Vágólapra másolva!
Vasárnap ért véget Keszthelyen a junior vívó Európa-bajnokság, ahol fiataljaink alaposan felülmúlták a várakozásokat. Jánosi Zsuzsa, a juniorválogatott kapitánya két érmet remélt, ehhez képest az egy arany, három ezüst és két bronzérem fantasztikus teljesítménynek számít.

Az eredeti tervet Neuhold Sándornak (BSE) és Révész Júliának (BVSC) köszönhetően már az egyéni küzdelmek során teljesítették a mieink. Előbbi férfikardban, utóbbi női párbajtőrben állhatott a dobogó harmadik fokára, feledtetve az esélyesek sikertelenségét. Gondolok itt a kard szakág címvédőjére, Decsi Tamásra, aki már a nyolc közé jutásért elbukott - igaz, a későbbi Európa-bajnokkal szemben - és az idén brillírozó, felnőtt válogatott női tőrözőnkre, Varga Gabriellára, aki magától érmes helyezést várt, de ezúttal be kellett érnie azzal, hogy 2001-ben az ötödik legjobb Európában.

Neuhold szintén a későbbi Európa-bajnok Valerij Priemkótól szenvedett vereséget, s bár a fehérorosz háromtusos győzelme nem nevezhető fölényesnek, egyértelműen jelezte, hogy Bodoky Ákos tanítványának még fejlődnie kell. A párbajtőröző hölgyek versengésében testvérharc nehezítette dolgunkat, hiszen Révésznek Kiskapusi Dórán (MTK) keresztül vezetett az útja a döntőig, ahol aztán kardozó kollégájához hasonlóan ő sem bírt az este már győzelmét ünnepelhető, német Britta Heidemannal. A hattusos vereség egyértelmű volt, de Révész Júlia, akivel Németh Árpád foglalkozik, nem lehet elégedetlen, hiszen ha benne volt is az eredmény, nem tőle várták az érmet. A jó teljesítménnyel inkább Szász Emese (BHSE-LNX) maradt adós, aki a nyolcba jutásért szenvedett 13:15-ös vereséget orosz riválisától.

Apropó, oroszok! A maradék négy magyar érmet (egy arany, három ezüst) a csapatversenyeken kaszaboltuk össze, ami nagyszerű eredmény. Ennél sikeresebb csak az orosz válogatott volt, akik háromszor állhattak a dobogó tetejére, de a történetnek van egy - azaz három - szépséghibája: minden alkalommal a magyar zászlót vonták fel a második helyen.

Varga Gabriella kiköszörülte az egyéni verseny alatt a hírnevén esett csorbát, s bár az elődöntőben a németek ellen gyengélkedett, a döntőben az orosz lányok már nem bírtak vele. Sajnos Gabi plusz nyolca kevés volt az aranyért vívott csatában, mert az addig remekül vívó Papp Szidónia (MTK) és Jeszenszky Szilvia (BHSE-LNX) duó együttesen mínusz tizennégyet vívott, így hat tussal rosszabbaknak bizonyultak a tőrözők. A női párbajtőrözők már jóval halványabb teljesítményt nyújtottak. Kiskapusi az első asszóban kikapott 0:5-re, s ezután már csak futottak az eredmény után a lányok. A felnőtt világbajnok Zsivkovával felálló, címvédő oroszok ellenállhatatlanok voltak, és fölényes 45:29-es csapást mértek a mieinkre. A három ezüstgárda közül a férfi kardozók álltak helyt legjobban, mindössze két tussal maradtak alul a szintén címvédő orosz csapat ellen. Lontai Balázs (BHSE-LNX) és Neuhold Sándor kiválóan vívott, de a Decsi Tamás a szürkébb egyéni versenyzés után sem tudott megújulni, és mínusz hatjának köszönhetően elkerülhetetlen volt a 45:43-as vereség.

A hatnapos küzdelemsorozaton egyszer csendült fel a magyar himnusz. A felnőtt válogatottban is bemutatkozó Nagy Annamária a várakozásnak megfelelően igazi vezére volt kardválogatottunknak, és négyesfogatunk óriási fölénnyel gázolt végig egész Európán. Persze egy fecske vívásban sem csinálhat nyarat, ezért szükség volt Varga Dóra, Gergácz Veronika, Piecs Adrienn jó szereplésére is. Az elődöntőben az esélyes oroszokat búcsúztató angolokat (!) 45:21-re verték a lányok, majd a döntőben az utánpótlás terén is bizonyító franciákat utasították maguk mögé, igencsak nagy arányú, 45:32-es diadallal. Győzelmüket nyugodtan nevezhetjük történelminek, hiszen a Varga József, Gergácz László és Kiss György edzők által felkészített kardozóink a szakág első aranyérmét szerezték világversenyen.

Kovács Iván