Vágólapra másolva!
Még sohasem fordult elő, hogy szabadfogású birkózóink a tervezett időponthoz képest két hónapos késéssel utazzanak a soros világbajnokságra; de az utóbbi tizenöt évben arra sem volt példa, hogy a magyar csapatot egy Európa-bajnok és egy Eb-bronzérmes erősítse.

A Szófiában a mérlegeléssel szerdán kezdődő vb előtt Gulyás István szakágvezetővel folytatott beszélgetésünknek természetesen ez volt a két fő pontja.

- A New Yorkot ért szeptember 11-i terrortámadás után meglehetősen sok időbe telt, amíg eldőlt, hogy az amerikai város helyett hol és mikor rendezik meg a vb-t. Hogyan készültek fel a világbajnokságra másodszor is?
- Nem volt könnyű, az ismert körülmények miatt igencsak elhúzódott a felkészülés. Amíg nem dőlt el az új időpont és helyszín, addig könnyített munkát végeztünk, nem akartuk, hogy a túledzettség állapotába kerüljön a csapat. Némi pihenőt is beiktattunk a programba. Eztután viszont komoly versenyingert kaptak a versenyzők, majd a felkészülés végén Kijevben edzőtáboroztunk az ukrán válogatottal, s megpróbáltunk egy vb-szintű versenyt szimulálni. Múlt héten, szerdán jöttünk haza, az utolsó napok pedig a formaidőzítéssel és a súlyrendezéssel teltek, hogy Szófiában mindenki minél "élesebb" legyen - mondta a szakágvezető.

- A tavaszi budapesti Eb-n Bánkuti Zsolt az 58 kg-ban arany-, Ritter Árpád a 76 kg-ban bronzérmes lett. Abból kiindulva, hogy előtte szabadfogású Eb-n utoljára 1983-ban lett első magyar birkózó, Balla József, mondhatjuk, hogy a mostani csapatunk az utóbbi évtized legerősebbje?
- Amit mondott, az tény, s az is, hogy utolsó vb-érmünket, egy bronzot, Tóth Gábor a 90 kg-ban 1989-ben szerezte. S most tagadhatatlanul jó esély van arra, hogy magyar versenyző újra dobogóra állhasson. Bánkuti Zsolt és Ritter Árpi mellett még Kiss Tamásra gondolok. Meggyőződésem, ők már eljutottak arra a szintre, hogy bárki ellen eséllyel vegyék fel a harcot.

- A szabadfogású vb-k törtönete során csupán egyetlen aranyérmet nyertünk, 1979-ben Kovács István. Véleménye szerint sokáig kell még várni a másodikra?
- Ez nagyon nehéz kérdés, s a csapaton belül erről nem beszélünk. S azzal sem foglalkozunk, hogy a zurös világpolitikai helyzet miatt esetleg mennyire lesz tartalékos a mezőny. Szófiában is azt szeretném, minden versenyzőm szeme előtt az lebegjen, hogy a soron következő ellenfelét legyőzze. S így meneteljen előre. Aztán majd meglátjuk, hogy meddig jutunk. Amennyiben többen is továbblépnének a csoportküzdelmekből, akkor ez hatalmas lökést adna a csapatnak. Ahogyan történt az Európa-bajnokságon is. S bár az Eb-n nagyon szép eredményeket értünk el, bevallom, most egy bronzéremmel is elégedett lennék.

A magyar vb-csapat: Bánkuti Zsolt (Csepel BK, 58 kg), Dencsik István (Vasas-Goldplast, 63 kg), Ritter Árpád (Csepel BK, 76 kg), Kiss Tamás (Kecskeméti TE, 85 kg), Farkas Zoltán (BVSC-Ganz, 97 kg), Aubéli Ottó (Csepel BK, 130 kg). Az 54 kg-ban és 69 kg-ban nem lesz magyar induló.

A vb programja:
Csütörtök: selejtezők 9.30 és 16 ó.: 54, 63, 76 és 97 kg.
Péntek: selejtezők, 8 és 15 ó.: 58, 69, 85 és 130 kg; selejtezők 8 ó., nyolcaddöntők és negyeddöntők, 15 ó.: 54, 63, 76 és 97 kg.
Szombat: selejtezők 8 ó., nyolcaddöntők és negyeddöntők, 15 ó.: 58, 69, 85 és 130 kg; elődöntők 8 ó., a 3. és 1. helyért, 16.30 ó.: 54, 63, 76 és 97 kg
Vasárnap: elődöntők 9 ó., a 3. és 1. helyért 15 ó.: 58, 69, 85 és 130 kg.

Fábik Tibor

Korábban: