Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint egy hónappal a Salt Lake City-i téli olimpia előtt kontinensünk legjobb műkorcsolyázóinak még Svájcban akad dolguk, Lausanne-ban hivatalosan hétfőn kezdődik a 93. Európa-bajnokság.

Nem tévedés, az első Eb-t 1891-ben, Hamburgban rendezték, igaz, ezen még csupán a férfi műkorcsolyázás volt műsoron. Most, 111 évvel később az indulók zöme már a helyszínen, az edzéseken ismerkedik a Malley Sportcentrumba varázsolt jégfelülettel. Többek között a magyar versenyzők is, akik csütörtökön érkeztek meg Lausanne-ba.

Az Eb-n a nőknél Sebestyén Júlia és Dorofejev Tamara, a férfiaknál Zákány Bertalan, jégtáncban a Gebora Zita, Visontai András kettős képviseli színeinket. Utóbbiak számára a minél jobb szereplés a cél, Sebestyén és Dorofejev esetében pedig az a fura helyzet állt elő, hogy ők tulajdonképpen az Eb álcája alatt kizárólag egymással versenyeznek, az olimpiai részvételért.

A december végi országos bajnokságon Sebestyén győzött, így nála van hajszálnyi előny, s ha megelőzi honfitársát, nincs vita. Ám ha olyan helyzet áll elő, hogy például Dorofejev a 7., Sebestyén a 8. helyen végez, akkor "perpatvar" várható. Műkorcsolyában és jégtáncban Magyarország csupán egyetlen kvótával rendelkezik, s bár Geboráék "várólistán" vannak (ha két páros sérülés miatt visszalépne, ők is indulhatnának), ez gyakorlatilag rosszabb.

Térjünk vissza a nőkhöz, annál is inkább, mert Salt Lake City-ben a papírforma alapján a női műkorcsolya lehet az egyetlen versenyszám, amelyben legalább belátható távolságra leszünk a közvetlen elittől. Erre a szezonra Sebestyén és Dorofejev is levágatta hosszú haját, de remélhetőleg nem csak ezzel lepik meg a mezőnyt Lausanne-ban. Az immár 20 éves Sebestyén az 1998-as naganói téli olimpián 15. volt, majd három egymást követő Eb-n (1999 - Prága, 2000 - Bécs, 2001 - Pozsony) mindannyiszor a 6. helyen zárt, a 2000. évi nizzai világbajnokságon pedig 7. lett. A Grand Prix-versenyek állandó meghívottja, remekül ugrik, s előadásmódja is rengeteget javult. A Vasálarcos című film lírai zenerészletére készített kűrjének koreográfiáját az 1992-es, albertville-i olimpia bajnoka, Viktor Petrenko és felesége, Nyina Petrenko állította össze.

A 17 éves, roppant tehetséges Dorofejev Tamara 2000-ben 4., 2001-ben 5. volt a junior világbajnokságon, a 2000-es felnőtt Eb-n 9., s a számunkra balsikerű tavalyi vancouveri vb-n 19., de itt csak egy hellyel szorult Sebestyén mögé. Most viszont legalább kettővel kellene megelőznie, ha ott akar lenni az olimpián.

Fábik Tibor