" csoportba sorolták.

Édesanyja szerint Ullrich visszatér

Jan Ullrich édesanyja is megszólalt a térdműtéten átesett és doppingvétségen ért olimpiai bajnok német kerékpáros ügyében. Több szakember és versenyző szerint az 1997-es Tour-győztes már nem lesz képes megismételni korábbi sikereit. "A fiam feláll a padlóról, és újra nekivág" - mondta Marianne Kaatz. "Ő soha nem adja fel, ahhoz túl büszke. Jan egy igazi sportember, és nagy harcos, nem pedig alkoholista vagy drogfüggő, ahogy néhányan állítják."

Ullrich sérülése és rossz formája miatt idén egyetlen nagy versenyen sem állt rajthoz, csak botrányaival került a lapok címoldalára. Májusban ittas vezetés miatt bevonták a jogosítványát, majd július elején elismerte, hogy egy szórakozóhelyen bevett két serkentő tablettát. Ezután az Egyesült Államokba "menekült".

Delgado Sevillában bízik

Bodrogi fan clubhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=34087

Pedro Delgado, a Tour 1988-as győztese szerint honfitársainak össze kellene fogni, mert csak akkor tudják megtörni Lance Armstrong hegemóniáját. A spanyolok egykori klasszisa úgy véli, sikeres együttműködés esetén Oscar Sevilla kerülhet a trónra. "Armstrong a hegyeken kiváló, de nincs senki, aki komolyan segíthetne neki. Tartsunk össze, és győzzük le az amerikait!" - mondta a 42 éves Delgado, aki a jelenlegi éllovas Igor Gonzalez Galdeanótól azért nem remél igazán jó szereplést, mert nem bírja az emelkedőket.

Halálra gázoltak egy kisfiút

Elgázolt a Tour de France mezőnye előtt haladó reklámautó egy hétéves kisfiút, aki a mentőhelikopterben meghalt. A tragédia a szerdai szakasz rajthelyétől, Bazastól huszonhat kilométerre fekvő Mont-de-Marsan faluban történt. A gyermek a kocsisor előtt akart átfutni az úttesten. Két évvel ezelőtt egy tizenkét éves fiú hasonló körülmények között vesztette életét a francia körversenyen.