Vágólapra másolva!
Csupa izom, nehézsúlyú birkózók ritkán jönnek le könnyek között a szőnyegről, mint ahogyan Deák Bárdos Mihály tette vasárnap este a patraszi kötöttfogású világbajnokság utolsó döntője után. Holott esetében tényleg helytálló: nem az aranyat vesztette el, hanem az ezüstöt nyerte meg.

A szombaton reggel még meglévő négy esélyünket kora délutánra feleznünk kellett. Majoros István (58 kg) a kétszeres olimpiai bajnok és négyszeres Eb-1. bolgár Nazarjantól kapott ki 4-0-ra, Hirbik Csaba (69) pedig 2-0-s vezetésről 3-2-re az iráni Zaidvandtól. Bárdosi Sándor (85) és Deák Bárdos Mihály (130) ellenben súlycsoportjában bejutott a legjobb nyolc közé, előbbi technikai tussal verte a holland Van de Polt, utóbbi 3-0-ra az iráni Haribit. S vasárnap délelőtt az elődöntőbe jutásért is a könnyebb ellenfelek közül kaptak: Bárdosi az ukrán Daragant, Deák Bárdos pedig a svéd Bengtssont.

A nehézsúlyban különösen kegyes volt hozzánk a sors, hiszen a súlycsoport nagyágyúi - az amerikai Gardner, az izraeli Jevszejcsik, a bolgár Murejko és az oroszok új csillaga, Patrikejev - mind a másik ágon "lőttek" egymásra.

Egy "találatot" Deák Bárdos is kapott, miután Bengtsson 1-0-ára vezetett ellene, de Európa-bajnokunk 3-1-es győzelme nem is tükrözte hűen a kettőjük közti tudás- és erőkülönbséget. Közben a másik szőnyegen Bárdosi is elhúzott 2-0-ra, így minden csodaszép volt, egészen addig a pillanatig, amikor a hosszabbítás az ukrán 3-2-es győzelmével ért véget. Daragan örömében belebokszolt a levegőbe, olimpiai ezüstérmesünk pedig magába roskadva önmagát ostorozhatta.

"Rettentően dühös vagyok, hiszen 2-0-nál és 2-2-nél is a kezemben volt a meccs. Kockáztattam, és egyik esetben sem jött be..." - szomorkodott Bárdosi.

Deák Bárdos viszont tovább menetelt a döntőbe, miután 4:16 perc elteltével két vállra görgette a görög Kuciubaszt. "A svéd az elején nagyon nekem ugrott, de nem ijedtem meg, tudtam, hogy a végére kipukkad. A görögnek pedig kifejezetten örültem, hiszen idén Athénban úgy vertem 3-2-re, hogy lehetett volna 8-2 is" - jegyezte meg Deák Bárdos öltözködés közben az edzőteremben. Majd visszavonult a szállodába erőt gyűjteni, tudva, hogy erre nagy szüksége lesz az esti fináléban.

Deák Bárdos és a kövérkés kinézetű Gardner meccsén a kezdő sípszó után az amerikai a szőnyegen is végig dömperként nyomult előre. Olyannyira, hogy a második három percet nyitó összekapaszkodás, majd a hosszabbítás elején is letolta versenyzőnket a szőnyegről, és 2-0-s előnyét megőrizve megnyerte a mérkőzést. A jelek szerint nem volt véletlen, hogy a sydneyi olimpia fináléjában a verhetetlennek hitt orosz Karelint is legyőzte.

"Végig lefogta a kezemet, így egyszerűen nem tudtam mit kezdeni vele" - bökte ki néhány perccel később a vigasztalhatatlan Deák Bárdos, akinek egyfolytában potyogtak a könnyei. Közben a magyar táborból többen sikertelenül próbálták meggyőzni, hogy nincs oka elkeseredésre. S valóban, ha a vb-t az eredeti időpontban, szeptember végén rendezik, súlyos kézsérülése és az azt követő komoly műtét miatt el sem tudott volna indulni. "Csoda, hogy idáig eljutott" - jegyezte meg Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózószövetség elnöke is.

Egyet aludva a történtekre, talán már Deák Bárdos Mihály is úgy látja: ez a vb-ezüst nem is olyan rossz eredmény.

A világbajnokok, 54 kg: Rangrazi, 58 kg: Aripov (üzbég), 63 kg: Galusztjan (örmény), 69 kg: Vahtangadze (grúz), 76 kg: Abrahamjan (svéd), 85 kg: Azcuy (kubai), 97 kg: Bezrucskin (orosz), 130 kg: Gardner (USA).

Fábik Tibor

Korábban:

Deák Bárdos ezüstöt nyert a birkózó-vb-n