Vágólapra másolva!
Rendkívül rangos lesz a vasárnap Szombathelyen rendezendő MAL-kupa atlétikai gála. Női kalapácsvetésben az olimpiai bajnok lengyel Skolimowska összecsap a világbajnok kubai Morenóval. Férfi-kalapácsvetésben nyolc induló rendelkezik 80 méter feletti egyéni csúccsal, köztük a vb-2. japán Murofusi, valamint a hazai élgárda: Kiss Balázs, Gécsek Tibor és Annus Adrián.

Az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) magyarországi szabadtéri versenyére a kezdetektől számítva - immár 25 éve - mindig Budapesten került sor, s idén először költözik vidékre. A szombathelyi helyszínválasztáshoz a város világhírű "dobóiskolája" jelentős mértékben hozzájárult. A MAL-kupán 20 ország atlétái állnak rajthoz, s a két slágerszám a férfi és a női kalapácsvetés lesz. A férfiaknál nyolc induló rendelkezik 80 méter fölötti egyéni csúccsal. A legnevesebb külföldi versenyzők között a vb-2. japán Murofusit és a vb-3. ukrán Piszkunovot kell említeni. Az Európa-bajnok Gécsek Tibor, valamint az idei világranglistán legelőkelőbb helyen jegyzett magyar, 81,81 méterrel 5. Annus Adrián indulása biztos, az atlantai olimpiai bajnok Kiss Balázs azonban kisebb sérüléssel küszködik, s pénteken dönt arról, hogy dobókörbe lép-e.

A közelmúlt eredményei alapján a női kalapácsvetés még rangosabb lesz, hiszen indul a sydneyi olimpiai bajnok lengyel Skolimowska, a tavalyi világbajnok kubai Moreno és a vb-3. ausztrál Eagles is. Ugyancsak színvonalas verseny várható férfidiszkoszvetésben, női távolugrásban s több futószámban is.

A szombathelyi MAL-kupa vasárnap 12 órakor a női gerelyhajítással keződik, amit 13.15-től a női kalapácsvetés követ. A férfi-kalapácsvetés a záró szám lesz, 18 órás kezdettel.

A MAL-kupa mintegy "felvezetéseként" pénteken Budapesten (Tüzér utca) rendezik meg a 18. Honvéd Match-kupát, egyben Iharos Sándor-emlékversenyt, amelyen 13-15 ország atlétái indulnak, köztük a magyar élgárda tagjai is.

Fábik Tibor