Vágólapra másolva!
Deák Bárdos Mihálynak a jelek szerint nem okoz gondot, hogy birkózásban a nehézsúly határát 130 kg-ról 120-ra csökkentették. A Vasas Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes versenyzője gyakorlatilag már "belefogyott" az új súlycsoportba.

A válogatott keret jelenleg a tatai edzőtáborban készül, így Deák Bárdos Mihály is, aki az elmúlt évben az isztambuli Eb-n arany-, a patraszi vb-n ezüstérmet szerzett, s a hazai "év sportolója" választáson a harmadik helyet szerezte meg.

- Hogyan kezdte az évet? - kérdeztük Deák Bárdost.
- Január másodikán Hévízen kezdtük a felkészülést, majd Budapesten folytattuk, erre a hétre pedig beköltöztünk a tatai edzőtáborba. A jövő héten mindenki a klubjában edz az év első hazai versenyére, amelyet a BVSC rendez február másodikán. Ez lesz az első hazai válogató, amit már az új súlycsoportokban rendeznek meg: a nehézsúlyban az eddigi 130 helyett most először 120 kilogrammban. Számomra ez nem okoz gondot. Már most is legfeljebb 125-126 kiló vagyok, edzés után pedig csak 121-122. Sok véleményt meghallgattam, s átalakítottam az étrendemet.

- Mennyit változtatott?
- Sokat, de a helyes súlyrendezés titka nem a koplalás, hanem a megfelelő étrend-átalakítás. A cukros üdítőkről, mint például a kóla, le kellett mondanom. Fehér kenyeret és krumplit sem eszem. Köretként többnyire rizst, a gyümölcsök közül a banán helyett narancsot és almát fogyasztok. A napi három étkezés azonban természetesen megmaradt, s ha még így is megéheznék, akkor bekapok egy-két falatkát. Mert ha éhes az ember, akkor rossz a közérzete, s a munka sem úgy megy, ahogy kellene.

- Véleménye szerint a nemzetközi élmezőny is ugyanilyen könnyen megbirkózik majd a fogyasztással?
- Akinek még komoly tervei vannak a birkózásban, az lemegy 120 kilóra. Egy 130 kilós versenyzőnek amúgy is van miből fogynia... Persze az öregebbek, mint például Murejko vagy Jevszejcsik, lehet, hogy már nem akarnak szenvedni. Viszont olyan is akad, akinek kifejezetten jól jött a súlyhatár-módosítás.

- A vb után azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy kihagyja az áprilisi finnországi Eb-t, mert a fő célja a vb megnyerése, s a szeptemberi moszkvai vb-n akar csúcsformában lenni.
- Annyiban változott a helyzet, hogy mindenképpen szeretnék elindulni az Eb-n is. Már csak azért is, mert ebben az évben a világbajnokságra most először az Eb-n át vezet az út. Az Eb-n súlycsoportonként az 1-15. helyen végző versenyzők szereznek kvótát az országuknak a vb-re. Így meg van a rizikó, hogy ha nem én indulok az Eb-n, hanem valaki más, aki esetleg nem szerzi meg a kvótát, akkor lemaradok a vb-ről. Márpedig idén nem csak indulni szeretnék a vb-n, hanem aranyérmet nyerni.