Vágólapra másolva!
"Nagyon tehetséges versenyző, komolyan számítok rá az idén" - mondja Angyal Zoltán Janics Natasáról, a válogatott egyik új kerettagjáról, aki a sydney-i olimpián még jugoszláv színekben versenyzett. A szövetségi kapitánytól azt is megtudtuk, idén változnak a válogatás szabályai, az egyik újdonság például az, hogy a korábbi három helyett most akár négy számot is vállalhatnak a világversenyeken résztvevők.

A válogatott keretbe alanyi jogon azok a versenyzők kerülnek be, akik rajthoz álltak az előző év Európa- és világbajnokságán, de emellett a szövetségi kapitánynak is lehetősége van arra, hogy szakáganként legfeljebb három-három személyre javaslatot tegyen.

Így került vissza a kenus kerettagok közé az olimpiai bajnok Pulai Imre, Novák Ferenc páros, amelynek tagjai tavaly nem tudták kiharcolni a világversenyeken való részvételt. Régi-új arc a kenusok között Buzál Miklós is, aki 2001-ben ugyan nem mutatta meg magát, de Angyal Zoltán idén jó szereplést vár a versenyzőtől, aki 1998-ban szerzett már egy világbajnoki ezüstérmet.

Janics Natasa fiatal tehetségként került be a kapitány keretébe, aki komolyan számít az idén Magyarországra, a DÉMÁSZ-Szeged egyesülethez igazolt ifjú hölgytől. Janics élete első olimpiáján, Sydney-ben már bizonyított: az egyik legnehezebb számban, az 500 méteres egyéniben ért el negyedik helyezést. Vele együtt minden bizonnyal még erősebb lehet az egyébként is nagyszerű eredményeket produkáló női kajakcsapat.

Nemcsak a válogatott kerettagok névsora, hanem a válogatási szabályok is megváltoztak az idén. Az egyik újdonság, hogy világversenyek előtt megszokott két válogató helyett idén hármat rendeznek. Az első kettőn csak az egyes és páros számokban mérkőznek meg egymással a versenyzők, a harmadik pedig a négyes egységek viadala lesz. Ez a sportolók számára is jó hír, hiszen egy sikertelenebb egyes vagy páros szereplés után még mindig lesz lehetőségük arra, hogy beüljenek egy négyes hajóba. A kenusoknál már tavaly így működött a válogatás, és eredményre is vezetett, elég ha a kvartettek által szerzett két világbajnoki arany- és egy ezüstéremre gondolunk. Angyal Zoltán bízik benne, hogy ez a módszer a többi szakágban is hasonló sikereket hoz majd.

Újdonság az is, hogy míg tavaly a versenyzők legfeljebb három számot vállalhattak az Eb-n vagy a vb-n, addig idén már akár négyet is. Igaz, a szövetségi kapitány kikötése az, hogy ha valaki mind a négy lehetőséget ki akarja használni, akkor legalább egy számban a 200 méteres távon kell rajthoz állnia. A változtatások mellett megmarad azonban a régi szabály is, miszerint a versenyeken egymást követő számokban nem duplázhat egy versenyző sem. Ez azt jelenti, hogy ha például valaki indul 500 méteres egyéniben, akkor nem vállalhatja az 500 méteres párost is. A magyar kajak-kenu sportot ismerve, ez a szabály nem fog gondot okozni: van annyi tehetség, hogy minden számnak meglegyen a maga gazdája.