Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált, hogy a spanyol Manuel Calvo kitért kihívója, Kovács István elől. Az Európa-bajnok spanyol Naseem Hamed ellen mérkőzik, ezért gyakorlatilag a pehelysúlyú Eb-cím betöltésére Kovács Istvánnak és a brit Michael Brodie-nak van esélye, mert Calvo lemondott Eb-címéről.

Az európai szövetség (EBU) Kovács István és Michael Brodie személyében megnevezte azt a két bokszolót, akik a kontinensbajnoki címért mérkőzhetnek. Ez annál is inkább biztos információ, mert Hamed három találkozóból álló szerződést kötött az HBO-val, s a volt WBO-világbajnok brit első ellenfele Calvo lesz.

Brodie pályafutása során egyetlen vereséget szenvedett, 2000 szeptemberében a WBC kispehelysúlyú világbajnoki címéért, Willie Jorrintól kapott ki. A manchesteri illetőségű bokszoló menedzserének, Jack Trickettnek véleménye szerint a brit előtt két út áll: "Vagy megcélozzuk az Európa-bajnoki címet, vagy kihívjuk a WBO világbajnokát. Kevésbé ismert szervezet világbajnoki övét nem lenne értelme megcélozni, mert egy Eb-cím sok vb-címnél rangosabb. Ez persze üzlet is. Michael a dicsőségért küzd, nekem viszont az a feladatom, hogy minél több pénzt szerezzek neki. Jöhet Kovács, aztán jöhet a WBO-cím, amelynek elnyerésével nem csak pénz, de dicsőség is jár."

"Kovács jó bokszoló" - folytatta Trickett. "Szoros, szórakoztató meccset bokszolnának, de a pénzüket Brodie-ra tegyék. Két jó bokszolóról van szó, de Michael a jobb, mert nagyobb az ütőereje. Ha minden körülmény a döntetlent sugallja, akkor az erősebb győz, s ez Brodie lenne, mert nagyobbat üt." A menedzer szerint Brodie bárhol megmérkőzne Kováccsal, legyen az Németország vagy Magyarország. "Nem tartok az ilyen meccstől: Brodie Kovácsnál és Chacónnál is jobb. Akár a következő hónapban is hajlandóak vagyunk kiállni, de egy márciusi összecsapásnak semmi akadálya nem lenne" - nyilatkozta még korábban Brodie menedzsere.

Brodie a WBC listáján a 3., Kokó ezen nem rangsorolt. A WBA-rangsorban Kovács a 8., Brodie-t itt nem jegyzik. Az IBF-nél Kokó a 9., Brodie a 10. helyen áll. A WBO-nál csak Kovács szerepel (6.), a fightnews.com szervezetektől független listáján a magyar a 11., s mögé rangsorolták a britet.

Az EBU hivatalosan is a Kovács-Brodie mérkőzést írta ki, mint következő kötelező mérkőzést, február 5-ig kell leadni a pályázatot az érintett istállóknak.

Thury Gábor

Ajánlat:

Kokó a Társalgóban