Vágólapra másolva!
Svéd győzelmek születtek férfi egyesben, ám a két alany közül az egyik a következő forduló után bánkódni fog, mert Björkman és Johansson egymással mérkőzik a nyolc között. Björkman "természetesen" az egyik esélyest, a hatodik helyen kiemelt Henmant verte. A cseh-szlovák mérkőzésen a cseh Novak Hrbatyt győzte le. A női mezőnyben továbbra is minden szabályos, már ami a nagy esélyesek menetelését illeti.

Forrás: EPA
Björkman így örült a Henman elleni győzelmének

Azt viszont még ő sem tudja, hogy a svédek kinek szurkolnak majd a következő körben, ugyanis Björkman ellenfele Thomas Johansson lesz. "Ha vesztek, inkább ellene veszítsek, mint bárki más ellen" - nyilatkozta Björkman. "Nem kérdéses, jobb volt nálam" - mondta Henman. "Az elején kicsit ideges voltam, a szervámmal is gondok voltak, pedig sokkal jobban kellene adogatnom." Az angol hozzáfűzte: elkeseredett ugyan, de előre néz, mert komoly elvárásai vannak saját magával szemben.

A másik svéd, Johansson a román Voineát verte (6-7, 6-2, 6-0, 6-4). Johansson az alapvonaljátékot erőltette, de a hálónál is csinált huszonhárom poént, ezen kívül ütött tizenhárom ászt, míg ellenfele tizenegyet. A svédnek negyvenegy nyerő ütése volt, Voineának negyven. A győztes huszonöt ki nem kényszerített hibát vétett, ellenfele ötvenhármat. Johansson tizenegy break lehetőségéből hetet megnyert.

Johansson nyolcadik alkalommal indul Melbourne-ben, de először jutott túl a negyedik körön. Tavaly aratta karrierje két füves pályás tornagyőzelme közül az egyiket, a svéd teniszezők közül ő volt a legjobb. 1998 óta másodszor került a legjobb húsz teniszező közé.

Jiri Novak (26.) a szlovák Hrbatyt győzte le (6-4, 6-2, 5-7, 6-2). A cseh GS-tornán most először jutott a negyeddöntőbe. Eddigi legjobb szereplése az 1999-es US Openhez fűződik, ott a negyedik fordulóba jutott. A sorsolás azon ágán - abban a negyedben - már csak ő maradt kiemeltként. A szlovák tavaly a negyeddöntőbe jutott. Érdekes, hogy Novak negyvenhat, míg Hrbaty negyvenhárom ki nem kényszerített hibát követett el. A cseh kilenc, a szlovák hét ászt ütött, s míg Novak három, addig Hrbaty hét kettős hibát vétett.

Forrás: EPA
Seles hamar továbbjutott

A korábban négyszeres győztes Monica Seles gyorsan jutott a negyeddöntőbe, mert ellenfele, a spanyol Medina Garrigues Szeles 4-2-es vezetésénél térdsérülés miatt feladta a találkozót. Seles udvariasan nyilatkozott: "Ellenfelem pályafutása legjobb teljesítményét nyújtotta ellenem, sajnálom, hogy megsérült, mert nagyon jó kis meccset játszottunk volna." Seles győzelem/vereség mutatója Melbourne-ben 40-2.

A második kiemelt Venus Williams eddigi legjobb teljesítményét mutatta M. Maleeva (13.) ellen (6-0, 6-3). "Azt hiszem, felszálló ágban vagyok" - nyilatkozta az amerikai. Ellenfele a kilenc GS-koronával büszkélkedő Szeles lesz, akinek elképesztő a mérlege az Australian Openen. De Venus sem panaszkodhat: tizenkilenc GS-tornán tizenöt alkalommal legalább a negyeddöntőbe jutott, húsz meccséből tizenhetet megnyert. Noha eddig 6-0-s rekordja van Szeles ellen, Venus óvatos: "Mónika ellen Grand Slam-versenyen egészen más játszani."

Sampras - Szafin

A nyolc közé jutásért hétfőn a férfi egyesben Rios-Lapentti, Federer-Haas, A. Costa-Ferreira és Szafin-Sampras találkozókat rendeznek. A legnagyobb várakozás Samprasék meccsét előzi meg.

