Vágólapra másolva!
Az orosz szépség a múlt héten befejeződött aucklandi tornán az elődöntőig jutott, ahol a későbbi győztes izraeli Szmasnovától kapott ki. Még az Amy Frazier elleni meccse után azt nyilatkozta, végtelenül örül a győzelmének, mielőbb formába szeretne lendülni, s visszakapaszkodni oda, ahol a sérülése előtt volt.

Fotó: Reuters
Itt az idő, hogy Kurnyikova bebizonyítsa: tenisztudása vetekszik a szépségével

Korábbi mestere, Nick Bollettieri olyan kreatív játékosnak tartja, akiből nagyon kevés szaladgál a pályákon. "Csak John McEnroe-hoz tudom hasonlítani" - mondta a teniszpápa.

A 18-szoros GS-győztes Chris Evert állítja, képes keményen dolgozni, hogy előreléphessen. "Úgy gondolom az ő jelenléte jót tesz a sportágnak" - summázta a korábbi idők uralkodóhölgye. Davenport és Tauziat, a két kortárs azt mondja, ha fejben, azaz mentálisan javulna, akkor jönnének az eredmények is. Tom Gorman, a hatvanas, hetvenes évek amerikai játékosa viszont abban látja a versenyekre visszatérő Anna hibáját, hogy túlságosan forszírozza a támadójátékot. Nagyon laposak az ütései, s ez sok kockázatot rejt magában.

Sportcsaládba született, anyja, Alla maga is teniszezett, apja, Szergej kötöttfogású birkózóként szerzett némi hírnevet. Nem csoda, ha ezek után Anna már ötéves korában teniszütőt pillanthatott meg a karácsonyfa alatt. Tizenegy évesen került Bollettieri floridai tenisziskolájába, Bradentonba.

A kislányból lassan "dögös csaj" lett, a Detroit Red Wings sztárja, Szergej Fjodorov is legyeskedett körülötte, aztán sporttársak is feltűntek az oldalán: Philippoussis és Lapentti. Pavel Bure azonban 2-2-re alakította a teniszezők-jégkorongozók mérkőzést az udvarlás terén.

A Florida Panthers csatára egyes hírek szerint eljegyezte Annát, amit az érdekelt tagadott, aminek hitelességét talán mi sem bizonyítja jobban, mint hogy összeköltözött Fjodorovval.

Sérülése alatt nem csupán a gyógyulással volt elfoglalva: a mihamarabbi visszatérést elősegítő rögzítő kötéssel a lábán reklámfilmek forgatásáról sportruházati bemutatókra járt. Enrique Iglesias Escape című klipjében Kurnyikova az énekessel csókolózik, hogy aztán fitymálóan nyilatkozzon a spanyol származású partneréről. Anna ilyen. Hogy milyen is? Lassan elválik: a legjobban teniszező bombanő vagy a teniszezőnők között a legjobb "bombázó" titulus illik rá.

Hét év az élvonalban
1995: Anna abban az évben mutatkozott be a felnőttek mezőnyében, amikor 14 évesen, 1995-ben a juniorok között megnyerte az ITF junior világbajnokságát, s nem mellékesen a valaha élt legfiatalabb teniszezőként játszott a FED-kupában.
1996: a selejtezőből nyerte meg első profi ITF-versenyét az amerikai Midlandben. A WTA-listán 57.
1997: A 32. helyre kapaszkodott, negyedik Grand Slam-tornáján Wimbledonban az elődöntőig jutott.
1998: A ranglistán a 13., megkapta a WTA legtöbbet fejlődött játékosa címet, a People magazin beválasztotta a világ legszebb 50 embere közé.
1999: élete egyetlen GS-győzelmét szerezte Hingis oldalán az Australian Openen.
2000: annak ellenére, hogy 80 WTA-tornán indult, versenygyőzelem nélkül maradt. Egyszer döntős volt, nyolc tornán elődöntős.
2001: Martina Hingis megvált párostársától, azzal az indokkal, hogy nagyobb függetlenséget szeretne. A 2000-es év végén Kurnyikova a negyedik, Hingis a harmadik volt a párosjátékot értékelő ranglistán.

Februárban a talpán fáradásos törést szenvedett, s a francia bajnokságon sem tudott elindulni.

Összesen 252 meccséből 157-et megnyert, ez 62,3 százalékos teljesítmény. Legjobb teljesítményét füvön mondhatja magáénak, 16 győzelem és 5 vereség a mérlege, ez 76,2 százalékos mutató. A versenyeket tekintve a Grand Slam-tornákon 39-szer győzött, 16-szor kikapott, ez 70,9 százalék.

Játékával 2 692 929 dollárt teniszezett össze. A reklámszerződéseiből 15 millió eurós jövedelemre tett szert.

Korábban:

Thury Gábor