Vágólapra másolva!
Érik a meglepetés a férfi teniszezők Davis-kupa döntőjében. A magyar idő szerint szombat hajnali páros mérkőzésen ugyanis a francia Pioline, Santoro kettős legyőzte az ausztrál Hewitt, Rafter duót, így Franciaország két nap után 2-1-re vezet a melbourne-i fináléban.

Valószínűleg túltaktikázta magát John Fitzgerald ausztrál szövetségi kapitány, amikor az eredetileg kijelölt Todd Woodbridge, Wayne Arthurs kettős helyett három órával a mérkőzés kezdete előtt a Patrick Rafter, Lleyton Hewitt duónak szavazott bizalmat. Hibát követett el. Hiszen emlékezhetünk még a közelmúlt nagy Grand Slam-tornáira, amelyeken Todd Woodbridge - igaz még Mark Woodford oldalán - igazi páros specialistaként sikert sikerre halmozott. Ellenben Rafter és Hewitt ritkán ad elő duettet, mellesleg egy-egy pénteki mérkőzéssel a lábukban még csak fittnek sem mondhatták magukat.

Az első játszmában még úgy, tűnt nem lesz semmi baj a házigazdákkal: az ausztrálok 6:2-re hozták a szettet. Aztán elfogyott a tudomány, és Pioline-ék 6:3, 7:6, 6:1-re nyerték a következő három menetet, 2 óra 47 perc alatt hozva ezzel a mérkőzést is.

A francia csapatnak már csupán egy mérkőzést kell megnyernie vasárnap ahhoz, hogy övé legyen a Davis-kupa. És erre nagyon jó esélyük van a mutatott teljesítmény és a történelem alapján is: 1972 óta ugyanis mindössze egyszer, még 1977-ben, fordult elő, hogy az a csapat nyerje a trófeát, amely a párost elbukta. Hogy a hazai szurkolók is megnyugodjanak: akkor Ausztrália okozott meglepetést...

John Fitzgerald (Ausztrália): - Most is az a véleményem, hogy jól döntöttem, noha a vereség biztosan sok szurkoló szívét törte össze. De semmi sem veszett még el, hiszen számíthatok a világ legjobbjai közé tartozó két játékosra, Lleyton Hewittra és Patrick Rafterre. Sok dolgot kellett figyelembe vennem a páros-összeállítás kijelölésénél. Most is beigazolódott, milyen kevés választja el a zsenit az idiótától... De vállalom a felelősséget.

Guy Forget (Franciaország): - Még sohasem láttam ilyen jól játszani Cédric Pioline-t és Fabrice Santorót. Szerintem a harmadik játszma döntötte el a mérkőzést, rendkívül fontos volt, hogy mi jutottunk előnyhöz. De még csak 2-1-re vezetünk, s a Davis-kupában bármi megtörténhet.

Davis-kupa, döntő, állás a 2. nap után:
Ausztrália - Franciaország 1-2
Hewitt, Rafter - Pioline, Santoro 6:2, 3:6, 6:7 (5-7), 1:6

Vasárnap magyar idő szerint 1 órától játsszák az utolsó két egyéni találkozót.

A tervezett párosítás:
Hewitt - Grosjean
Rafter - Escudé

Pincési László

Korábban:

Az első nap után 1-1-re áll a Davis-kupa döntője