Szafin (9. kiemelt) és Sampras (8.) mérkőzése a torna eddigi legnagyobb küzdelmét ígéri. Sokat számíthat, hogy a 30 éves amerikainak öt szettben kellett állnia a sarat Escudé ellen, míg Szafin honfitársát, Juzsnijt három játszmában intézte el. Az orosz és Federer nem vesztett még szettet Melbourne-ben. Két évvel ezelőtt az US Open döntőjében Szafin győzött, párharcuk egyébként 3-3-ra áll. Sampras előnye lehet, hogy az orosz kihozható a sodrából. A Juzsnij elleni tulajdonképpen sima meccs után letahózta a mérkőzésvezetőt, mert az napszemüvegben beszélt hozzá. Van benne valami, csak hát ez tipikusan olyan dolog, mint azzal a bizonyos sapkával: vagy az a baj, hogy a fejen van vagy az, hogy nincsen. És Szafin esetében az is elég, ha a sapka - jelen esetben napszemüveg - tulajdonosa bíró.

Federer (11.) és Haas (7.) közül utóbbi büszkélkedhet azzal, hogy ő a legelőkelőbb helyen álló kiemelt a még versenyben maradtak között. Kettőjük mérlege 1-1, mert Sydneyben az olimpián az elődöntőben a későbbi ezüstérmes, 23 esztendős Haas nyert, míg Federer hazai pályán, Bázelben vágott vissza a németnek. A 20 éves svájcit a William Hill fogadóiroda a legnagyobb esélyesnek tartja, abban még az ifjonti Sampras tehetségét is túlnőtte, hogy minden borításon - salakon is - képes jó teljesítményre.

A Vodafone arénába holnap beköltözik a latin negyed: előbb a nem kiemelt chilei Rios és az ecuadori Lapentti (23.) mérkőzik, majd a spanyol armada ügyeletese, Albert Costa és a latinok között egyetlen kakukktojásként a dél-afrikai Wayne Ferreira meccsel. Egyikőjük sem kiemelt.

A 25 éves Lapentti legjobb eredményét GS-versenyen éppen Melbourne-ben érte el, 1999-ben elődöntős volt, s az évet a világranglista 8. helyén zárta. Ellenfele, a chilei Rios 1998-ban azzal írt történelmet, hogy első dél-amerikaiként jutott a ranglista csúcsára. Négy évvel ezelőtt döntős volt az Australian Openen. Az 1999-es amerikai nyílt teniszbajnokság óta ez az első alkalom, hogy a negyedik fordulóba jutott. Idén Melbourne-ben csupán egyetlen játszmát vesztett. Az összevetésben Lapenttivel 3-2-re vezet, igaz legutóbbi meccsüket Bázelben az ecuadori nyerte.

Costa és Ferreira találkozóján ismétlődik a történelem: öt évvel ezelőtt szintén a negyedik fordulóban gyötörték már egymást. Akkor Costa győzött úgy, hogy 6-3, 6-2-re nyerte az első két szettet, a harmadikban 2-2 volt az állás, amikor Ferreira csípősérülés miatt feladta a találkozót. Ez volt az első egymás elleni mérkőzésük, mára 2-2 az állás. Legutóbb 1999-ben Rómában meglepetésre a dél-afrikai nyert, aki 30 évesen 45 Grand Slam-találkozón van túl. A 26 esztendős Costa tavaly a spanyolok között a hatodik volt, meglepetés is, hogy nációjából ő maradt állva a legtovább. Három alkalommal volt GS-torna negyeddöntőjében: 1997-ben Melbourne-ben, amikor is Rafter verte ki, s kétszer a Roland Garroson.

férfi egyes:
Björkman (svéd) - Henman (brit, 6.) 6:2, 7:6 (8-6), 6:4
Koubek (osztrák) - Gonzalez (chilei) 7:5, 6:1, 6:7 (3-7), 6:2
Novak (cseh, 26.) - Hrbaty (szlovák) 6:4, 6:2, 5:7, 6:2
Johansson (svéd, 16.) - Voinea (román) 6:7, (8-10), 6:2, 6:0, 6:4

női egyes:
V. Williams (amerikai, 2.) - Maleeva (bolgár) 6:0, 6:3
Hingis (svájci, 3.) - Coetzer (dél-afrikai, 15.) 6:1, 6:0
Seles (amerikai, 8.) - Garrigues (spanyol) 4:2-nél Garrigues sérülés miatt feladta
Serra Zanetti (olasz) - Sucha (szlovák) 6:1, 7:5

A nyolcaddöntő hétfői párosítása:
férfi egyes:
Federer (svájci, 11.) - Haas (német, 7.)
Szafin (orosz, 9.) - Sampras (amerikai, 8.)
Rios (chilei) - N. Lapentti (ecuadori, 23.)
A. Costa (spanyol) - Ferreira (dél-afrikai)

női egyes:
Capriati (amerikai, 1.) - Grande (olasz, 20.)
Clijsters (belga, 4.) - Husarova (szlovák)
Gyementyijeva (orosz, 12.) - Henin (belga, 6.)
Weingartner (német) - Mauresmo (francia, 7.

Korábban:

Thury Gábor