Vágólapra másolva!

Tizenkét éve érem nélkül a szabadfogású birkózók

Az előzetes esélylatolgatásokat igazolva az orosz válogatott volt a legeredményesebb (4 arany, 1 ezüst, 2 bronz) a vasárnap befejeződött szabadfogású és nőibirkózó-világbajnokságon, de ennek ellenére kiegyensúlyozott versenynek adott otthont a bolgár főváros.

A nyolc férfi és hat női kategóriában összesen tizennyolc ország birkózói nyertek érmet, a dobogó legfelső fokára pedig nyolc nemzet képviselői állhattak fel.

Az áprilisi budapesti Európa-bajnokok közül a férfiaknál hárman dupláztak: a bolgár Barzakov (63 kg) és Paszlar (69), valamint az orosz Muszulbesz (130). Az Eb-második orosz Gogzelidze (97) ugyanakkor előrelépett. A nők mezőnyében a lengyel Witkowskának (75) sikerült a Eb után a vb-n is nyernie.

A magyar csapat szófiai szereplése annak ellenére elfogadható, hogy érmet - Tóth Gábor (90 kg) 1989-es bronza volt az utolsó - most sem sikerült szerezni. Az 1999-es ankarai vb-n Gombos Zsolt (130) kilencedik helyezése volt a legjobb, ezzel szemben idén Farkas Zoltán (97) negyedik, Ritter Árpád (76) pedig ötödik lett. Rittert először hetediknek rangsorolták, de a nemzetközi szövetség (FILA) újraszámolta az eredményeket, így az Eb-bronzérmes két helyet előbbre lépett.

Korábban:

Rajt előtt a szófiai birkózó-vb