Vágólapra másolva!
Idén már a harmadik Grand Slam-tornán is túl van a nemzetközi teniszmezőny, ám a wimbledoni esemény után ismét a májusi Roland Garros került előtérbe. A párizsi salaktornán ugyanis két, eddig meg nem nevezett teniszező szervezetében is dopping nyomaira bukkantak.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a francia doppingellenes ügynökség (Conseil de Prévention et de Lutte Contre le Dopage - CPLD) hétfőn jelentette be, hogy a francia nyílt teniszbajnokságon a doppingvizsgálatok két pozitív esetet regisztráltak, ám amíg a B próba eredménye nem ismert, nem hozzák nyilvánosságra a vétkesek neveit.

Albert Costa a Roland Garros győztese/sport/egyeni/tenisz/20020609albert.htmlSerena Williams nyerte a családi rangadót/sport/egyeni/tenisz/20020608serena.htmlJelentős doppinghasználat az amatőrsportban is20020515jelentos.htmlA táplálékkiegészítők 15 százaléka doppingszert tartalmaz20020405ataplalekkiegeszitok.htmlDoppinggyártók lépéselőnyben, avagy a sport egyenlőtlensége20010918dopping.htmlRoland Garroshttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=28380

"A szövetség nagyon meglepődött azon, hogy a CPLD bejelentette, két doppingeset is történt Párizsban. Alapelvünk, hogy addig mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyosodik bűnössége" - nyilatkozta az ITF szóvivője. A hírek szerint az egyik vétkes vérében bupropion nevű stimulálószert találtak, amelyet például a dohányzásról leszokni vágyók használnak. A másik doppingoló szervezetében lidocain, azaz helyi érzéstelenítésre használt szer nyomaira bukkantak. A B próbák eredményeire várhatóan szeptemberig kell várni.

Az ITF a jelenlegi költségvetésből évi egymillió dollárt költ a doppingellenes küzdelemre. Egy vizeletvizsgálat 150, egy komplett EPO-teszt (vizelet- és vérvizsgálat) 500 dollárba kerül. Az elmúlt hét esztendőben közel nyolcezer vizsgálatot végeztek, s mindössze hét pozitív eset lett belőle. Tavaly hétszáz férfi és női versenyzőt ellenőriztek, a legjobb tíz teniszezőre átlagosan hét ellenőrzés jutott.

Pincési László