Vágólapra másolva!
Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon az első tíz kiemeltből Sampras, Szafin és Haas továbbjutott, a 11., svájci Federer Sávolt Attilát verte három szettben, a 13. Roddick és a tavalyi döntős, 15. Clément kiesett. A nőknél Clisjters (4.) és Capriati (1.) könnyedén, Henin (6.) három játszmában jutott a harmadik fordulóba.

Sampras négy szettben jutott túl az argentin Chelán: "Keményen meg kellett küzdenem a győzelemért, szervám se volt valami jó. Lekopogom viszont, hogy egészséges vagyok. Bizarr verseny ez a mostani a visszalépések és a kiemeltek korai búcsúja miatt." Arra a kérdésre, hogy a 13-szoros Grand Slam-győztesnek eszébe jutott-e, hogy tornát nyerhet Melbourne-ben, az amerikai ezt válaszolta: "Nem tekintek ennyire előre, csak az edzésekre és a soron következő meccsekre koncentrálok. Sok jó játékos van a mezőnyben, egy vagyok közülük. Nem mondom azt, hogy nagy játékos vagyok, hanem azt, hogy még mindig állok a versenyben."

Sampras ellenfele a francia Escudé lesz, eddig még soha nem találkoztak. A francia két szett hátrányból verte ellenfelét, Calatravát. "Tehetséges, jól mozog, jó a fonákja" - állítja ellenfeléről Sampras.

"Örülök, hogy három szettben nyertem" - nyilatkozta Sávolt legyőzője, a svájci Federer, aki az első körben az amerikai Changet búcsúztatta, és idén már a hetedik sikeres meccsén van túl. Másodszor került a harmadik fordulóba, tavaly a döntős Clément verte meg. Federer tavaly első ízben Párizsban jutott Grand Slam-torna negyeddöntőjébe, aztán Wimbledonban megtette ugyanezt, Samprast győzte le, majd kikapott a brit Henmantől. Federer és Sávolt most találkozott először. Találkozójukon 18 ászt ütöttek, ebből 10 a svájci nevéhez fűződik. Federer 198 km/órás sebességgel szervált, a magyar Davis-kupa csapatban 12/10-es győzelem/vereség mutatóval szereplő Sávolt legerősebb szervája 195 km/órás sebességű volt.

Az argentin Gaudino négy játszmában bizonyult jobbnak a francia Clément-nál, aki tavaly döntős volt, jelenleg pedig 15. kiemelt. Hiába volt Borotra óta az első francia döntős 2001-ben, hiába tagja a Davis-kupa győztes együttesnek, 62 ki nem kényszerített hibát követett el, míg ellenfele csak 45-öt. Gaudino - akinek kedvence az 1986-os világbajnok argentin futballcsapat - ellenfele az ecuadori Lapentti lesz.

Jól játszott Capriati és Clijsters is. Előbbi azt nyilatkozta, erősnek és késznek érzi magát a komolyabb találkozókra is. Chantal Menard személyében világbajnok kick-box edzőt szerződtetett annak érdekében, hogy a mozgása, elsősorban a lábmunkája javuljon. Ironikusan elismerte, hogy a lábmunkája soha nem lesz olyan, mint Menardé.

Clijsters az osztrák Schwartz ellen nyert 6:1, 6:1-re, legerősebb szerváját 163 km/órás sebességgel ütötte meg. ellenfele hat kettős hibát ütött. A belgát GS-versenyen először tavaly emelték ki, éppen Melbourne-ben, ahol a negyedik fordulóig jutott, a védő Davenport verte meg. Legjobb GS-eredményét szintén tavaly érte el, Párizsban csak a döntőben szenvedett vereséget Capriatitól.

Korábban:

Sávolt is búcsúzott az Australian Opentől

Thury Gábor