Vágólapra másolva!
A Magyar Vívószövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Bence szövetségi kapitány kihirdette a júliusi moszkvai Eb-n és az augusztusi lisszaboni vb-n résztvevő magyar versenyzők névsorát, Kovács Tamás főtitkár pedig bejelentette, hogy a magyar szövetség megpályázza a 2004-es Eb rendezését.

Az Eb-csapat három helyen tér el a vb-csapattól: Moszkvában Lantos helyett Varga Gabriella, Kulcsár helyett Boczkó Gábor, Lengyel helyett Decsi Tamás léphet pástra. A női párbajtőr egyéni olimpiai bajnoka, Nagy Tímea anyai örömök előtt áll, ezért nem indul versenyeken.

A Szabó Bence által kijelölt vb-csapat a következő:
férfiak, tőr: Marsi Márk, Juhász Attila, Juhász Bence, Berjozkin Anton
párbajtőr: Kovács Iván, Fekete Attila, Imre Géza, Kulcsár Krisztián
kard: Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Lengyel Balázs

nők, tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin, Lantos Gabriella
párbajtőr: Mincza Ildikó, Tóth Hajnalka, Király Hajnalka, Hormay Adrien
kard: Csaba Edina, Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Nagy Annamária

A sportág idei legrangosabb versenyére, a lisszaboni világbajnokságra augusztus 16-23-ig kerül sor, az Eb-t Moszkvában július 1-7-ig rendezik.

Bár a Világkupa-sorozat még nem zárult le, gyakorlatilag biztos, hogy a vb csapatversenyeiben a vb-aranyérmes férfi párbajtőrözőinket, a vb-második férfi kardozóinkat, valamint női párbajtőrözőinket az első helyen emelik ki, e három csapatunk ugyanis vezet a pontversenyben. Női kardozóink a harmaidk, női tőrözőink az ötödik, férfi tőrözőink viszont csak a tizennyolcadik helyen állnak. Ferjancsikék számára azonban az első helyen történő kiemelés nem jelent majd előnyt a világbajnoki sorsolásnál, ugyanis a franciák és az oroszok csak a hetedik, illetve a nyolcadik helyen zártak, vagyis a magyarok az elődöntőbe kerülésért kettejük közül kaphatnak ellenfelet.

Ami a vb egyéni versenyeit illeti, várhatóan tíz indulónk lesz kiemelt: Fekete, Nemcsik, Ferjancsik, Csaba, Nagy O., Mincza, Hormay, Király, Mohamed és Knapek. Az egyéni ranglistán a legelőkelőbb helyen Fekete Attila áll, aki ötödik.

Moszkvában közvetlenül az Eb előtt, június 30-án tartják az Európai Vívószövetség kongresszusát, amelyen a magyar szövetség megpályázza a 2004-es Eb rendezését. Ezzel kapcsolatban Kovács Tamás főtitkár elmondta: az Eb-re az új Budapest Sportcsarnokban kerülne sor. A Magyar Vívószövetség vezetői azonban távolabbra is tekintenek: 2004-2008 között felnőtt világbajnokság rendezésére is pályáznak majd.

Fábik Tibor

Ajánlat:

Tovább tiltakoznak a vívók