Vágólapra másolva!
Szenzációs magyar sikerrel zárult kedden a csehországi Havirovban zajló junior súlyemelő-világbajnokság női 75 kg-os versenyszáma: Likerecz Gyöngyi összetettben, szakításban és lökésben is aranyérmes lett, ami persze a felnőtt világbajnoktól nem szenzáció, ám az, hogy lökésben felnőtt világcsúccsal nyert, annál inkább.

Likerecz tavaly a felnőtt vb-n és Eb-n is három-három aranyérmet nyert, de az idei Eb-t kihagyta, a junior vb-t vette célba, ami azonban nem tűnt kisebb kihívásnak. Az ázsiai súlyemelőnők már 20 éves koruk alatt is félelmetes eredményeket képesek felmutatni, ám Likerecz Gyöngyivel nem bírtak. A magyar versenyző szakításban első kísérletére 112,5 kg-ot teljesített, majd kétszer sikertelenül próbálkozott a 116 kg-os felnőtt világcsúccsal. Lökésben viszont sikerrel járt, a 135, majd a 140 kg után a 143 kg-mal is elbánt, s utóbbi fél kilóval több, mint a kínai Szun Tian-ni 2000. május 6-án felállított világcsúcsa.

"A vb-n a nőknél a 75 kg-os súlycsoport versenye előtt tizenöt aranyérmet osztottak ki, s mindet kínai emelők kapták, s ez alapján az előjelek nem voltak igazán biztatóak a számunkra. De Gyöngyi szenzációsan versenyzett, tulajdonképpen nem is kellett izgulnunk miatta, mert nem tudták megszorítani" - nyilatkozta közvetlenül a verseny után Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő-szövetség elnöke.

"Rettentően örülök, főleg a lökésben elért 143 kg-nak, egyelőre fel sem tudom fogni, hogy én vagyok a világcsúcstartó" - mondta boldogan Likerecz. "Sajnos két hónapja csuklósérüléssel bajlódok, ezért a szakítástól némileg tartottam. Ám az megnyugtatott, hogy így is 2,5 kilót vertem a kínai ellenfelemre, mert azt sejtettem, hogy utána lökésben nagyon jó eredményt érhetek el" - tette hozzá a 19 éves oroszlányi versenyző.

Fábik Tibor

Korábban: