Vágólapra másolva!
A kolumbiai Santiago Botero nyerte a Tour de France profi kerékpáros körverseny hétfői szakaszát, az összetettben vezetőnek járó sárga trikót a spanyol Igor Gonzalez Galdeano megtartotta. Bodrogi László ötödikként zárt, és ezzel a kilencvenkilencedikről fejött a harmincnegyedik helyre.

Világbajnoki bronzérmesünknek az ötvenkét kilométeres egyéni időfutam "nagyon fekszik", a szám a specialitása, és ez az eredményén is meglátszik. "Az elején is jó iramban haladtam, de elég nagy szembeszél fújt. A táv második felében aztán ideális idő lett, és teljes erővel nyomhattam a pedált. Ami számomra kedvező lehet, hogy 15 óra után feltámadt a szél. Szeretnék a legjobb tíz között végezni. Nem izgulok, mert ennél jobbat ma nem tudtam volna elérni" - nyilatkozta Bodrogi a célbaérése után, amikor még nem tudta az összes riválisa eredményét.

A Tour történetének első magyar indulója 1:02.43 óra alatt teljesítette a távot, ami szenzációs, 49,747 km/órás átlagsebességnek felel meg, ez a monstre erőpróba 99 éves történetének kilencedik legjobb teljesítménye. A hétfői időfutam végeredményének tudatában a magyar kerékpáros így értékelte teljesítményét: "Kizárólag olyan versenyzők előztek meg, akik a világ közvetlen élvonalába tartóznak, ráadásul több sztárt is megelőztem. Nem panaszkodhatom, ma minden összejött. Jó időben tekerhettem, sokáig az élen álltam, és a végén a legjobb öt között zártam."

Santiago Botero, a szakasz győztese számított rá, hogy jó teljesítménnyel rukkolhat ki a sík terepen: "Nagy önbizalommal vágtam neki az időfutamnak, mert tudtam, hogy a sík szakaszon erős leszek. A hegyekben nem én leszek az esélyes, csütörtökön a Pireneusokban sorra kerülő első szakasz sokat elárul majd."

Bodrogi Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=34087

Az összetett verseny éllovasa, Igor Gonzalez Galdeano úgy érzi, mai "gyengélkedése" ellenére továbbra is Lance Armstrong a legnagyobb favorit, aki egyébként az utóbbi három Touron is diadalmaskodott, s négy év után először kapott ki hosszú, vagyis nem "prológtávú" időfutamon. "Tartottam Armstrongtól, féltem attól, hogy legalább egy percet ver a mezőnyre. Most már tudjuk, Lance nem olyan erős az időfutamban, mint az elmúlt években. Ennek ellenére még mindig ő a Tour de France első számú esélyese" - mondta Galdeano.

Lance Armstrong nem lepődött meg, hogy négy év után először kikapott az egyéni időfutamon. "Botero már a múlt hónapban is jobb volt nálam egy hasonlószakaszon, akkor negyvenkét másodperccel előzött meg. Inkább Gonzalez Galdeano eredményének nem örülök, túl gyorsan ment, és megtartotta a sárga trikót. A célba érkezés után még csalódott voltam, de érzem, a hegyeken majd eljön az én időm" - mondta az amerikai sztár.

Kilencedik szakasz: Lanester-Lorient, 52 kilométer, egyéni időfutam:
1. Botero (kolumbiai) 1:02:18.64 (50.072 km/ó átlagsebesség)
2. Armstrong (amerikai) 1:02.29.30
3. Honcsar (ukrán) 1:02:36.51
4. I. Gonzalez Galdeano (spanyol) 1:02:37.92
5. Bodrogi László 1:02:43.14
6. Rumsas (litván) 1:02:43.75

Az összetettben:
1. I. Gonzalez Galdeano 33:21.23 ó
2. Armstrong 26 másodperc hátrány
3. Beloki (spanyol) 1:23 perc hátrány
4. Honcsar 1:35 p.h.
5. Botero 1:55 p.h.
6. Peron (olasz) 2:08 p.h.
... 34. Bodrogi 5:37 p. h.

Kedden szünnap lesz, szerdán a Bazas és Pau közötti 147 kilométer vár a mezőnyre, a rajt 14 órakor lesz.

Cipollini megsértődött és visszavonulna

Mario Cipollini olasz kerékpáros bejelentette visszavonulását, de lehet, hogy még visszatér. A kiváló sprinter azért döntött a pihenés mellett, mert csapata nem kapott meghívót a Tour de France-ra. "Most búcsút intek a sportágnak, de lehet, hogy két hét alatt meggondolom magam. A szponzorok csak akkor támogatnának, ha elindulhatnék a Tour-on" - mondta az Acqua e Sapone 35 éves klasszisa, aki tavaly azért kényszerült távolmaradásra, mert akkor nem adtak szabadkártyát a szervezők istállójának, a Mercatore Unónak.

A tizennégy év alatt 177 erőpróbán diadalmaskodó Cipollini idén hat etapot nyert a Giro d'Italián, pályafutása során pedig negyvennél járt, s csak egyetlen részsiker választotta el honfitársa, Alfredo Binda csúcsától. 1999-ben az első kerekes volt 1948 óta, aki három egymást követő szakaszon győzött a Touron. Ebben a szezonban az olasz körversenyen aratott sikerei mellett első helyen végzett a Milánó-San Remo Világkupa-versenyen és a belgiumi Gent-Wevelgem viadalon is.

Aiello lemond Pantaniék felmentése miatt

Lemond Giacomo Aiello, az Olasz Olimpiai Bizottság doppingellenes bizottságának elnöke, mivel szombaton két klasszis kerékpáros büntetését törölték. A CONI első fokon június 17-én Marco Pantanit, a Tour de France és a Giro d'Italia 1998-as győztesét nyolc, Stefano Zaninit pedig hat hónapra eltiltotta, mert a tavalyi olasz körversenyen egy razzia során szállodai szobájukban a tiltott listán szereplő inzulint találtak a rendőrök.

Az Olasz Kerékpáros Szövetség fellebbviteli bizottsága azonban szombaton felmentette őket a vádak alól. Az indoklása szerint nem bizonyítható, hogy doppingoltak - egyikük sem akadt fenn ugyanis a vizsgálatokon -, az pedig nem bűncselekmény, ha valaki cukorbetegség elleni gyógyszert tart magánál. "A doppingellenes harcot elveszítjük, ha ilyen és ehhez hasonló döntések születnek. Úgy érzem, semmibe veszik a munkánkat, így nincs értelme tovább dolgozni" - mondta szomorúan Aiello.