Vágólapra másolva!
Immáron hagyományosan minden évben, így idén is a budapesti junior Világkupa állt a magyar vívónaptár elején. A verseny huszonhat éves történelme alatt megfordult itt a magyar és a külföldi vívás egész elitje, de mivel junior versenyről volt szó, természetesen még a kiforratlan ifjonc tehetségeket kísérhettük figyelemmel.

Évekkel később bebizonyosodott, hogy Pavel Kolobkov, Giovanna Trillini vagy épp Mincza Ildikó és Fekete Attila nem véletlenül brillíroztak fiatalon a Nemzeti Sportcsarnok pástjain. Voltak olyanok is bőven, akik eltűntek a süllyesztőben, s soha nem láttuk őket viszont, de törvényszerű, hogy nem lehet mindenkiből bajnok. Reméljük, hogy a három nap alatt páston látott magyar tehetségekből minél több kerül majd be a felnőtt válogatottba is.

A legkevesebb esélye erre párbajtőrözőinknek van. Ebben a fegyvernemben legutoljára - az azóta felnőtt világbajnokká avanzsált - Fekete Attila és Imre Géza, majd - a már felnőtt Európa-bajnok - Boczkó Gábor nevével fémjelzett időszakban örülhettünk komolyabb eredményeknek. Ezúttal sem került be magyar versenyző a nyolcas döntőbe, bár mentségükre szolgál, hogy minden fegyvernem közül a legtöbb - tizennégy híján kétszáz - versenyző indult harcba a Heraklesz-kupáért. A harminckettes táblán még öt magyar ifjúban reménykedhettünk, de a tizenhatban már csak Bartos Bálintnak sikerült beverekednie magát. Itt túl magasra került a léc, és Bartos15:11-re elvérzett a holland Verwiljennel szemben.

Hasonlóan szomorú a helyzet férfi tőrözőink háza táján is, de ezúttal Vizler Ádámnak köszönhetően szoríthattunk magyar színekért a Heraklesz-kupán. A tizennyolc éves zalaegerszegi versenyző ragyogó vívással jutott el a döntőig, de ott nem bírt a lengyel Pietrusiewitzzel. Habár Tóth Ferenc tanítványa 15:9-re alulmaradt, helyezése nagy fegyvertény, hisz 1996 óta nem volt junior Világkupa-döntősünk ebben a fegyvernemben.

A női kard, mint fegyvernem, még felnőtt szinten is gyerekcipőben jár, ezúttal mégis éremesélyeket latolgatva várakozhattunk a pást mellett. Tehettük, hisz junior női kardcsapatunk aranyérmes lett a tavaly novemberi keszthelyi Európa-bajnokságon, sőt Gergácz Veronika és Varga Dóra is a legjobb nyolc közt zárta a küzdelmeket. Ezúttal elmaradtak a várakozástól. Nagy Annamária, akinek már az Eb-n nem sikerült az egyéni szám, most a legjobb lett a hazaiak közül, de ezúttal ez sovány vigasznak bizonyult, ugyanis ez csak a kilencedik helyezést jelentette.

Női párbajtőrözőink szintén érmet, mi több, érmeket (egyéni bronz, csapat ezüst) tartottak itthon az Európa-bajnokságon, de most a nyolc között, ismét csak Révész Juliannának drukkolhattunk. A Németországban élő Révész simán (15:8) kapott ki attól a Heidemanntól, akivel az Eb-n sem bírt. Heidemann csakúgy, mint Keszthelyen, az aranyéremnek örülhetett, Révész viszont - Eb bronza után - ezúttal meg kellett, hogy elégedjen a hetedik helyezéssel. Legvérmesebb reményeink - a férfi kard szakág mellett - női tőrözőinkben voltak, akik részben be is váltották azokat.

Sajnos legnagyobb esélyesünk, a világranglista vezetője Varga Gabriella már a hatvannégy között búcsúra kényszerült. Jeszenszky Szilvia viszont egészen éremig menetelt, pedig a pesszimistábbak nemegyszer már otthagyták a pástot, például az orosz Birjukova ellen 13:10-ről nyert Bernáth Zoltán tanítványa. A döntőben aztán a kettőbe jutásért 10:9-es vezetésnél szomorú véget ért a verseny Jeszenszky számára. Egy hátralépés után a lábához kapott, majd összerogyott. A diagnózis szerint izomszakadást szenvedett, s így Szilvi bronzérmesként mehetett gyógyulni.

A papírformának megfelelően a férfi kardozóink szállították a legtöbb eredményt. A három döntős helyezés is azt mutatja, hogy ez a szakág jár a legjobb úton az utánpótlásban. Prutkay Zoltán és Lontay Balázs az ötödik és a hatodik helyen végzett, de előbbi veresége megbocsátható, mert a későbbi aranyérmestől kapott ki, aki nem más volt, mint junior világbajnokunk, a Heraklesz-kupa címvédője Decsi Tamás. A vívófamília legifjabb tagja az aranyért vívott csatában alaposan letesztelte idegeink állapotát. Az ukrán Sturbabin 3:1-re elhúzott, 4:3-ra viszont már a mi fiunk vezetett, de Sturbabin nem hagyta magát - miért is tette volna. Fordított, és már háromtusos előnyre tett szert, viszont "Kis Decsi" is megmutatta, hogy nem akármilyen fából faragták, mert 6:9-ről 13:11-re fordított. A zsebünkben érezhettük az aranyat, de Tamás inkább úgy gondolta, hogy a legvégsőkig kiélezi a küzdelmet. Még egy kis mézet tett madzagra, és 13:14-re "elengedte" az ukrán fiút, aztán lehúzta a rolót. Zsinórban két tust adott, ami a tizenöt tusos asszó végét és Decsi Tomi elsőségét jelentette.

Ajánlat:

Erős mezőny a budapesti nőitőr-Világkupán

Kovács Iván