Vágólapra másolva!

Csütörtökön Szófiában kezdődik a "New York-i" birkózó-vb

Kedden délben repül a magyar szabadfogású birkózó-válogatott Szófiába, a csütörtökön kezdődő világbajnokság helyszínére. Az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadások miatt két hónappal a tervezett időpont (New York, szeptember 26-29.) után kerül sor a vb-re új házigazda lebonyolításában.

Orbán Ferenc, a válogatott technikai igazgatója az egyelőre megválaszolhatatlan kételyeit fogalmazta meg: "Nem lehet tudni, hogy a halasztás kinek kedvez és kinek nem. Ezért még tippelni sem tudunk. Bármi megtörténhet. Nincs információnk arról, hogy az Egyesült Államok vagy bármely más ország lemondta volna a részvételt. Remélem, hogy a világbajnoksághoz méltó, erős mezőny gyűlik össze a bolgár fővárosban."

A nyolcból hat súlycsoportban (az 54 és a 69 kg a kivétel) lesz magyar induló. A legnagyobb reményekkel az Európa-bajnok Bánkuti Zsolt kelhet útra, de természetesen a sorsolás függvényében a többi kategóriában is adódhat esély.

Gulyás István szakágvezető már korábban úgy nyilatkozott: nem hiszi, hogy a történtek hatással lennének a szereplésre és egy éremmel, valamint néhány pontszerző helyezéssel elégedett lenne.

Az utazók: Bánkuti Zsolt (58 kg), Dencsik István (63), Ritter Árpád (76), Kiss Tamás (85), Farkas Zoltán (97), Aubéli Ottó (130)

A férfiak versenyével párhuzamosan, de magyarok nélkül rendezik a női vb-t. Balogh Vilmos szövetségi kapitány csapata túl fiatal és rutintalan ahhoz, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal: "Az athéni olimpia a cél, 2004-re megfelelő korú lesz a csapat, és addigra tudásban is felzárkózhat az élmezőnyhöz. Ezért, bár a juniorok közül néhányan már indulhattak volna Szófiában, nem akarom kockáztatni, hogy egy esetleges sérülés valakinek derékba törje a pályafutását."