Vágólapra másolva!
Jennifer Capriati csípősérülést szenvedett, s kiesett a Sydneyben rendezett tenisztorna második fordulójában. Az Australian Open címvédője a nem kiemelt Alexandra Stevensontól kapott ki 7-6, 3-6, 6-4-re. A kaliforniai teniszezőnő nem volt felhőtlenül boldog győzelmét követően, ugyanis a bravúrját kedvese nem érhette meg, mert a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás során vesztette életét.

Fotó: Reuters
Capriati Stevenson ellen nem örülhetett, ám Melbourne-ben még megteheti

A játékost a harmadik szettben zavarta meg csípősérülése, de úgy nyilatkozott, hogy a kellemetlenség nem okoz problémát számára: "Tulajdonképpen nem mondhatom azt, hogy fájdalmaim voltak, ezért szinte biztos vagyok benne, hogy rendbe jövök" - nyilatkozta a teniszezőnő. A ranglista második helyezettje - aki a rangelső Davenport visszalépését következtében abban reménykedik, hogy az első helyen emelik ki Melbourne-ben - Stevenson ellen messze volt legjobb formájától: "Nem voltam eléggé agresszív" - mondta Capriati. "Hagytam, hogy Stevenson diktáljon, nem tudtam a saját játékomat játszani. De ettől függetlenül nem törtem le." Stevenson, aki 1999-ben Wimbledonban a selejtezőből az elődöntőig menetelt, jelenleg a hatvanegyedik a világranglistán.

Alexandra Stevenson nem volt felhőtlenül boldog a Jennifer Capriati elleni mérkőzés után, mert a bravúros győzelmet már nem érhette meg kedvese. A huszonegy éves kaliforniai teniszező eredményei 1999 óta messze elmaradtak a várakozástól. A tavalyi US Openen is már az első fordulóban búcsúzott, de a vereség miatti bánatát enyhítette, hogy közelebbi kapcsolatba került akkori állandó kísérőjével, a nála tizenkét évvel idősebb Manny Del Valléval.

A pár egyre több időt töltött együtt, pedig Stevenson édesanyja először nem örült a harminchárom éves tűzoltó felbukkanásának. A harmóniának brutálisan szakadt vége, amikor szeptember 11-én Del Valle mentés közben életét veszítette a World Trade Centerben. "Igazi úriember volt. Csak néhány találkára volt időnk, de számára ennyi is elég volt ahhoz, hogy kinyissa a szemem. Sokat segített abban, hogy feldolgozzam a néhány nappal korábbi New York-i vereségemet" - emlékezett most Stevenson. A tűzoltó földi maradványait egy hónappal a terrortámadás után találták meg a WTC romjai között.

A 2. forduló eredményei:
nők (585 ezer dollár összdíjazás):
Stevenson (amerikai) - Capriati (amerikai, 1.) 7:6, 3:6, 6:4
Clijsters (belga, 3.) - Farina-Elia (olasz) 6:7, 6:4, 6:1
Henin (belga, 5.) - Martinez (spanyol) 6:0, 6:3
Testud (francia, 7.) - Nagyova (szlovák) 6:1, 6:2
Shaughnessy (amerikai, 8.) - Hantuchova (szlovák) 6:4, 6:1

férfiak (356 ezer dollár összdíjazás):
Federer (svájci, 2.) - Malisse (belga) 6:2, 6:4
Roddick (amerikai, 3.) - Ulihrach (cseh) 6:0, 6:4
Escude (francia) - Canas (argentin, 4.) 6:4, 6:1
Rios (chilei) - Pavel (román) 6:1, 6:4

Az Australian Openhez kapcsolódó hír még, hogy újabb sztárhiányzója lehet a versenynek Mary Pierce személyében. A francia teniszező sérülése után vereséget szenvedett Hobartban a 110 ezer dollár (29 millió forint) összdíjazású női tenisztorna második fordulójában.

Pierce a tavalyi szezon nagy részét hátsérülése miatt kihagyta, ez volt az első komoly tornája az ausztrál nemzetközi bajnokság előtt. Ráadásul Hong Kongban a bemutatón térdszalag sérülést szenvedett, az Anabel Medina Garrigues elleni találkozójának első játszmájában pedig bokasérülése miatt orvosi segítséget kért. Pierce azt nyilatkozta: jobb bokája az első fordulóban sérült meg. A nyolc közé jutásért Pierce 7-5, 6-4-re elvesztette a meccset, de bokáját kezeltetni Melbourne-be utazott. Bízik abban, hogy nem kell kihagynia az év első Grand Slam-versenyét.

Thury Gábor