Vágólapra másolva!
A férfi kardvívó-világranglista első 32 helyezettjéből 28, az első tízből mindenki indul a hét végi budapesti Gerevich-Kárpáti-Kovács egyéni Világkupa-versenyen és a gödöllői Steffl-kupa csapat Vk-viadalon.

A pénteken és szombaton a Nemzeti Sportcsarnokban és a Tornacsarnokban sorra kerülő verseny három névadója - Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál - együttesen 19 olimpiai aranyérem birtokosa. Közelmúltbeli követőik közül Csongrádi László, az 1988-as szöuli játékokon győztes válogatottunk tagja 43 évesen lép pástra, s nála fiatalabb, aktív kardvívó olimpiai bajnokunk sajnos nincs... Világbajnokunk viszont igen, s az 1998-as vb-n csapatban aranyérmes Ferjancsik Domonkos és Nemcsik Zsolt az elmúlt évi vb-n Fodor Kendével és Lengyel Balázzsal kiegészülve olyan kvartett alkotott, amely ezüstéremig jutott. Nemcsik tavaly megnyerte a budapesti Világkupa-versenyt, jelenleg 9. a világranglistán, Ferjancsik pedig 10., s ők ketten - az első 16 tagjaként - mentesülnek a pénteki selejtezők alól.

Mint ahogy a legnevesebb vendégek is: az orosz Pozdnyakov (négyszeres olimpiai bajnok, a sportág jelenlegi legnagyobb egyénisége), a román Covaliu (a sydneyi egyéni olimpiai bajnok, világranglista-vezető), az orosz Sarikov (csapatban kétszeres olimpiai bajnok), s a további világsztárok közül a francia Gourdain, Pillet és Touya, valamint az olasz Tarantino és Terenzi.

"Ha két magyar versenyző bejutna a nyolcas döntőbe, s az egyikük érmet szerezne, akkor már elégedett lennék. Vagy jusson be csak egy, de az nyerje meg a versenyt, ezzel is kiegyezek. Ami a csapatviadalt illeti, a kard a szívem csücske, ráadásul amióta szövetségi kapitány vagyok, két csapat Vk-versenyt rendeztek, férfi és női párbajtőrben, s mind a kettőt mi nyertük. Így aztán szomorú lennék, ha ez a szép sorozat megszakadna" - jelentette ki a két Világkupa-verseny szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Bence szövetségi kapitány.

A Gerevich-Kárpáti-Kovács egyéni Világkupa-verseny pénteken 14 órakor a selejtezővel kezdődik, szombaton 9 órától a 64-es tábla küzdelmeivel folytatódik, majd 14 órakor a nyolcas döntővel fejeződik be a Nemzeti Sportcsarnokban.

Vasárnap a Steffl-kupa csapat Vk-versenyt Gödöllőn rendezik. A magyar együttesben Nemcsik és Ferjancsik mellett Fodor Kende helye biztos, negyedik vívót Szabó Bence az egyéni verseny után jelöli ki. A vasárnapi program 10 órakor kezdődik az egyetemi sportcsarnokban, a döntőt 15 órakor vívják.