Vágólapra másolva!
A moszkvai vívó Eb-n az eddigi remek szereplés után - három nap alatt öt érem - pénteken "hideg zuhany" érte a magyar válogatottat, pedig előzetesen úgy gondolhattuk, hogy talán ez lesz a legjobb napunk. Ám a női párbajtőr egyéniben egyetlen indulónk sem jutott a legjobb 16 közé (!), s kardozóink közül is csupán Ferjancsik Domonkos került éremközelbe, de végül ő is lemaradt a dobogóról.

A nap rögtön a lehető legrosszabbul indult, hiszen a női párbajtőrözők mezőnyében a címvédő Mincza Ildikó már a 64-es tábla első körében búcsúzott, 15-14-re kapott ki a francia Angrostól. Nem jutott a 32 közé Tóth Hajnalka sem, őt a görög Hrisztu verte ugyancsak 15-14-re. Király Hajnalka 15-11-re legyőzte ugyan az olasz Rossit, Hormay Adrien pedig 15-10-re az ukrán Partalát, ám a következő körben ők is elszálltak: Hormay az ukrán Vibornovától, Király pedig az örmény Grigorjantól kapott ki egyaránt 15-12-re.

Csapatban többszörös világbajnok versenyzőink közül tehát az Eb-n senki sem került a legjobb 16 közé, ami hatalmas csalódás! (Csak emlékeztetőül: a tavalyi koblenzi Eb-n Mincza 1., Király 3., Hormay 8. volt.) Érdekesség, hogy a magyar és görög állampolgársággal is rendelkező, görög színekben versenyző Szidiropulosz Niké, aki eddig még nem rendelkezett komoly nemzetközi eredménnyel, ezüstérmet szerzett. A döntőben 15-12-re kapott ki a francia Nisimától.

A férfi kardozók egyéni versenyében csupán 42-en léptek pástra, ám aki számít, azok zöme eljött Moszkvába. Így a tavalyi nimes-i vb-n ezüstérmes magyar négyesből Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt és Fodor Kende is, míg Lengyel Balázs helyett Decsi Tamás kapott bizalmat. A 32 között Fodor nem bírt a csapatban olimpiai bajnok orosz Froszinnal (9-15), de további három indulónk győzelemmel kezdett: Ferjancsik a görög Manetaszt 15-9-re, Nemcsik a német Lehmannt 15-12-re, Decsi a román Zalomirt 15-9-re verte. A 16 között sajnos Nemcsik és Decsi is búcsúzott (13-15 az olasz Pastore, illetve 6-15 az ukrán Lukasenko ellen), csupán Ferjancsik mentette a becsületet (15-5 a fehérorosz Szurimoto ellen). Utolsóként állva maradt versenyzőnk az elődöntőbe kerülésért a fegyvernem legnagyobb klasszisával, az otthon szereplő olimpiai és világbajnok Pozdnyakovval került szembe. Ferjancsik szenzációsan kezdett, 10-5-re elhúzott, s 13-11-re is vezetett, de az orosz vívó jól hajrázott, és 15-13-re fordított. Pozdnyakov ezután az elődöntőben, majd a döntőben is győzött.

Szabó Bence szövetségi kapitánynak pénteken a magyarok értékeléséhez nem kellett megvárnia az elődöntőket sem: "Eddig még nem fordult elő, hogy világversenyen egyetlen magyar párbajtőrözőnő se kerüljön a legjobb 16 közé. Sajnos most ez történt, nagyon fásultan vívtak a lányok. Ennek talán az lehet az oka, hogy az Eb előtti közvetlen felkészülésük túlságosan erősre sikeredett. Ám egy ilyen szörnyű nap után is bízom benne, van bennük annyi dac, hogy a csapatversenyre összekapják magukat. A fiúk közül hárman vívtak a nyolc közé jutásért, ami önmagában nem rossz eredmény. S Ferjancsik ott állt a nagy lehetőség kapujában, hiszen egy körrel később is biztosan vezetett Pozdnyakov ellen. Sajnos az asszó végén taktikai hibát követett el. Amikor jött fel az orosz, húznia kellett volna az időt, amit nem tett meg, sietette az asszót, ráadásul 13-13-nál fegyelmezetlenségért büntetőtust kapott a zsűritől. Majd Pozdnyakov még egyszer eltalálta, így a 6. helyen végzett.

Azért a mai eredmények ellenére sincs túlságosan letörve a csapat, mert amit az előző napi sikerek idején is mondtam, az most is áll: az Eb csak egy jelentősebb felkészülési állomás a vb felé vezető úton. S búslakodás helyett itt Moszkvában is előre tekintünk. Még nincs vége az Eb-nek, van három esélyes csapatunk, s némi szerencsével még női kardozóink is odaérhetnek a dobogóra."

Eredmények, női párbajtőr:
az elődöntőben:
Nisima (francia)-Jermakova (orosz) 15-12
Szidiropulosz Niké (görög)-Sutova (orosz) 15-10
a döntőben: Nisima-Szidiropulosz 15-13

végeredmény:
1. Nisima
2. Szidiropulosz
3. Jermakova és Sutova

férfi kard:
az elődöntőben:
Sarikov (orosz)-Lukasenko (ukrán) 15-13
Pozdnyakov (orosz)-Covaliu (román) 15-12
a döntőben: Pozdnyakov-Sarikov 15-13

végeredmény:
1. Pozdnyakov
2. Sarikov
3. Covaliu és Lukasenko

Az Eb-n szombaton a férfi párbajtőrözők és a női kardozók csapatversenyére kerül sor.

Fábik Tibor