Vágólapra másolva!
A moszkvai vívó Európa-bajnokság zárónapján női párbajtőrcsapatunk arany-, férfi kardcsapatunk bronzérmes lett. Versenyzőink az Eb-n magasan a várakozás felett teljesítve két arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szereztek.

Forrás: EPA


Mincza volt a magyarok legjobbja
Fotó: EPA


A férfi kardozók csapatversenyébe csupán tíz válogatott nevezett. A Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Decsi Tamás összeállítású magyar kvartett a románok 45-39-es legyőzésével azonnal az elődöntőbe került, ahol a világbajnok orosz csapattal találta magát szembe. A tavalyi nimes-i vb döntőjének visszavágóján Ferjancsikéknak sajnos sajnos nem sikerült revansot venniük, pedig a találkozó elején 20-10-re elhúztak. A fordulópontot Sarikov-Nemcsik (13-3!) asszó hozta, s ezután már az oroszok nem adtak esélyt, 45-38-ra nyertek. Csapatunk azonban a bronzmérkőzésre összekapta magát, 45-42-re legyőzte Lengyelországot, így megszerezte a 3. helyet.

Az Eb-n a magyar válogatott két arany- (Boczkó Gábor - párbajtőr, női párbajtőrcsapat), két ezüst- (női tőrcsapat, női kardcsapat) és négy bronzérmet (férfi kardcsapat, Nagy Orsolya - női kard, Kovács Iván - párbajtőr, Imre Géza - párbajtőr) szerzett; azaz 24 versenyzőnk közül 19 dobogóra állhatott!

Víváshttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=30319

Szabó Bence szövetségi kapitány természetesen elégedetten értékelhette a magyar Eb-szereplést: "Összességében szenzációs, amit a válogatott produkált! Bár tavaly kilenc érmet szereztünk az Eb-n, akkor az erőn felüli teljesítés volt, s álmomban sem gondoltam, hogy ezt Moszkvában megközelíthetjük. Külön örülök annak, hogy a párbajtőröző lányok a gyenge egyéni szereplésük után összekapták magukat és aranyérmesek lettek, s bebizonyították, hogy mindannyian klasszis versenyzők. Mincza Ildikó és Tóth Hajnalka az egész nap folyamán kiemelkedően vívott. A férfi párbajtőrözők egyéni szereplése, a három érem is káprázatos produkció. Férfi kardozóink igazából egy éremmel adósak maradtak. Csapatban csupán az oroszoktól kaptak ki, de el kell ismerni, hogy ez az orosz csapat egyelőre jobb a miénknél. A női kardozók roppant kellemes meglepetést szereztek azzal, hogy egyéniben és csapatban is érmet szereztek. S női tőrcsapatunk is bravúrosan lett ezüstérmes. Az orosz mellett a magyar válogatott is kimelkedett az Európa-bajnokság mezőnyéből, amire igazán büszkék lehetünk" - nyilatkozta az Eb zárása után Szabó Bence.

Fábik Tibor