Vágólapra másolva!
A hölgyeknél a svájci Martina Hingisnek, a férfiaknál a svéd Thomas Johanssonnak sikerült először a legjobb négy közé jutás az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Férfi egyesben a huszonhatodik helyen kiemelt cseh Jiri Novak nagyon simán nyert az osztrák Stefan Koubek ellen a negyeddöntőben, ellenfele Johansson lesz a fináléba jutásért. A nőknél Monica Seles is bejutott az elődöntőbe, ugyanis pályafutása során először legyőzte a június vége óta veretlen, de az első játszma hajrájától sérülten játszó Venus Williamst, s 1999 után ismét bejutott a legjobb négy közé Melbourne-ben.

Fotó: EPA
Hingis nem csak egyesben, hanem - Kurnyikovával - párosban is remekelt

Egyesben mindössze 73 percet töltött a pályán az olasz Adriana Serra Zanetti ellen, ez elegendő volt a 6:2, 6:3-as győzelemhez. "Nem tudtam, mi vár rám, hiszen ez volt eddig az első mérkőzésem az olasz lány ellen" - emlékezett vissza a történtekre Hingis. "Egész jól játszottam, noha Adriana kifejezetten gyorsnak tűnt és jól teniszezett az alapvonalról. Hogy ki lesz az ellenfelem, még nem tudhatom. Az biztos, hogy mind Seles, mind Williams nagyon nehéz ellenfél. Mónikát én egyértelműen az egyik legjobb játékosnak tartom, nem véletlenül nyert már négyszer itt Melbourne-ben. De Venus sem akárki. Alapjában véve, nem is tudom, melyikük az esélyesebb."

Zanetti, aki révén az olasz tenisz történetében először jutott játékos Grand Slam-torna negyeddöntőjébe, a viadal egyetlen nem kiemeltjeként nem okozott csalódást.

Hingis, miután kifújta magát, ismét pályára lépett, ezúttal a Vodafone Arenában Anna Kurnyikovával oldalán a holland Kristie Boogert, Miriam Oremans duó ellen is nyert (6:3, 7:5). A negyeddöntőben a japán Shinobu Asagoe, Rika Fujiwara kettős ellen - várhatóan szintén csütörtökön - kell majd meccselnie.

Forrás: EPA
Seles megkönnyebbülten vette tudomásul: életében először sikerült legyőznie V. Williamst

A második játszmától kezdve azonban Venus Williams a kelleténél több kockázatot (negyvenkilenc önhiba) vállalt, igaz nem is igen tehetett mást, így riválisa viszonylag könnyen fordított. Seles a harmadik szettben 4:3-nál három breaklabdát hárított, ezzel végleg eldöntötte a negyeddöntő sorsát.

Az újvidéki születésű teniszező 1991 és 1993 között veretlen volt az ausztráliai Grand Slam-tornán, s 1996-ban újra első lett. Azután még kétszer indult - az idei részvétel mellett -, 1999-ben elődöntős volt, míg tavaly a legjobb nyolcig jutott. Csütörtökön a svájci Martina Hingis ellen játszik a fináléba kerülésért. Venus Williams huszonnégy mérkőzés óta volt veretlen, legutóbb 2001. július 27-én honfitársától, Meghann Shaughnessytől kapott ki Stanfordban.

A férfiaknál a brit csata (Henman-Rusedski) után már a svéd összecsapáson is túl vannak: ezen a Henmant simán búcsúztató Jonas Björkman hasonló módon esett ki honfitársával, Thomas Johanssonnal szemben (6:0, 2:6, 6:3, 6:4). "Remek meccs volt és őszintén sajnálom Jonast, mert remek cimborám" - mondta Johansson, aki életében először jutott Grand Slam-torna elődöntőjébe. "Azt hiszem, az első szettben életem legjobb teljesítményét nyújtottam, a másodikban Jonas remekelt, a harmadikban meg mázlim volt. Szerencsére jól szerváltam, mert talán ő a mezőny legjobb adogatós fogadója. Eddig életemben kétszer jutottam negyeddöntőbe, de tovább soha. Nagyszerű érzés!"

A huszonhatodik helyen kiemelt cseh Jiri Novak nagyon simán, egy óra huszonhárom perc alatt nyert az osztrák Stefan Koubek ellen a negyeddöntőben, s pénteken a svéd Thomas Johansson (16.) ellen lép
pályára a fináléba jutásért az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A huszonhat éves cseh teniszező életében először jutott elődöntőbe Grand Slam-tornán. Korábbi legjobb eredményét 1999-ben érte el: a
legjobb tizenhat között esett ki a US Openen. Melbourne-ben három évvel ezelőtt a harmadik körig jutott, kétszer a második, egyszer az első fordulóban búcsúzott.

A férfi párosok 3. fordulójában simán továbbjutott a 9. helyen kiemelt Mark Knowles, Daniel Nestor bahamai, kanadai duó, ők a hazaiak utolsó mentsvárát, a Joshua Eagle, Sandon Stolle kettőst verték 2:6, 7:6, 6:4-re. Stolle-nak vegyespárosban sem sikerült a bravúr, ott Annabel Ellwood oldalán maradt alul a Mahesh Bhupathi, Jelena Lihovceva indiai, orosz kettős ellen (6:3, 6:2).

Australian Open, negyeddöntő:
női egyes:
Hingis (svájci, 3.) - Ad. Serra-Zanetti (olasz) 6:2, 6:3
Seles (amerikai, 8.)-V. Williams (amerikai, 2.) 6:7 (4-7), 6:2, 6:3

férfi egyes:
Johansson (svéd, 16.) - Björkman (svéd) 6:0, 2:6, 6:3, 6:4
Novak (cseh, 26.)-Koubek (osztrák) 6:2, 6:3, 6:2

A szerdai műsor:
női egyes, negyeddöntő:
Capriati (amerikai, 1.) - Mauresmo (francia, 7.)
Clijsters (belga, 4.) - Henin (belga, 6.)

férfi egyes, negyeddöntő:
Haas (német, 7.) - Rios (chilei)
Szafin (orosz, 9.) - Ferreira (dél-afrikai)

Korábban: