Vágólapra másolva!
Nem sikerült bejutni az elődöntőbe Mandula Petrának (világranglista-60.) a canberrai tenisztornán: a magyar játékos három játszmában kikapott a nála elméletileg jóval gyengébb ausztrál Amanda Grahame-től (284.). Nagy Kyra és Marosi Katalin is továbbjutott a selejtező első fordulójából az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Mandula nagy csatában 7-5-re megnyerte az első játszmát, később viszont a hazai versenyző akarata érvényesült - Grahame simán, biztosan hozta a következő két szettet és a meccset.

Canberra, 110 ezer dollár összdíjazás, negyeddöntő:
Grahame (ausztrál) - Mandula Petra 5:7, 6:1, 6:1
Osterloh (amerikai) - Dechy (francia, 7.) 4:6, 7:5, 6:3
Tanasugarn (thaiföldi, 1.) - Schnyder (svájci, 6.) 6:2, 6:4

Mindkét magyar versenyző továbbjutott a selejtező első fordulójából az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A világranglistán 162. Nagy Kyra az olasz Valentina Sassit (151.), Marosi Katalin (204.) a japán Mijagi Nanát (239.) győzte le két játszmában.

Australian Open, selejtező, első forduló:
Nagy - Sassi (olasz) 6:4, 6:4
Marosi - Mijagi (japán) 6:1, 6:2

A második körben Nagy a kvalifikáció 6. kiemeltjével, az argentin Maria Emilia Salernivel (122.), míg Marosi az észt Maret Anival (244.) mérkőzik. A főtáblára jutáshoz még két győzelemre van szükség.

Módosult az Australian Open férfi egyesének kiemelési sorrendje: az ötödik kiemelt spanyol Ferrero térdsérülése nem jött rendbe, így visszalépett a tornától. Paul McNamee, a verseny igazgatója sajnálattal vette tudomásul a fiatal generáció egyik legtehetségesebb teniszezőjének visszalépését: "Juan Carlos tegnap még reménykedett, hogy játszhat, mára azonban a keserű
csalódás maradt neki."

Ez azt jelenti, hogy Ivanisevic bekerült az első tízbe. Ferrero sérülésével honfitársa, Tommy Robredo járt a legjobban, ugyanis becsúszott 32. kiemeltnek. Robredo a Hopman-kupán Arantxa Sanchez-Vicarióval az oldalán második alkalommal nyerte el a spanyoloknak a trófeát. Hölgytársa szintén másodszor lett első. Ferrero szerencsétlensége a svájci Ivo Heubergernek is szerencsét hozott, mert a selejtező mezőnyéből becsusszant a 128-as főtáblára.

Rusedski remek formában van, a britek második számú teniszezője Aucklandben Ivanisevicet verte 6-2, 0-6, 6-3-ra, s ezzel bejutott az elődöntőbe. "Azok után, hogy megnyertem az első szettet, fejben elfáradtam, s csak azok után tértem észhez, hogy simán elvesztettem a másodikat.. Kilenc vereség után kialakul az emberben, hogy ezt a fickót soha nem verheti meg" - így Rusedski. A wimblodoni bajnok horvát - szokás szerint - vállsérüléssel bajlódott, ugyanakkor önkritikus volt: "Ha így játszom Melbourne-ben, igencsak gyorsan otthon találom magam. De remélem, jobban megy majd. Sok masszázs és némi fájdalomcsillapító még segíthet, s akkor felgyorsulnak az adogatásaim."

Lleyton Hewitt visszatér bárányhimlője után. Pénteken az amerikai Todd Martin lesz az ellenfele. A világelső, s az Australian Open legelőkelőbb rangsoroltjának komoly esélye van, hogy Mark Edmonson 1976-os győzelme után az ötödik földrészen tartsa a trófeát. A címvédő Agassi is nyilatkozott az ifjú titán esélyeiről: "Nagyszerű játékos, aki képes kihozni magából, amit a
torna megnyerése érdekében befektetett. A képessége és az esze is megvan hozzá, hogy ezt bebizonyítsa."

A nőknél Martina Hingis elődöntős a sydneyi versenyen, Testud ellen nyert 6-4, 6-2-re. A torna második kiemeltjének ez az első tornája sérülése óta. Három hónapja megsérült a bokája, ehhez képest 42 perc alatt aratott győzelme bravúros, tegyük hozzá, a francia nem jelentett számára sok problémát. "Ez volt az első olyan meccsem, amelyet amolyan tesztelésként fogtam fel. Jó formában vagyok, ez azt jelenti, hogy a kedvem is jó" - nyilatkota a svájci Martina. Hingis következő ellenfele lesz az igazi nagy teszt: az elődöntőben a belga Clijsters következik, aki honfitársát Henint győzte le két játszmában. A másik ágon a Sydneyben negyedik kiemelt Serena Williams - korábban a francia Mauresmót verte - honfitársa, Shaughnessy ellen teniszezik.

Korábban:

Thury Gábor