Vágólapra másolva!
Pénteken este Párizsban kerül sor az atlétikai Golden League-sorozat második versenyére, amelyen egy magyar induló is lesz, a gerelyhajító Szabó Nikolett. A rajtlistán még szerepel szerepel Győrffy Dóra neve is, ám a fedett pályás Eb-ezüstérmes magasugrónő formahanyatlás miatt lemondta a meghívást.

Az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) szigorítása miatt az idei Golden League-sorozatban az 50 kiló arany fődíj csak azok között osztatik szét, akik mind a hét állomáson győznek a kiválsztott GL-számokban (tavaly elég volt öt helyszínen nyerni), így az oslói nyitó verseny után már csak tizenketten maradtak versenyben. A következők, férfiak: Chambers (brit, 100 m), Sánchez (dominikai, 400 m gát), el-Guerrouj (marokkói, 1 mérföld), B. Limo (kenyai, 5000 m), Edwards (brit, hármasugrás) és Mack (rúdugrás); nők: Jones (amerikai, 100 m), Guevara (mexikói, 400 m), Cioncan (román, 1500 m), Szabo (román, 5000 m), Devers (amerikai, 100 m gát), Menéndez (kubai, gerelyhajítás).

Az már biztos, hogy a párizsi "Meeting Gaz de France" után eggyel biztosan csökken a névsor, ugyanis Chambers nem áll rajthoz a Stade de France-ban. A brit vágtázó, aki a világcsúcstartó amerikai Greene-t múlt pénteken Oslóban, majd vasárnap Sheffieldben is legyőzte, azzal az indokkal mondta le a részvételt, hogy pihentetni szeretné sérülékeny vállát. "Ebben az évben nem a Golden League-re összpontosítok. Inkább a Nemzetközösségi Játékokon és az Európa-bajnokságon szeretnék nyerni" - fogalmazott sokakat meglepően Chambers, hiszen a GL-versenyeken biztosan nem járna rosszul anyagilag.

A többi tizenegy oslói győztes viszont ott lesz a francia fővárosban, s "kénytelen" indulni Greene is, mert az IAAF-fal korábban kötött 525 ezer dolláros exkluzív szerződésben vállalta, hogy valamennyi állomáson rajthoz áll. Ám meglehet, hogy ha nem kapja össze magát, akkor így is csökkentik a kialkudott honoráriumát, ami egyébként hozzávetőleg ugyanannyi, mint az 50 kiló arany értéke.

Greene-nel ellentétben egy másik amerikai, a 36 éves Gail Devers kiváló formában van. A 1992-es és 96-os olimpia 100 méteres síkfutó számának győztese, a 100 m gát háromszoros világbajnoka (1993, '95, '99) kedden Lausanne-ban 12,40 másodperces idővel nyerte gátfutást. Ennél jobb időt utoljára 2000. július 23-án értek el, s az is az ő nevéhez fűződik, két éve 12,33-mal nyerte az amerikai olimpiai válogatót. A 12,33 egyben Devers egyéni csúcsa, amit tehát kedden 0,07 másodpercre megközelített. (Csak viszonyításképpen: a bolgár Donkova 1988-as keltezésű világcsúcsa 12,21 mp.)

Az említett lausanne-i versenyen Szabó Nikolett 60,88 méterrel 4. lett a női gerelyhajításban, s pénteken is tarthatja a lépést a világ legjobbjaival. Győrffy Dóra viszont nem lesz ott Párizsban, hiába szerepel a neve az indulók között. "Sajnos nem vagyok jó formában, ezért úgy döntöttem, hogy nem megyek el Párizsba. A szabadtéri szezonban eddig csupán 190 centiig jutottam, ami nagyon kevés. Egyelőre próbálom összeszedni magam. A szombathelyi Permit-versenyen július 14-én már indulok, majd utána 16-án a stockholmi DN Galán, s remélem, ezeken a versenyeken már jól szerepelek majd" - mondta el az idei fedett pályás Európa-bajnokság ezüstérmese, aki Bécsben 195 centivel lett második, tavaly pedig szabadtéren 200 centire javította az egyéni csúcsát és a magyar rekordot.

Fábik Tibor