Vágólapra másolva!
Az észt Jaan Kirsipuu nyerte a Tour de France kerékpáros körverseny ötödik, Soissons és Rouen közötti szakaszát. Bodrogi László a győztes mögött 33 másodperc hátránnyal a 128. helyen ért célba.

Összetettben továbbra is a spanyol Igor Gonzalez Galdeano vezet, a Mapei magyar kerekese négy helyet javított szerdai pozícióján, jelenleg a 80. Csapattársa, a korábbi kilencszeres szakaszgyőztes belga Tom Steels - elsőként a 189 fős mezőnyből - rossz formája miatt feladta a viadalt.

5. szakasz, Soissons-Rouen, 195 km:
1. Kirsipuu (észt) 4:13:33 óra
2. Sandstod (dán) azonos idővel
3. Dierckxsens (belga) a. i.
...9. Zabel (német) 33 mp hátrány
...37. Armstrong (amerikai) 33 mp h.
...128. Bodrogi László 33 mp h.

Az összetett állása:
1. Gonzalez Galdeano (spanyol) 19:05:56 ó
2. Beloki (spanyol) 4 mp h.
3. Armstrong 7 mp h.
4. Jaksche (német) 12 mp h.
5. Olano (spanyol) 22 mp h.
6. Heras (spanyol) 25 mp h.
...39. Zabel 2:21 p h.
...80. Bodrogi 3:51 p h.

Pinotti kórházban

Fejsérülésekkel kórházba szállították Marco Pinottit, a Lampre csapat olasz kerékpárosát, miután 22 km-rel a cél előtt bukott. A tömeges ütközést követően a 26 éves versenyző sokáig mozdulatlanul feküdt az aszfalton. Az álla alatti sebet több öltéssel kellett összevarrni, az arcán további sérüléseket szenvedett. Pinotti a belga Tom Steels után a második, aki feladni kényszerült az idei Tour de France-ot.

Tolvajt fogott a Mapei

Tolvajt fogott a Mapei-Quick Step egyik alkalmazottja. A tettes egy álkulcs segítségével jutott be a spanyol Oscar Freire Gomez szobájába, s már távozni akart a 2. szakasz győztesének mobiltelefonjával és némi készpénzzel, amikor Bodrogi László klubjának egyik munkatársa felfigyelt rá. A gyorsan értesített csapattársak a szálloda összes kijáratát elállták, s "őrizetbe vették" a büntetett előéletű párizsi tolvajt.

Hová tűnt Anquetil sírja?

Kínos helyzetben került rövid időre a Tour hivatalos honlapjának szerkesztője. A 12.30 órás rajt után azt közölte, hogy a mezőny a csütörtöki szakasz 77. kilométerénél érinti a viadal ötszörös (1957, 1961, 1962, 1963, 1964) győztesének, Jacques Anquetilnak nyughelyét. Aztán, amikor a karaván elhaladt Quinquempoix település mellett, kiderült, nyoma sincs a legendás kerekes sírjának. Gyors nyomozás után aztán világossá vált, hogy az 1987-ben rákban elhunyt Anquetilt Quincampoix-ban temették el, ezen a kisvároson is áthalad az ötödik etap útvonala, de a 180. km táján. Az oldal írója a közjáték után nyilvánosan kért bocsánatot a tévedésért.

Olasz érdektelenség

Csupán négy olasz újságírót akkreditáltak az idei versenyre. Hogy ez mennyire kevés, azt jellemzi az összehasonlítás: Dániából 16 kollégájuk tudósít nap mint nap a helyszínről. A mérsékelt érdeklődés oka, hogy a világ leghíresebb versenyéről különféle okok miatt hiányoznak az egyik legnagyobb kerékpáros nemzet sztárjai: az 1998-as bajnok Marco Pantani, valamint Stefano Garzelli, Gilberto Simoni és Mario Cipollini. Előbbi három doppingvétség miatt nem lehet jelen, míg Cipollini klubja gyenge ranglista-helyezése következtében maradt távol. Ő már jelezte is: valószínűleg visszavonul, mert a szervezők nem adtak szabadkártyát csapatának.

Leleményes JaJa

Saját honlapját reklámozza a Tour de France-on Laurent Jalabert, a pillanatnyilag legnépszerűbb francia kerékpáros. Klubjának, a CSC Tiscalinak egyik kocsijára helyeztek egy " www.laurent-jalabert.com " feliratú táblát. Aki felkeresi az oldalt, és jól válaszol a klasszissal kapcsolatos két kérdésre, ráadásul eltalálja az idei teljes verseny átlagsebességét, az egy 5000 eurót (közel 1 millió 250 ezer forint) érő kerékpárt nyerhet.

Cserbenhagyó ellenőr

Kizárták az egyik versenyellenőrt, mert még a hétfői szakaszon motorjával elsodorta Theo De Rooijt, a Rabobank csapatfőnökét, majd segítség nélkül továbbhajtott. A szakvezető panasszal fordult a szervezőkhöz, akik a vizsgálat lezártával hozták meg elmarasztaló döntésüket. De Rooij szerencsére nem sérült meg komolyabban, de a csípőjén egy hatalmas kék folt éktelenkedik.

Indurain Armstrongra fogad

A legendás Miguel Indurain szerint változatlanul Lance Armstrong a Tour legnagyobb esélyese, noha az amerikai kerekes a szerdai csapatversenyben 48 másodperccel lemaradt az ONCE-t vezető Igor Gonzalez Galdeanótól, s így a spanyol átvette az összetettben vezetőnek járó sárga trikót. "Ebből csak az derült ki, hogy az ONCE erősebb, mint a US Postal. Armstrong viszont a hétfői időfutamon, majd a hegyekben megmutatja, mire képes valójában" - jósolta a világ legjelentősebb viadalán - egyedüliként a történelemben - megszakítás nélkül ötször (1991-1995) diadalmaskodó klasszis. Az utóbbi három Touron legyőzhetetlen Armstrong jelenleg a harmadik helyen áll, hátránya 7 mp Galdeano mögött.